Final de… idilă! / Francezul care a împuşcat în cap un doljean, condamnat definitiv la 12 ani de detenţie

0
301

Cetăţeanul francez de 48 de ani, care a împuşcat în cap un tânăr doljean, în urmă cu mai bine de un an, a fost condamnat definitiv. Curtea de Apel Craiova i-a respins apelul declarat împotriva sentinţei din martie prin care a fost condamnat de judecătorii de la Tribunalul Dolj la o pedeapsă totală de 12 ani închisoare pentru cele trei infracţiuni reţinute în sarcina sa: omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată. Instanţa de apel a mai decis majorarea despăgubirilor pentru două dintre părţile civile. Francezul a venit în Dolj la începutul lunii aprilie 2017, să-şi viziteze iubita, şi a împuşcat un tânăr de 22 de ani, amic de-al femeii, pe marginea drumului, în satul Gura Văii, comuna Podari. După câteva luni petrecute în comă, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, victima a decedat. Francezul trebuie achite unităţii medicale peste 150.000 lei şi încă pe atât rudelor victimei.

S-a ascuns o noapte în pădure

Reamintim că, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Samuel David Parra, în vârstă de 48 de ani, din Paris, a venit în România pe 6 aprilie 2017, în comuna Bârca, la domiciliul Doinei A., unde i-a întâlnit pe Ulis Ghiusi Ioniţă, de 22 de ani, şi Daniel Andrei, acesta din urmă recomandându-se a fi soţul Doinei, iar celălalt o cunoştinţă. Între francez şi cei prezenţi s-au iscat o serie de discuţii legate atât de relaţiile fiecăruia cu Doina, cât şi de faptul că francezul ar fi oprit din banii pe care femeia îi câştiga în Paris din activitatea practicată. Văzând că discuţiile se aprind, Parra a completat două file CEC, în valoare de 20.000 euro fiecare, pe numele presupusului soţ şi pe cel al cumnatei Doinei. Le-a declarat, ulterior, anchetatorilor, că a înţeles că doljenii vor să-l lase fără bani, însă a completat CEC-urile ştiind că banii nu pot fi încasaţi de la nici o bancă din România. Au venit în Craiova, însă băncile erau închise aşa că, după ora 23.00, au pornit înapoi spre Bârca. Pe drum, pe DJ 561, pe raza satului Gura Văii, comuna Podari, francezul a oprit autoturismul pe partea dreaptă a carosabilului şi le-a spus însoţitorilor săi că doreşte să-şi facă nevoile. A coborât din maşină împreună cu Andrei Daniel şi Ioniţă Ulis Ghiusi, dar înainte să coboare, fără ca nimeni să-l observe, şi-a pus la centură un pistol pe care îl ţinea în autoturism (pe care nu l-a declarat la intrarea în România). La întoarcerea către maşină, francezul a scos pistolul şi l-a îndreptat către Ulis Ghiusi Ioniţă, care era chiar în faţa sa, şi a tras un foc în direcţia acestuia, împuşcându-l în cap, în zona occipitală. A vrut să-l împuşte şi pe Andrei Daniel, dar, potrivit declaraţiei sale, pistolul s-a blocat. Doljenii au urcat rănitul în maşină şi au plecat spre spital, iar francezul a rămas la faţa locului şi s-a ascuns în zona verde din laterala drumului, unde a fost găsit a doua zi, pe 7 aprilie 2017, în jurul prânzului, de poliţişti. Francezul a îngropat pistolul lângă un copac, oamenii legii reuşind destul de greu să-l descopere. A fost reţinut pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu, pe 8 aprilie, a fost arestat preventiv. 

Pe 11 august 2017 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care cetăţeanul francez Samuel David Parra a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv pentru comiterea infracţiuniloe de omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată (întrucât nu a declarat arma la intrarea în ţară), iar după analizarea în camera preliminară, mai exact pe 22 septembrie anul trecut, instanţa a dispus începerea procesului.

A recunoscut comiterea faptelor

Inculpatul şi-a recunoscut faptele, a cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă, conform prevederilor în vigoare, şi a fost condamnat, pe 9 martie a.c., de judecătorii de la Tribunalul Dolj la o pedeapsă totală de 12 ani închisoare pentru omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată: „Condamnă pe inculpatul PARRA SAMUEL DAVID la pedeapsa de 10 ( zece) ani închisoare. În baza art 342 alin 1 C.pen cu aplic art 375 şi art 396 alin 10 C.pr.pen condamnă inculpatul la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare. În baza art 271 din Lg 86/2006 cu aplic art 375 şi art 396 alin 10 C.pr.pen condamnă acelaşi inculpat la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare. Contopeşte pedepsele aplicate mai sus inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate ( 2 ani închisoare + 4 ani închisoare), urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa de 12 ( doisprezece) ani închisoare”, se arată în hotărârea instanţei. Judecătorii craioveni au menţinut măsura arestării preventive faţă de francez, i-au confiscat pistolul, marca „Unique” model Rr – 51 POLICE, şi au stabilit că trebuie să achite Spitalului Bagdasar – Arseni 152.582 lei pentru perioada petrecută de victimă acolo (aprilie – iulie), la care se adaugă 160.000 lei despăgubiri şi daune materiale rudelor victimei.

Hotărârea Tribunalului nefiind definitivă, atât inculpatul, cât şi părţile civile au atacat sentinţa cu apel, la Curtea de Apel Craiova. Instanţa s-a pronunţat acum şi a decis să menţină pedeapsa lui Samuel David Parra, din care se va scădea perioada petrecută deja în spatele gratiilor, şi a majorat cuantumul despăgubirilor pentru două dintre părţile civile: “majorează cuantumul despăgubirilor morale acordate acestor părţi la câte 100.000 lei fiecare. Menţine restul dispoziţiilor din sentinţă. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpat şi părţile civile Ioniţă Florian, Ioniţă Serenada, Ioniţă Florin Cătălin, Ioniţă Alin, Ioniţă Dana Nicoleta, Ioniţă Robert şi Ioniţă Marta. Deduce din pedeapsă durata arestului preventiv de la 09.03.2018 la zi. Obligă inculpatul la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova care este definitivă.