Debranşările de la reţea, marea problemă a Termo Craiova

0
479
Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, pe scurt încălzirea pe termoficare a Craiovei, a fost reactualizată de consilierii municipali. Studiul prevede şi retehnologizarea unor echipamente tehnice din oraş, printre care două puncte termice care alimentează peste 1.600 de apartamente din cartierul Valea Roşie.
Prima strategie de acest gen a fost elaborată de municipalitate în anul 2004, a fost votată în 2005 şi reactualizată în anul 2008. De această dată, autorităţile locale au propus o nouă reactualizare a strategiei, motivând că este nevoie de acest lucru întrucât municipalitatea şi-a propus să acceseze fonduri guvernamentale pentru modernizarea instalaţiilor termice în cadrul programului „Termoficare 2006 – 2020 căldură şi confort”. „Ordinul MDRAP nr. 49/2018 prevede o condiţie de eligibilitate a proiectelor, ca la solicitarea de finanţare să fie anexata Strategia locală de alimentare cu energie termică în sistem centralizat”, se precizează în proiectul de hotărâre care a fost supus consilierilor municipali, în şedinţa de săptămâna trecută.
Liberalii au criticat strategia
Consilierii PNL nu au fost de acord cu această strategie, criticând modul cum a fost concepută. Alesul local Flavius Sirop a spus că liberalii nu vor vota acest proiect din pricina felului în care a fost redactată, mare parte din strategie fiind copiată din precedentele proiecte de hotărâre. „Am avut curiozitatea să studiez această strategie a oraşului nostru pe termoficare şi am fost decepţionat. Am găsit aceleaşi fraze sforăitoare despre cum vom face şi vom drege, că trebuie să retehnologizăm etc., teorii despre care ne-aţi tot povestit aici, fără nimic concret. O poveste care nu are nici o legătură cu realitatea, nu are nişte date reale, nişte prognoze, o planificare reală a investiţiilor care să mă facă şi pe mine să cred că este o gândire coerentă în spatele acestei planificări”, a declarat consilierul PNL. 
Sirop (PNL): „Mergem aşa cu ea până în 2040?”
Potrivit lui Sirop, strategia pe care a realizat-o acum municipalitatea nu oferă nici o garanţie că Termoficarea va scăpa de faliment, nici măcar în următorii patru-cinci ani. „Această strategie nu m-a convins, mi s-a părut că este o poveste reluată,  din obligativitatea de a fi înnoită, dar, în mare parte, preluată din fosta strategie. Să mergem aşa cu ea până în 2040, cred că putem să o folosim, pentru că nu apare nici o cifră, iar termenii ca „retehnologizare”, „modernizare” vor fi tot timpul de actualitate. Eu vreau să ştiu ce investiţii facem în retehnologizare, un plan coerent. Până atunci, vom vota împotriva acestui proiect”, a anunţat Sirop. Acesta a pus şi problema stării proaste în care se află sistemul de distribuţie, care se află în administrarea SC Termo, reamintindu-le consilierilor cum locuitorii municipiului Craiova au rămas fără căldură, în iarna trecută, din cauza defecţiunilor apărute în reţea.
Nedelescu (PSD): „Un studiu bine întocmit”
Consilierul PSD Gheorghe Nedelescu, fost viceprimar în mandatul în care s-a realizat prima variantă a strategiei termice, a luat cuvântul, transmiţându-le aleşilor locali că termoficarea va avea de câştigat de pe urma aprobării acestei strategii, care este una bine întocmită. „Şi eu am văzut strategia şi o apreciez. Eu cred că este un pas înainte prin ceea ce face termoficare şi echipa de conducere de acolo. Dacă iarna trecută – şi vorbesc în cunoştinţă de cauză – au mai fost situaţii în care craiovenii au rămas fără agent termic, nu s-a cauzat termoficării, ci complexului energetic. Eu zic că este un pas bun şi trebuie să mergem înainte, iar dumneavoastră ştiţi că eu nu fac aprecieri gratuite, vă spun în mod sigur”, a afirmat Gheorghe Nedelescu.
SC Termo se pregăteşte să acceseze fonduri guvernamentale
Strategia de termoficare este bine întocmită şi din punctul de vedere al municipalităţii. Viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan, i-a contrazis pe liberali, spunându-le că studiul este „destul de bine făcut” şi că reactualizarea aceasta a fost cerută de Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice, fiind necesară pentru a accesa fondul guvernamental pe care şi l-a propus SC Termo. „Este o strategie pe care noi o considerăm oportună pentru că fără ea nu am putea accesa nici un fond. Termoficarea este în faliment, dar nu este adusă de noi în faliment, după cum bine ştiţi. Haideţi să încercăm să fim uniţi şi să găsim o cale de mijloc ca să scăpăm de problemele pe care le are, în următoarea perioadă”, a făcut apel Stelian Bărăgan la consilierii municipali. Liberalii nu au votat, însă strategia pe termoficare, propusă de Primărie, a trecut, în cele din urmă, cu votul majorităţii PSD.
Reţelele termice din Valea Roşie vor fi modernizate
Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a fost realizată, de această dată, de firma SC EDG Consult SRL, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Bucureşti, pe baza datelor care au pus puse la dispoziţie de SC Termo. Cuprinde peste 150 de pagini, în care se analizează starea în care se află toate punctele şi centralele termice prin care se alimentează oraşul Craiova. În privinţa reţelelor secundare, cum sunt centralele termice care alimentează cartierul Potelu, s-a efectuat un audit amănunţit, care a fost inclus şi el în strategie. „O să vedeţi că, în cartierul Valea Roşie, prin cele două puncte care alimentează peste 1.600 de apartamente vor fi retehnologizate”, a promis viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan, făcând trimitere la recomandările pe care le prevede această nouă strategie.
Lipseşte un regulament de termoficare
În analiza swot pe care o include strategia, la punctele slabe, se precizează, totuşi, valoarea ridicată a pierderilor din reţea, observându-se o creştere a lor în timp. În acelaşi timp, se arată că tot mai mulţi abonaţi ai Termoficării aleg să se debranşeze, separându-se de sistemul de alimentare centralizat şi motivându-şi centrale proprii de apartament, acest lucru însemnând o pierdere gravă pentru Termoficare, care riscă să se desfiinţeze în timp. O cauză menţionată de auditori ar fi chiar Consiliul Local Municipal şi Primăria Craiova, în analiza swot menţionându-se „neimplicarea susţinută” a acestora în promovarea SACET şi stoparea debranşărilor. Se mai arată, tot la punctele slabe, că nu a existat o strategie şi un regulament al serviciului de termoficare, cu responsabilităţi clare pentru fiecare distribuitor şi abonaţi, precum şi lipsa unei politici de fidelizare a clienţilor.