Şanse egale pentru tinerii cu dizabilităţi, acordate de Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova

0
961

Principalul factor care influenţează ocuparea persoanelor cu dizabilităţi este educaţia. Sistemul din România este cât se poate de avantajos şi prietenos cu persoanele care prezintă diverse grade de handicap. Incidenţa şcolarizării şi a abandonului şcolar este de şapte ori mai mare, respectiv  de două ori crescute pentru persoanele cu dizabilităţi din populaţia generală. Grupul cel mai defavorizat din punct de vedere al accesului la educaţie este format din persoane cu dizabilităţi fizice, somatice sau vizuale – grave. În acest context, Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova oferă condiţii propice de învăţare şi aprofundare a cunoştiinţelor juridice pentru studenţii cu handicap locomotor.

dreptStudenţii care au astfel de dizabilităţi beneficiază de toate condiţiile necesrae, de la rampă de acces , pentru pătrunderea în instituţie, până la lifturi laterale care îi pot conduce pe tineri la toate nivelurile. „Un tânăr cu handicap locomotor, şi nu numai, poate urma o facultate, poate să se descurce singur într-un mediu universitar. Facultatea de Drept oferă respect şi înţelegere acestor studenţi, li se respectă dreptul la egalitate de şanse, iar cadrele didactice au învăţat să lucreze cu persoanele cu astfel de dizabilităţi, prin adaptarea cerinţelor educaţionale la nevoile şi afecţiunea lor”, a precizat prof.univ.dr.  Sevastian Cercel, decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova. Astfel, din punct de vedere al regulamentelor de evaluare şi notare a studenţilor, Consiliul de Administraţie al Facultăţii de Drept a hotărât ca examenele din sesiune să fie susţinute tip ”grilă” de către studenta Loredana Jianu, care are şi deficienţe de comunicare, mai ales în perioadele emoţionante sau stresante.

O fată cu emoţii, dar foarte isteaţă

Cea care a fost amintită –  Loredana Jianu – este una dintre studentele eminente şi care a fost deschisă dialogului: „Visul meu a fost îndeplinit. Nu credeam să ajung studentă la Drept, iar acum sunt alături de colegii mei şi pot învăţa în aceleaşi condiţii ca şi ei. Sunt foarte fericită. Interacţionez bine cu toţi profesorii şi sunt mândră când ofer răspunsuri argumentate sau ridic probleme care sunt discutate la curs ”. Loredana este studentă în anul I la „Administraţie publică”, suferă de un handicap grav, a absolvit Colegiul Naţional „Ioniţă Asan” din municipiul Caracal (jud.Olt), a fost admisă la „buget” şi a finalizat primul semestru din acest an universitar cu media 9,77. Îşi aminteşte, cu emoţie, ziua în care tinerii de la Facultatea de Horticultură au organizat un bal caritabil pentru ea, în cadrul căruia au pus în vânzare decoraţiuni de Crăciun, confecţionate de ei: „M-a simţit flatată să ştiu că tineri ca şi mine au confecţionat şi apoi au organizat un târg special pentru mine. Mai spun că Facultatea de Drept este ca şi casa mea şi parcă pentru mine a fost făcută această investiţie”.

„… Sunt un exemplu foarte bine de urmat de către orice tânăr”

Loredana nu este singura tânără care are deficienţe grave. Diana Nicoleta Alexandru, a intrat, tot la „buget”, în 2016, la „Administraţie publică” şi a mărturisit că „nu m-am simţit discriminată nicio clipă. Profesorii m-au respectat, ca şi pe colegii mei, iar cei din urmă m-au considerat ca o soră a lor”. În anul 2015/2016, a fost admisă şi  Mădălina Cristina Marancea, din oraşul Corabia (jud. Olt), la specializarea „Drept”, tot la „buget”, iar în 2014/2015, Iulia Alexandra Bosneanu, după ce a absolvit, în 2012, Facultatea, şi, în, 2013, Masteratul în „drept privat” a fost admisă la studii „Doctorale”. Sunt câteva exemple, care sunt puse în valoarea, prin prezentare, de reprezentanţii Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova. „Am observat din privirile lor şi din zâmbetul pe care îl afişează, atunci când vorbesc despre educaţia lor, că aceşti studenţi sunt fericiţi. Sunt optimişti, sunt dornici să cunoască tot mai multe, sunt dornici să profeseze. Sunt un exemplu foarte bun de urmat de către orice tânăr. Oferim şanse egale la educaţie juridică tuturor persoanelor care doresc să urmeze programelor noastre”, a precizat lect.univ.dr.  Raluca Voinea, reprezentant al Departamentului de Imagine – Relaţii Publice din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova.