Proiect de lege: Produsele electro-IT trebuie să aibă meniul, setările şi toate documentele în limba română

0
238

Un proiect legislativ propune ca toate produsele electronice şi electrocasnice să aibă meniul şi setările în limba română, iar documentele care însoţesc produsele să fie, de asemenea, redactate obligatoriu în limba română, indiferent de ţara de origine. Deputatul PSD, Mihai Weber propune modificarea articolului 53 alineatul (1) din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, astfel: “Pentru produsele de folosinţă îndelungată, acestea trebuie să fie însoţite de certificatul de garanţie şi, dacă reglementările în vigoare prevăd, de declaraţia de conformitate, precum şi de cartea tehnică ori de instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare, întreţinere, eliberate de către producător, conform prevederilor legale”.

Weber mai spune ca documentele de însoţire prevăzute la alin. (1) trebuie să fie redactate obligatoriu în limba română, indiferent de ţara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea lor şi în alte limbi.“Toate produsele electronice şi electrocasnice trebuie să aibă meniul şi setările produsului în limba română indiferent de ţara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Consolele de jocuri, calculatoarele, telefoanele mobile, jocurile şi softurile acestora trebuie să fie şi în limba română indiferent de ţara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Maşinile şi utilajele care au calculator de bord, GPS, sau alte facilităţi electronice trebuie să aibă meniul şi setările în limba română indiferent de ţara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi.

Tendinţa de diversificare a produselor şi serviciilor existente pe piaţă, precum şi de interesul deosebit acordat protecţiei consumatorilor, impune adoptarea unor modificări la legea existentă pentru a garanta utilizarea facilă a produselor de către utilizator şi pentru a ne alinia la dispoziţiile asemănătoare din alte ţări membre ale Uniunii Europene”, se arată în expunerea de motive.

Obligativitatea folosirii limbii române de către toţi producătorii, va reprezenta şi o oportunitate pentru piaţa muncii, fiind necesarea angajărea unui număr mare de  români care să traducă aceste informaţii în limba română”, se mai arată în textul citat.

Proiectul a fost depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.