Fermierii doljeni sunt aşteptaţi la APIA pentru a depune cererile unice de plată pentru anul 2019

0
232
Termenul limită de depunere a Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2019 este data de 15 mai 2019. Tototată, informează potențialii beneficiari că se vor primi cereri unice de plată aferente Campaniei 2019 și sâmbăta, 4 Mai. Astfel, Centrul Județean și Centrele Locale din subordine vor lucra sâmbătă, cu program normal, în intervalul 8:30-14:30.
Rugăm fermierii doljeni să se prezinte la sediul APIA în vederea depunerii cererii unice de plată până la data limita prevazută de lege. Programul prelungit vine ca o măsură de sprijin pentru evitarea aglomerației și a întârzierilor în depunerea cererilor și conduce la diminuarea timpului necesar fiecărui fermier la completarea și depunerea cererii unice de plată. Aceştia trebuie să se prezinte la APIA în vederea depunerii cererii unice de plată până la data limita prevazută de lege”, a precizat Sorin Răducan, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Dolj. Până ieri, 2 mai 2019 s-au înregistrat 26.300 de cereri în sistem, peste 70% din totalul estimat.

Primăriile  doljene să vină în sprijinul potenţialilor beneficiari
România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:  schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic; măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020); ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic. „Adresăm pe această cale rugămintea ca instituțiile implicate, primăriile de pe raza județului Dolj, să vină în sprijinul potenţialilor beneficiari în ceea ce privește eliberarea adeverințelor conforme cu Registrul Agricol într-un mod cât mai eficient, astfel încât toți fermierii doljeni să poată să-și depună cererile de sprijin până la termenul limită”, a mai spus Sorin Răducan.
Datele sunt actualizate în Registrul Național al Exploatatiilor
Înainte de a se prezenta la centrele APIA, fermierilor li se recomandă să verifice în Registrul Agricol situația terenului pe care îl utilizează, aceasta verificare putând fi făcută la primaria pe raza căruia se află suprafața agricolă. În cazul crescătorilor de animale, se recomandă verificarea dacă datele acestora sunt actualizate în Registrul Național al Exploatatiilor (RNE). Această verificare se face la mediul veterinar concesionar, la asociația de crescători sau în propriile evidențe în cazul utilizatorilor SNIIA. În eventualitatea în care programarea inițială nu a putut fi respectată îi rugăm pe acestă cale pe cei care să află în această situație să se prezinte la centrele APIA Dolj de care aparțin. „Pentru mai multe detalii referitoare la depunerea cererilor unice de plată în Campania 2019 și informații legate de programul prelungit pentru această perioadă fermierii pot contacta Centrul Județean  sau Centrele locale APIA Dolj”, a mai spus directorul APIA Dolj.