Performanţă bătută-n aur pentru elevii de la „Buzeşti”

0
1758

Deşi participă de câţiva ani şi niciodată nu s-au întors fără măcar un premiu, de această dată au luat aproape tot ce se putea lua: lotul de matematicieni al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova a urcat de trei ori pe podium, câştigând aurul la două dintre probe – matematică şi informatică – şi bronzul la disciplina fizică. Premiile constituie o performanţă incredibilă pentru şcoala craioveană, fiind adjudecate în cel mai puternic concurs de ştiinţe exacte din ţara vecină (Serbia) – ”The Mathematical Grammar School Cup”. Alături de profesorii îndrumători, genialii elevi craioveni care s-au remarcat între cei mai buni matematicieni din 12 ţări au fost felicitaţi în cadrul unei gale, găzduită în Parlamentul sârb.  

The Mathematical Grammar School Cup” este competiţia cu cel mai înalt grad de dificultate pe probleme de matematică, informatică şi fizică, care antrenează, an de an, în Serbia, cei mai buni dintre cei buni elevi ai mai multor ţări. Ediţia din acest an s-a desfăşurat în perioada 25-30 iunie, la Belgrad, şi s-a dovedit a fi o întrecere extrem de acerbă. Nu mai puţin de 12 ţări şi-au trimis pe cei mai isteţi şi talentaţi elevi să concureze pe cele trei discipline, concursul fiind unul internaţional. Serbia, Muntenegru, Macedonia, Ungaria, Grecia, Marea Britanie, Bulgaria, Bosnia Herţegovina, Germania, Rusia, Slovenia, dar şi România şi-au trimis echipe de câte patru elevi să vină cu o victorie.

Cei mai buni elevi din 12 ţări

În cele 28 de echipe care s-au concentrat pe probe s-au aflat, aşadar, şi cei 12 elevi din Craiova, care au pornit la drum extrem de motivaţi, dat fiind faptul că, de la ediţia anterioară, se întorseseră cu un palmares nesperat de premii. De data aceasta, cele trei echipe din Bănie au reuşit să-şi depăşească performanţele anterioare, ba chiar să obţină cam tot ce era mai important în materie de premii: 11 medalii, o performanţă de invidiat pentru celelalte ţări participante. De altfel, elevii craioveni au fost în centrul atenţiei, fiind felicitaţi la festivitatea de premiere care a fost găzduită, de această dată, în Parlamentul Serbiei, în prezenţa a numeroase oficialităţi.

Aurul la Matematică

Prima echipă, cea pregătită de profesorul Lucian Tuţescu, a fost compusă din elevi ai Colegiului Naţional ”Fraţii Buzeşti” Craiova, care au participat la toate cele trei probe. La capătul unui examen greu, craiovenii s-au distanţat de toţi ceilalţi competitori, întrecându-i pe toţi: datorită rezolvărilor impecabile efectuate de elevii Emanuel Ion Crăciunescu şi Liviu Ionuţ Moanţă, elevii de la „Fraţii Buzeşti” şi-au adjudecat medalua de aur la proba de Matematică. Dănuţ George Aldea a obţinut şi el medalia de bronz, tot la Matematică, iar Radu Mihai Gheorghe s-a clasat pe locul III, cu medalie de bronz, la proba de Informatică.

Cupa la Informatică

Cea de-a doua echipă a totalizat un punctaj maxim la proba de Informatică şi, astfel, a obţinut Cupa concursului pentru această probă, învingând toate celelalte echipe participante la concurs. Pregătite de profesorul de informatică Marius Nicoli, elevele Ruxandra Laura Nanu şi Alexandra Nicola au primit medalii, ocupând astfel şi primele două poziţii din lista cu rezultatele de la disciplina Informatică. Eleva Ruxandra Nanu a mai primit şi medalie de argint la Matematică. Din echipă, au mai făcut parte şi juniorii Mihai Stamatescu şi Alma Elena Mitran Petria, care au pus şi ei umărul la formidabila victorie. Trebuie precizat însă faptul că aceştia trec abia în clasa a VII-a, dar au concurat cu competitori avansaţi ca nivel şcolar, din clasa a IX-a. 

Juniorii au adus bronzul la Fizică

Cea de-a treia echipă, antrenată de Camelia Buzatu, profesor de fizică la Colegiul Naţional ”Fraţii Buzeşti”, a obţinut două medalii de bronz,  ambele la disciplina Fizică. Mihnea Florin Zamfir de la Şcoala Gimnazială ”Gheorghe Ţiţeica” a urcat pe podium, luând bronz, la fel şi elevul Vlad Ţigănilă, de la Colegiul Naţional ”Fraţii Buzeşti”. De altfel, elevul de la „Ţiţeica” a obţinut şi medalie de bronz la Informatică. Din aceeaşi echipă, a făcut parte şi eleva Maria Alexandra Istodor, care s-a aflat şi ea foarte aproape de a obţine medalia de bronz. Elevul Radu Nicolae nu s-a remarcat la disciplina Fizică, dar, în schimb, a obţinut două medalii,  una de argint, la Informatică, şi una de bronz, la Matematică. La acest incredibil  succes au contribuit, bineînţeles, şi  profesorii îndrumători: Lucian Tuţescu, Marius Nicoli, Camelia Buzatu, Mihaela Papa, Cezarin Preoteasa, Luminiţa Ioniţă. Firma „Plusauto a susţinut financiar concursul, ca şi anul trecut, asigurând transportul unei părţi a elevilor şi profesorilor însoţitori.

Cel mai puternic concurs din Serbia

„The Mathematical Grammar School Cup” este una din şcolile puternice din Belgrad, pe disciplina Matematică. Şi de această dată, competiţia s-a desfăşurat pe parcursul a şase zile, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova aflându-se printre veteranii acestui dificil concurs, având deja mai multe participări la activ. Limba oficială în care se desfăşoară această competiţie este engleza, fiind necesar ca toţi concurenţii să o stăpânească la perfecţie astfel încât să poată descifra enunţurile problemelor şi, mai apoi, pentru a ajunge la cea mai bună soluţie de rezolvare. Profesorul Lucian Tuţescu a explicat că, de regulă, subiectele se compun din două părţi : un test-grilă şi câteva probleme de rezolvat. Subiectele de concurs au un grad ridicat de dificultate, fiind concepute de către organizatori, aceştia asigurând, la final, şi corectarea tuturor lucrărilor.