Asfaltări de toamnă pe mai multe străzi din Craiova

0
210

Primăria Craiova a semnat ordinul de începere a lucrărilor de asfaltare pentru primele din lista celor 87 de străzi ce urmează să fie modernizate pe acordul de 15 milioane de euro. Cele două firme de construcții, SC Erpia și SC Erbașu, vor lucra în această toamnă, atât cât timpul le va permite, dar o lună se pierde cu serviciile de proiectare.

Autoritățile locale au finalizat licitația pe noul acord-cadru investiții străzi, iar pentru o parte dintre aceste artere au fost emise deja ordinele de începere a lucrărilor de asfaltare. Într-o conferință de presă, susținută la sfârșitul săptămânii trecute cu ocazia închiderii taberei de sculptură, primarul Craiovei a detaliat care sunt străzile cu care vor începe asfaltările și în ce constă lucrările, în unele dintre cazuri, dar și faptul că trebuie, mai întâi, să se efectueze proiectările pentru fiecare arteră în parte.

Strada Carpenului, proiectată cu patru benzi

Potrivit acestuia, primele care vor intra în șantier sunt străzile incluse în lotul I, iar dintre acestea se va începe cu strada Carpenului. Lucrarea de asfaltare a fost atribuită firmei Erpia, iar ordinul de începere a fost dat pe 8 august. Edilul-șef a explicat că există un termen de 30 zile pentru proiectare, după care se începe execuția propriu-zisă. În tot acest timp, a mai spus primarul, nu se bate pasul pe loc: s-a început defrișarea canalului de scurgere a apelor pluviale, urmând ca prima lucrare să fie casetarea acestuia. ”În aceeași perioadă, mergem în paralel cu proiectarea căii de rulare, dar și cu casetarea canalului. Sperăm noi ca strada Carpenului să fie cu patru benzi”, a menționat Mihail Genoiu. 

Alte șapte străzi vor intra în șantier

Din același lot, fac parte și alte străzi care vor fi asfaltare, urmând aceeași procedură, adică abia după ce se va face proiectarea. Autoritățile au explicat de ce s-a procedat așa, cu proiectare pentru fiecare stradă în parte, și anume pentru a se ști cu precizie ce intervenție se face acolo, astfel încât, în eventualitatea în care ar putea să apară probleme în viitor, să se știe cu maximă precizie cum și unde trebuie să se intervină. Pentru străzile Rășinari, Fermierului, Micșunele, Trifoiului, Drumul Fabricii, Răchitei și Ogorului s-au dat, așadar, ordinele de începere a lucrărilor și au început serviciile de proiectare. Potrivit autorităților, din această toamnă, o să vedem lucrările în toi pe aceste străzi, execuțiile fiind adjudecate de SC Erbașu.

Canalizare pe strada Fermierului

Pe strada Fermierului, din cartierul Brestei, în paralel cu lucrările de asfaltare, se va derula și o altă procedură pentru canalizare. Reprezentanții Primăriei Craiova au explicat că există un capăt de stradă de aproximativ 100 de metri unde canalizarea nu este finalizată. ”Ne-am asumat să facem noi și această canalizare. Dar nu se vor încurca lucrările, ci se vor lua de la un capăt la altul”, a menționat primarul Craiovei. Strada Fermierului este cunoscută drept cea mai ghinionistă din Bănie. profitând de faptul că se află la câteva minute de kilometrul zero al orașului, oamenii nu au mai ținut cont că lipsește canalizarea și au construit acolo vile în toată regula. Numai că, de fiecare dată când plouă, zona se inundă extrem de repede, apa intră în curți și pompierii intervin cu pompele pentru a evacua apa. Locuitorii au făcut nenumărate petiții către municipalitate, care le-a promis să vor rezolva situația.

Străzile din zona centrală, în procedură avansată

Străzile din zona centrală a orașului, incluse în lotul II, au fost atribuite SC Erbașu. Autoritățile au precizat că primele care vor intra în șantier sunt străzile Măcinului, Porumbului, Vrancei, Homer, Corcova, Marinei, Ecoului, Livezi și Oltenia. Toate acestea se află, deocamdată, în procedura de emitere a ordinului de începere a lucrărilor. „Toate aceste străzi nu au avut niciodată asfalt pe ele, le-am ales din lotul de 87, pentru că aveau canalizare și apă, pentru a nu se mai interveni după ce se asfaltează”, a mai spus primarul Craiovei. Reamintim că noul acord-cadru pentru reabilitare și modernizarea străzilor și aleilor din Craiova (PT+execuție) a fost atribuit firmelor Erpia SA și Construcții Erbașu SA, cel de-al treilea ofertant – Delta ACM – fiind exclusă din competiție.Valoarea este aproape 65 milioane de lei, echivalentul a 15 milioane de euro.