Canicula scoate inspectorii pe teren

0
24

Patru puncte de prim ajutor au fost reactivate de Prefectura Dolj în Craiova, ca urmare a temperaturilor ridicate din ultimele zile, precum şi a celor prognozate pentru următorul interval de timp de meteorologi. Instituţii precum Protecţia Consumatorilor, Inspecţia Sanitară şi Inspectoratul de Muncă derulează controale intense în aceste perioade.

Instituţia Prefectului Judeţului Dolj a dispus, ca urmare a atenţionării cod galben de caniculă, mai multe măsuri specifice la nivelul instituţiilor abilitate să supravegheze bunul mers al lucrurilor în astfel de situaţii. În avertizarea meteorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie în data de 29 iunie a.c. specialiştii au atras atenţia că şi după cele trei zile încinse, în judeţul Dolj vremea călduroasă va persista, iar în cursul după-amiezelor va fi caniculară, cu temperaturi maxime de 35-37 de grade Celsius. Totodată, indicele de confort termic temperatură-umezeală va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Craiova: patru puncte de prim ajutor

Potrivit biroului de presă, Instituţia Prefectului judeţului Dolj a impus, de urgenţă, activarea Comitetului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă şi a instituit serviciul de permanenţă. Totodată, în Craiova au fost reactivate punctele de prim-ajutor, care se află sediul Prefecturii Dolj, la sediul “Palace” al Primăriei Craiova, în Piaţa Centrală şi la sediul Serviciului de Asistenţa Socială din cartierul Lăpuş. De altfel, populaţia a fost avertizată şi informată cu privire la măsurile ce trebuie luate în astfel de situaţii, precum evitarea expunerii la soare, consumul de lichide sau protejarea de razele soarelui.

Angajaţii au “normă” de temperatură

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” este în gardă şi monitorizează în permanenţă zonele cu risc de incendiu, cu atât mai mult în zilele foarte călduroare, în condiţiile în care incendiile de vegetaţie sunt oricum la ordinea zilei. Pe de altă parte, responsabilii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj şi-au intensificat controalele în rândurile angajatorilor ai căror salariaţi lucrează în aer liber sau în spaţii expuse temperaturilor ridicate. “Angajaţii trebuie să beneficieze, conform legii, de anumite măsuri de protecţie în aceste zile cu temperaturi caniculare. În consecinţă, le reamintim că, în situaţia în care se înregistrează temperaturi de peste 37 de grade sau depăşirea pragului termic de confort de 80 unităţi, sunt obligaţi să asigure condiţiile minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber, fie că este vorba despre reducerea programului de lucru sau a intensităţii activităţilor fizice, prin alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, fie asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, acolo unde este posibil”, precizează inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora. În cazul în care angajatorii nu pot asigura condiţiile de mai sus, aceştia vor stabili, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, în cazul în care se impune, reducerea duratei zilei de lucru, întreruperea colectivă a lucrului, potrivit prevederilor legale, sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru, respectiv până la ora 11.00 şi după ora 17.00.

Evitaţi scăldatul în locurile neamenajate!

De asemenea, unităţile de alimentaţie publică se află îndeosebi în atenţia organelor abilitate să verifice depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare, care se alterează rapid din cauza căldurii. Astfel, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Dolj şi Inspecţia Sanitară de Stat şi-au intensificat controalele în unităţile din domeniul alimentar.

Totodată, în şcolile în care se desfăşoară examene au fost luate măsurile necesare pentru protejarea elevilor şi sunt asigurate surse cu apă potabilă şi ventilaţie. În judeţ se face inventarierea surselor de apă la primării şi se supraveghează calitatea apei.

Nu în ultimul rând, trebuie reamintit avertismentul Administraţiei Bazinale “Jiu”, potrivit căruia scăldatul în locurile neamenajate este strict interzis, din cauza pericolului de înec sau al îmbolnăvirilor.