Actriţa Ilinca Tomoroveanu a murit

0
548

Actriţa Ilinca Tomoroveanu, director artistic al Teatrului Naţional “I.L. Caragiale”, a murit joi, la vârsta de 77 de ani, informează pagina de facebook a Naţionalului bucureştean.

“Doamna Ilinca Tomoroveanu, actriţă de prim rang a teatrului românesc, director artistic al Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, a părăsit astăzi scena vieţii, dar şi scena teatrului, căreia i s-a dăruit mai bine de jumătate de veac. Cu toţii suntem profund îndureraţi şi ne rugăm pentru sufletul Doamnei Ilinca! Eleganţa, frumuseţea, talentul şi timbrul său inconfundabil, grija pe care a arătat-o pentru mai tinerii ei colegi, zâmbetul suav şi farmecul hărăzit dintotdeauna, dăruirea pe care a arătat-o pentru lumea teatrului, toate acestea ne vor rămâne vii de-acum înainte, când Doamna Tomoroveanu îşi ia adio de la această lume. Suntem cu toţii alături de domnul Traian Stănescu şi de familia îndurerată. Dumnezeu să o aibă în pază!”, se arată pe pagina de socializare a TNB.

Actriţa Ilinca Tomoroveanu, nepoata poetului Octavian Goga, s-a născut la 21 august 1941, în Bucureşti. A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (absolvit în 1964), la clasa maestrului Costache Antoniu, asistat de Ion Cojar. Şi-a susţinut examenul de absolvire cu rolul Mona din ‘Steaua fără nume’ de Mihail Sebastian, în regia lui Horea Popescu.

A debutat în 1965, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cu rolul Cristina din ‘Moartea unui artist’ de Horia Lovinescu. În 2005 a devenit director artistic al Teatrului Naţional ‘Ion Luca Caragiale’, unde şi-a continuat şi cariera de actor.

Printre spectacolele în care a jucat se numără: ‘Apus de soare’ (B. Şt. Delavrancea), ‘Trei gemeni veneţieni’ (Callalto), ‘Dulcea pasăre a tinereţii’ (T. Wiliams), ‘Între patru ochi’ (Alexandr Ghelman), ‘Cavoul de familie’ (E. Rostand), ‘Generoasa fundaţie’ (Vallejo), ‘Jocul ielelor’ (C. Petrescu), ‘Trilogia antică’, ‘Ondine’ (Giradoux), ‘Strigoii’ (H. Ibsen) şi ‘Cadavrul viu’ (L.N. Tolstoi).

Activitatea cinematografică şi-a început-o încă din timpul facultăţii, continuând să joace şi după absolvire în numeroase filme artistice: ‘Mândrie’ (1960, r. M. Teodorescu), ‘Dragoste lungă de-o seară’ (1963, r. Horea Popescu), ‘La porţile pământului’ (1965, r. G. Saizescu), ‘Castelanii’ (1966, r. Gh. Turcu), ‘Frumoasele vacanţe’ (1967, r. K. Makk), ‘Războiul domniţelor’ (1969, r. V. Calotescu), ‘Pentru că se iubesc’ (1971, r. M. Iacob), ‘Dincolo de orizont’ (1978, r. Ş.T. Roman), ‘De-aş fi Peter Pan’ (1991, r. Gh. Naghi).

Actriţa fost prezentă în foarte multe spectacole de poezie iar în multe dintre filmele artistice, spectacolele de teatru sau în cele de teatru de televiziune şi radiofonic a jucat alături de soţul său, actorul Traian Stănescu.

Ilinca Tomoroveanu a fost distinsă, în 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. În anul 2000 a primit medalia comemorativă Mihai Eminescu. În 1980 a devenit membră UCIN iar în 1990, membră UNITER, făcând parte din senatul acestei instituţii din 1999. A fost, de asemenea, membră în Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacol din România (înfiinţată în mai 2001). (Sursa: Agerpres)