Iaşiul este, timp de un an, Capitala Tineretului din România

0
103

Iaşiul este, de ieri, de Ziua Tineretului, Capitală a Tineretului din România, mandatul fiind preluat de la Baia Mare în cadrul unui eveniment organizat în Sala Mare a Primăriei în prezenţa primarului localităţii Costeşti, care deţine titlul de Capitala Tineretului din Republica Moldova, reprezentanţi ai oraşelor care au deţinut titlul de “Capitala Tineretului din România”, reprezentanţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale de tineret din ţară.

Titlul de “Capitala Tineretului din România” va fi deţinut de ieşeni în perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020. Iaşiul este astfel cel de-al patrulea oraş din România care poartă acest titlu de “Capitala Tineretului din România”, după Timişoara, Bacău, Baia Mare. Programul “Capitala Tineretului din România” este iniţiat de Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul Pont, Consiliul Tineretului din România şi BCR pe modelul Capitala Europeană a Tineretului.

“Pentru noi toţi este o sursă de inspiraţie, de încredere şi entuziasm să vă vedem atât de hotărâţi să câştigaţi acest titlu, să arătaţi ceea ce poate să facă Iaşiul, ce pot face tinerii din Iaşi, ce poate să facă parteneriatul dintre autoritatea locală şi organizaţiile de tineret atât pentru comunitatea locală de aici cât şi pentru Moldova, una dintre priorităţi fiind dezvoltarea regiunii de Nord Est, şi pentru România, şi nu doar pentru Moldova din statul nostru actual, ci şi pentru Republica Moldova. (…) Lansarea “Iaşi, Capitala Tineretului din România” este cel mai important eveniment organizat în România cu ocazia Zilei Naţionale a Tineretului. Cu această ocazie aş vrea să le cer tinerilor să se implice să schimbe comunităţile în bine, aşa cum face Iaşiul, cum au făcut cei din Baia Mare, Bacău, Timişoara, Cluj Napoca dar şi din multe alte localităţi”, a declarat în timpul conferinţei de presă Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România.

În cadrul mandatului “Iaşi, Capitală a Tineretului din România 2019-2020” vor fi mobilizaţi tineri, organizaţii neguvernamentale de tineret, instituţii publice şi private, pentru implicarea activă în dezvoltarea Iaşiului ca spaţiu modern, atractiv, cu accent pe identitate şi apartenenţă. Acest lucru va fi posibil prin intermediul unor proiecte sustenabile, consum raţional de resurse şi politici publice integrate în conformitate cu nevoile tinerilor.

Programul “Iaşi, Capitala Tineretului din România” va fi implementat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Iaşi (FONTIS), structură de tineret alcătuită din 33 de organizaţii de şi pentru tineret, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

Priorităţile programului Iaşi, Capitala Tineretului din România 2019 – 2020 vizează, printre altele, antreprenoriatul în industrii creative, transparenţa decizională şi participarea activă, o platformă CulturISe care se doreşte a fi un instrument digital de centralizare a tuturor produselor culturale din Iaşi. Vor fi organizate 1.000 de evenimente şi 3.500 de activităţi dedicate tinerilor, iar 30.000 de tineri vor fi implicaţi în acţiuni de protejare a mediului înconjurător. (Sursa: Agerpres)