Muşcaţi de căpuşe, la iarbă verde

0
364

Mini-vacanţa de 1 Mai, dar şi vremea însorită i-au scos pe craioveni la iarbă verde. Nu pentru toţi însă ieşirea la grătar s-a dovedit a fi o alegere tocmai inspirată. Mai mulţi adulţi, dar şi copii au ajuns la Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova după ce au fost înţepaţi de căpuşe. Din fericire, niciunul dintre pacienţi nu a avut nevoie de internare, în urma analizelor, boala Lyme fiind infirmată de medici.

Pentru 17 doljeni, distracţia de 1 Mai s-a transformat într-un adevărat coşmar după ce au ajuns de la grătar direct la spital. În ultimele două zile, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Craiova s-au confruntat cu un val de pacienţi ce prezentau simptome specifice muşcăturilor de căpuşe. Printre cei afectaţi s-au numărat nouă copii, dar şi un bătrân în vârstă de 87 de ani. Mai mult decât atât, medicii se aşteaptă ca, în următoarea perioadă, numărul celor care vor ajunge la Urgenţă cu înţepături să crească, mai ales că nu toţi se prezintă la doctor imediat după ce au fost muşcaţi. „Înţepătura de căpuşă poate să ducă la boala Lyme. Acest lucru se întâmplă însă doar pentru 5% dintre cazuri, conform statisticilor medicale. Cu toate acestea, recomandarea rămâne ca imediat după muşcătura de căpuşă, pacientul să se prezinte la medic. Căpuşa trebuie extrasă complet şi, în plus, este nevoie de prevenţie şi tratament”, a explicat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

În maximum 48 de ore, persoana muşcată trebuie să se prezinte la medic

Potrivit medicilor, este foarte important ca persoana muşcată de căpuşe să nu încerce să le scoată, întrucât, există riscul ca fragmente din corpul acestora să rămână în piele, fiind mult mai dificil de extras apoi. Recomandarea este ca pacientul să se prezinte de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi se va recomanda tratamentul profilactic. În maximum 48 de ore de la înţepătură pacientul ar trebui să ajungă la doctor pentru a evita orice neplăcere. Cel mai periculos diagnostic ce poate fi cauzat de muşcătura de căpuşă rămâne boala Lyme. Aceasta afectează pielea, încheieturile şi sistemul nervos. Simptomele, dar şi gradul de periculozitate pot varia de la o persoană la alta.

Primele manifestări ale infecţiei apar la aproximativ o săptămână. Într-un prim stadiu se manifestă cu febră, erupţie cutanată, o răceală sau afecţiuni uşoare ale plămânilor. În etapa următoare, care poată să apară şi la câteva luni distanţă sau chiar la un an, boala atacă sistemul nervos şi se poate ajunge la paralizie. Boala este foarte greu de depistat, cu atât mai mult cu cât prezintă simptome asemănătoare cu cele ale altor afecţiuni: persoana infectată poate avea semnele gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare. Există însă şi cazuri în care maladia prezintă aceleaşi simptome ca şi scleroza multiplă sau boala Alzheimer. Specifice bolii sunt petele roşii pe piele, dar, uneori, este posibil ca acestea să nu apară. Nu degeaba Lyme este supranumită şi „boala cu 1.000 de feţe”.

Sfaturi din partea reprezentanţilor DSP Dolj

La rândul lor, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) le recomandă doljenilor, pentru a preveni înţepăturile de căpuşă, să utilizeze spray-uri aplicate pe piele care conţin substanţe ce înlătură insectele sau să evite să se aşeze direct pe iarbă. Un alt sfat ce ar trebui luat în considerare este acela de a examina pielea la câteva ore după expunere şi, în special, seara la duş. O atenţie deosebită este necesar să fie acordată şi animalelor de companie, întrucât pot transmite căpuşele.

Se recomandă, în acest sens, deparazitarea periodică a câinilor, a pisicilor, efectuarea unor dezinsecţii în zonele cu vegetaţie abundentă din oraşe şi evitarea zonelor împădurite sau cu vegetaţie înaltă în perioada caldă a anului. Chiar dacă nu orice muşcătură de căpuşă presupune contactarea bolii Lyme, cadrele medicale îi sfătuiesc pe doljeni să fie prevăzători, pentru că, netratată, afecţiunea se poate agrava.