Comisia specială pentru legile justiției: Abuzul în serviciu – redefinit, iar neglijența în serviciu – abrogată

0
4176

Comisia specială pentru legile justiției, condusă de deputatul Florin Iordache, a continuat să dezbată, ieri, modificările propuse la Codul penal. Preşedintele comisiei a anunţat deja ca raportul să fie finalizat, astfel încât, astăzi, să intre în dezbaterea plenului Senatului, prima Cameră sesizată cu acest proiect.

 Modificările privind abuzul în serviciu au fost votate în comisia specială condusă de Florin Iordache. Astfel, abuzul în serviciu a fost redefinit şi a fost impus un prag de 1.900 de lei.

Comisia Iordache a decis și modificarea articolului 277 din Codul penal privind compromitea intereselor justiţiei, astfel că la propunerea deputatul UDMR, Marton Arpad, divulgarea de informaţii confidenţiale dintr-un dosar se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. De asemenea, dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Comisia Iordache a decis, de asemenea, modificarea articolului 269 din Codul penal referitor favorizarea făptuitorului. Astfel, Comisia a decis că favorizarea săvârşită de un membru de familie sau afin până la gradul II, nu se pedepseşte, în condiţiile în care forma actuală a articolului prevede că favorizarea săvârşită de un membru de familie se pedepsea indiferent de gradul de rudenie. De asemenea, mituitorul nu este pedepsit dacă denunţă fapta înainte de organul penal să fi fost sesizat, dar nu la ma mult de un an de la săvârşirea faptei. La articolul 290 privind darea de mită, în forma actuală se precizează că “mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta”.

Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei a decis, luni, abrogarea articolului 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu. Propunerea a venit din partea PSD şi a fost adoptată cu 12 voturi „pentru” şi două abţineri. Forma iniţială a textului de lege prevedea că „încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.