Evazioniştii de la Zahărul Corabia, la judecată pentru un prejudiciu de 4,5 milioane de euro

0
387

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat că au trimis în judecată 18 persoane din judeţele Dolj şi Olt, într-un dosar vizând o evaziune fiscală de aproximativ 4,5 milioane de euro. Este vorba despre membrii grupării infracţionale destructurate la începutul lui noiembrie 2012 care înfiinţaseră 24 de societăţi comerciale prin intermediul cărora au derulat activităţi comerciale ilicite, folosindu-se de faptul că pentru achiziţiile intracomunitare sunt scutite de plata TVA. Între cei trimişi în judecată se numără şi directorul executiv al SC Zahărul Corabia SA, Rabie Abdalla, una din societăţile prin care s-au derulat activităţi comerciale ilicite. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 30  aprilie a.c., primul termen de judecată fiind pe 20 mai.

Poliţiştii BCCO Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, sprijiniţi de colegi din alte judeţe, au organizat, pe 5 noiembrie 2012, o acţiune de amploare, pe parcursul căreia au fost efectuate descinderi la 10 locaţii – locuinţe şi sedii de societăţi comerciale –, majoritatea din Craiova şi comunele limitrofe, dar şi din Corabia şi Caracal, judeţul Olt, Ilfov şi Bucureşti, aparţinând membrilor unei grupări infracţionale acuzaţi că au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând 24 de societăţi comerciale înfiinţate special pentru derularea de activităţi comerciale ilegale cu zahăr şi ulei. Astfel, potrivit anchetatorilor, suspecţii au înfiinţat, în Bulgaria şi Ungaria, societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de plata TVA. În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, controlate tot de membrii grupării. După cum au mai comunicat anchetatorii, cu titlu de exemplu, prin intermediul uneia dintre aceste societăţi, respectiv SC Zahărul Corabia SA, a fost creat un prejudiciu de peste 6.300.000 lei, prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 tone de zahăr, ca fiind livrare intracomunitară, lucru ce nu corespundea realităţii.

După un maraton de audieri, procurorul de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova a dispus, pe 6 noiembrie, reţinerea pentru 24 de ore a unui număr de 14 persoane în acest dosar. Este vorba despre Andrei Dumitru, Felician Popa, Ana Popa, Costinel Carşin, Ion Laurenţiu Chiriac, Costinel Moandă, Gabriela Duinea, Silviu Moandă, Ion Marius Voiculescu, Daniela Popescu, Alexandru Adelin Maria, Dumitru Cristian Udrescu, Rabie Abdalla (director executiv al SC Zahărul Corabia SA) şi Henri Saouma.

Toţi cei 14 au fost arestaţi preventiv la momentul respectiv, însă, ulterior, o parte dintre ei au fost eliberaţi. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările în cauză şi au întocmit rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor 14 inculpaţi, dar şi a altora care nu au fost reţinuţi la momentul destructurării grupării, sub acuzaţia de evaziune fiscală. Dosarul a fost înregistrat marţi, 30 aprilie a.c., pe rolul Tribunalului Dolj, primul termen de judecată fiind stabilit pe 20 mai a.c.

Prejudiciul total cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat este estimat la 4,5 milioane de euro.