Au început înscrierile pentru competiția internațională Festivalul European

0
71

Festivalurile din toate domeniile culturale din Europa se pot înscrie pe site-ul www.effe.eu până la data de 15 noiembrie 2014, la EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, un proiect-pilot lansat de Comisia Europeană și inițiat de Asociația Europeană a Festivalurilor (EFA), cu scopul de a aduce mai multă vizibilitate festivalurilor europene și de a promova excelența și inovația, conform unui comunicat remis, ieri, Agerpres.

Prima inițiativă EFFE în acest sens este competiția internațională pentru marca de calitate Festival European și pentru premiul Festivalul European EFFE. Selecția va fi făcută de un juriu internațional de experți. În cadrul unei Gale din toamnă anului 2015 vor fi acordate premiile EFFE și va fi lansat un ghid complet al festivalurilor atât online, cât și în format fizic, cu detalii despre festivaluri, articole și rapoarte.

Festivalurile care primesc marca de calitate Festival European și cele care vor câștiga premiul Festivalul European EFFE vor beneficia de o vizibilitate ridicată, posibilitatea de a găsi noi parteneri, implicarea în comunitatea artistică și recunoașterea valorii extraordinare pe care o au. Marca de calitate Festival European și premiul acordat reprezintă o formă de branding care încurajează publicul să cunoască festivalurile și să ia parte la ele. Marca de calitate Festival European înseamnă mai mult o recunoaștere pentru ambiție și calitate, în timp ce premiul Festivalul European EFFE va merge la un anumit număr de festivaluri care creează trenduri în acest domeniu. În plus, ghidul festivalurilor (tipărit și online) va aduce acestora o vizibilitate mai mare, posibilitatea de a atrage noi spectatori și de a stabili noi contacte și colaborări.

Fundația Democrație prin Cultură de la Sibiu este partener în calitate de Hub pentru România și are rolul de a dezvolta și promova platforma EFFE în țara noastră, precum și de a numi un juriu de experți care să evalueze festivalurile naționale. În timpul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) de anul acesta a avut loc o conferință de lansare a proiectului în România, la care au participat Constantin Chiriac, președinte al Fundației Democrație prin Cultură, președinte FITS, Cristian Radu, director executiv al Fundației Democrație prin Cultură, director executiv FITS și Hugo de Greef, coordonator EFFE.

În cadrul conferinței au fost anunțate cele trei criterii care vor sta la baza evaluării. Primul criteriu este angajamentul artistic: modul în care festivalul contribuie la excelența artistică, care este relația cu artiștii și creatorii, participare la procesul creației contemporane. Al doilea criteriu se referă la implicarea comunității: conexiunea locală între programul festivalului și producțiile locale, contribuția festivalului la construirea identității sau a brand-ului orașului, modul în care festivalul se străduiește să construiască o rețea formată din public, artiști și susținători (ONG-uri, voluntari, sponsori, guvern). Festivalurile care se înscriu trebuie să mai îndeplinească un criteriu, și anume angajamentul european și internațional: cum conturează, promovează și crește festivalul competențele interculturale ale cetățenilor și ajută la reducerea stereotipurilor, cum colaborează festivalul cu parteneri din domeniul artistic din alte țări ale Uniunii Europene și nu numai.

Cei trei experți numiți de reprezentanți ai Fundației Democrație prin Cultură care vor finaliza anul acesta selecția națională a candidaților sunt: reputatul critic și eseist George Banu – profesor universitar de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle; Laurențiu Damian – regizor, scenarist, profesor universitar la UNATC, președinte al Uniunii Cineaștilor din România. și Vasile Șirli –  compozitor și producător muzical, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, director muzical la Disneyland Resort Paris.

Aplicațiile sunt deschise până la data de 15 noiembrie 2014, însă festivalurile din România sunt rugate să completeze aplicația până la data de 15 octombrie, pentru a putea primi asistență la completare, dacă va fi cazul, până la termenul final. Mai multe informații se găsesc pe site-ul www.effe.eu.