Locurile de joacă din Craiova, supravegheate de Poliţia Locală

0
359

Poliţiştii locali vor fi, pe toată perioada acestei verii, cu ochii pe locuri de joacă din toate cartierele Craiovei. Patrulele Poliţiei Locale îi vizează pe unii dintre craioveni care nu respectă regulile de folosire a obiectelor de joacă şi le utilizează, deşi acestea sunt destinate doar copiilor. În plus, lasă coji de seminţe şi ţigări pe tartanul pe care se joacă, în mod normal, micuţii.

localaLocurile de joacă pentru copiii din Craiova sunt folosite de unii dintre craioveni pe post de loc de întâlnire între prieteni. Nu ar fi tocmai un lucru rău, însă, din păcate, persoanele care îşi petrec orele în astfel de locuri special amenajate nu respectă nici o regulă de folosire. Îşi aduc cu ei pachete de seminţe, aruncând cojile direct pe tartan, şi doze de bere, pe care, la fel, le abandonează acolo după ce le consumă.

În incinta locurile de joacă se şi fumează, iar toate resturile de ţigări ajung tot pe jos. Pe lângă mizeria pe care o lasă în urma lor, vizitatorii mai fac un lucru care este total interzis. Fără a ţine cont de normele de folosire care sunt inscripţionate în incinta fiecărui spaţiu destinat copiilor, aceste persoane aleg să urce în leagăne şi tiribombe, care nu rezistă la o greutate mai mare, în cele din urmă deteriorându-le.

„Având în vedere constatările poliţiştilor locali, sesizările cetăţenilor efectuate atât la dispeceratul Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, cât şi la linia specială Telefonul Cetăţeanului (0251/984), cu privire la faptul că echipamentele de joacă cu care sunt dotate locurile de joacă special amenajate sunt folosite de persoane care nu se încadrează în limita de vârstă şi greutate, precum şi la faptul că în incinta acestor amplasamente se consumă alcool, seminţe (ale căror coji sunt aruncate pe tartan), se fumează şi sunt lăsaţi în libertate câini de companie, am decis să iniţiem mai multe acţiuni specifice, punctuale, la locurile de joacă din cartierele craiovene, cu scopul depistării, identificării şi sancţionării persoanelor care nu respectă prevederile legale privind convieţuirea socială”, a precizat Tavi Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.

Peste 140 de sancţiuni, date în acest week-end

locala (2)În perioada 29 iunie – 2 iulie, patrule de poliţişti locali cu atribuţii de ordine publică din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, au efectuat mai multe acţiuni la locurile de joacă destinate copiilor. Potrivit conducerii, în urma acestor acţiuni, au fost legitimate un număr de 207 persoane, fiind aplicate 147 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor legale în incinta locurilor de joacă, în cuantum total de 33.950 lei.  În cadrul acestora, 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.200 lei, au fost aplicate la Legea nr. 61/1991 republicată, privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, pentru consum de alcool. De asemenea, pentru fumat la locurile de joacă, au fost aplicate 27 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.850 lei, conform Legii nr. 349/2002, actualizată, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Cele mai multe sancţiuni, respectiv 109 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 28.900 lei, au fost aplicate în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 319/2009, modificată, privind aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor ce constituie contravenţii: pentru folosirea echipamentelor de joacă de persoane care nu se încadrează în limitele de vârstă şi greutate43 de sancţiuni în valoare de 11.700 lei; pentru aruncarea de coji de seminţe în incinta locurilor de joacă – 62 de sancţiuni în valoare de 15.600 lei; pentru plimbarea şi lăsarea liberă a animalelor de companie la locurile de joacă pentru copii – 4 sancţiuni în valoare de 1.600 lei.

Dat fiind numărul mare de sancţiuni care au fost date, conducerea Poliţiei Locale Craiova a precizat că astfel de acţiuni se vor derula şi în perioada următoare.