Învăţământul românesc şi Biserica Ortodoxă Română, mână în mână pentru viitor, în Craiova

0
623

În ziua  de 3 iunie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a organizat, în Amfiteatrul din incintă, ceremonia premierii elevilor din Dolj, care au obţinut premii la competiţiile naţionale la disciplina “Religie”. A fost o manifestare de gală, la care, pe lângă conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean , a fost prezent şi Înalt Prea Sfântul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei.  Între cele două instituţii există o colaborare bine statutată, bazată pe principii. În cadrul ceremoniei, au fost premiaţi peste 100 de elevi, care au obţinut, în acest an, premii naţionale la Olimpiadele de profil şi la alte competiţii de acest fel. 

Astăzi, ceremonie de gală, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în Amfiteatru: acolo au fost premiaţi cei peste 100 de elevi de la instituţiile de învăţământ din Dolj, care au învăţat “Religia”, şi care au obţinut premii la concursurile naţionale, inclusiv Olimpiadă. Sala a fost plină, s-au intonat imnuri , inclusiv cel naţional, interpretate de corul reunit al Seminarului Teologic “Sf. Grigorie Teologul” din Craiova şi al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii din Craiova, dirijat de prof. Victor Şapcă. “Suntem onoraţi să organizăm acest eveniment, având lângă noi asemenea personalităţi. Sunt puţine cuvintele prin care putem vorbi despre sprijin. Dumnezeu este unul singur şi el ne ajută. Eu voi spune foarte puţine şi îi las pe invitaţi să menţioneze mai multe”, a precizat prof. Iuliana Gheorghe, inspector de Religie în cadrul ISJ Dolj.

“Cu toţii, avem chipul lui Dumnezeu”

Invitat de onoare a fost IPSP Irineu, Arhiescop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, care s-a şi adresat publicului: “Mă bucur că sunt între dumneavoastră. Învăţământul şi învăţătura creştină merg împreună. Suntem cu toţii oameni şi avem chipul lui Dumnezeu. Originea noastră este Dumnezeiască, nu vorbim de tot felul de concepţii, care spun că n-ar fi aşa. Fiinţa noastră este una a bucuriei. Trecutul a rămas, suntem în prezent şi viitorul se arată bine. Depinde numai de noi. Am văzut, la dumneavoastră, copii, profesori, părinţi că viaţa merge mai departe. Trebuie să mai spun ceva: Dumnezeu ne-a dat capacitatea să gândim şi, mai mult, toţi profesorii trebuie să aibă vocaţie în acest sens Trebuie să ai har pentru aşa ceva. Din ceea ce am văzut, astfel se şi întâmplă”.

ISJ Dolj, la înălţime

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a fost la înălţime, prin organizare, iar reprezentanţii acestuia n-au fost mai prejos. Astfel, prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector – general al învăţământului doljean, a precizat: “Pentru mine şi, sunt convins, şi pentru colegi este o onoare să-l avem printre noi pe IPSP Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Din ceea ce spunea Prea Sfinţia Sa, trebuie să ai har. Şi, din acest punct de vedere, ne mândrim cu un corp didactic bine pregătit. Dacă vorbim de “Religie”, din partea ISJ Dolj sprijinul va continua şi sunt convins că vor veni mai multe reultate bune şi foarte bune la concursurile naţionale ” .  La rândul său, prof. Oana Zaharie, inspector – general adjunct al ISJ Dolj, a menţionat: “Îi felicit pe toţi elevii şi profesorii care i-au îndrumat să obţină aceste rezultate. După doi ani de pandemie, am dovedit că spiritualitatea creştină merge mai departe  “. Nu mai puţin importantă este şi declaraţia prof. Irina Broscaru, inspector – şef adjunct al ISJ Dolj, profesor de “Religie”, altfel spus în cunoştiinţă  de cauză: “Voi, copiii, sunteţi continuatorii şcolii româneşti şi, sunt convinsă, că veţi duce în sfere înalte tradiţiile româneşti. Şcoala şi Biserica Română duc mai departe tradiţia”.