Spectacol de teatru-film la cinematograful „Patria”: „Iubeşte-mă… America!” – one woman show de excepţie cu actriţa Claudia Motea

0
314

Joi, 5 mai, teatrul şi filmul vă vor ţine companie, timp de o oră, de la 19.00, la Cinema „Patria” din Craiova, unde „România Film” va prezenta un eveniment inedit: one woman show-ul de excepţie „Iubeşte-mă… America!”. Piesa este o comedie dramatică, o îngemănare între arta scenică şi filmică, în interpretarea fermecătoarei actriţe româno-canadiene Claudia Motea, sub bagheta regizorală a maestrului Al. G. Croitoru. Biletele pot fi procurate de la Agenţia cinematografului, la preţul de 20 de lei (10 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).

„Iubeşte-mă… America!” este povestea fascinantă a unei actriţe din România, Stela, care, de-abia ajunsă pe meleagurile Americii, se loveşte de nu puţine obstacole. Peripeţiile de adaptare, specifice oricărui emigrant din lume, vă vor aduce zâmbetul pe buze, dar şi o lacrimă în colţul ochiului…

«Actriţa Claudia Motea, prin disponibilitatea ei artistică atât pentru dramă, cât şi pentru comedie, interpretează opt personaje de o mare frumuseţe şi complexitate,  reuşind să îmbine cu succes atât mijloacele de expresie filmică, dar şi pe cele teatrale. La sfârşitul spectacolului, publicul se va regăsi cu siguranţă în povestea Stelei, înţelegând de ce, în cronici, actriţa Claudia Motea  este  numită  „Giulietta Masina a zilelor noastre”», spun organizatorii evenimentului.

Spectacolul a primit numeroase distincţii în Canada şi în România: Premiul pentru cea mai bună actriţă, Premiul pentru cea mai bună piesă scrisă, Premiul pentru cea mai bună producţie, Premiul de Popularitate (Canada) şi Trofeul Hyperion (România). Recent, a avut premiera la Teatrul Naţional Radiofonic, fiind inclus în repertoriul acestuia şi urmează să fie prezentat într-un turneu naţional şi internaţional.

 

După absolvirea Facultăţii de Teatru a Universităţii „Hyperion”, la clasa maestrului Geo Saizescu, Claudia Motea a fost aleasă de marele regizor Silviu Purcărete în distribuţia proiectului internaţional „Les Danaides”.  Cu acest spectacol a participat la cele mai prestigioase festivaluri de teatru din Europa, culminând cu reprezentaţii la „Lincoln Center” din New York. Pe scena teatrului canadian, s-a impus ca actriţă şi dramaturg, câştigând importante premii pentru actorie şi dramaturgie. Debutul ei hollywoodian a avut loc anul trecut la „The Magic Castle”, în showul de varietăţi „The Big IF”, unde a jucat alături de cunoscutul magician-actor Brandon Scott. „O actriţă cu entuziasm contagios şi cu un registru actoricesc de excepţie”,  „o luminoasă actriţă şi dramaturg, care se simte acasă în lumea teatrului şi duce cu ea arta dramatică românească oriunde în lume” – sunt doar câteva aprecieri din cronicile publicate în America şi în România despre Claudia Motea.

 

Al. G. Croitoru

Regizor de film şi teatru, scenarist, poet, Al. G. Croitoru este profesor de Arta Regiei de Film şi Televiziune şi Arta Actorului de Film şi Televiziune la Facultatea de Arte a Universităţii „Hyperion” din Bucureşti, prodecan al Facultăţii de Arte din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, membru al Academiei „Tiberina” din Roma, al Uniunii Cineaştilor – UCIN şi al Comitetului Internaţional pentru Difuzarea Artelor şi Literelor prin Cinematograf – CIDALC, membru în juriile Festivalurilor Internaţionale de Film de la Bruxelles şi Versailles. În cariera sa artistică a primit numeroase distincţii, printre care: Premiul CIDALC pentru cel mai bun film de folclor – Menton, Franţa; Trofeul „Maurizio” – Orvieto, Italia; Premiul „Vittoria Alata” acordat de Institutul de Studii Cinematografice – Florenţa, Italia; Premiul pentru calităţi artistice – Festivalul Karlovy Vary, Cehia; Premiul Special al Juriului – Festivalul Internaţional de Film de la Roma, Italia; Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Montecatini, Italia; Premiul de Regie şi Marele Premiu la Festivalul de Teatru din Serbia; Medalia de Aur pentru activitatea culturală în teatru-film acordată de Comunitatea Românilor din Serbia. Volumul său de poeme „De Dragoste”, apărut la Editura „Eminescu”, a fost publicat în franceză, albaneză, maghiară, urmând să apară în curând şi în limbile engleză şi italiană.