Hora de Paşte ca la Dăbuleni

0
4625

Pregătirile pentru sărbătoarea Paştelui sunt în toi şi în oraşul Dăbuleni. Pe lângă faptul că fiecare familie îşi primeneşte, după iarna destul de târzie, gospodăriile, şi autorităţile se străduiesc să creeze o atmosferă cât mai caldă şi primitoare în comunitate, mai ales că mulţi se întorc acasă din străinătate, în această perioadă, să-şi petreacă scurta vacanţă alături de cei dragi. Primarul Aurel Băjenaru a reluat, în urmă cu un an, o mai veche tradiţie de prin partea locului, „Hora ca la Paşte”, pe care vrea să o continue, mulţi ani de aici înainte.

 

În a doua zi de Paşte, în jurul prânzului, toţi locuitorii din oraşul Dăbuleni sunt aşteptaţi să participe la „Hora ca la Paşte”, o tradiţie frumoasă, de suflet, care a revenit după mulţi ani în care fusese dată uitării. Un obicei al locului era ca, în această zi, familiile celor care mureau la vârstă tânără, când nu apucaseră să se căsătorească, să vină la horă şi să comande lăutarilor un cântec, ca de pomană, în amintirea celor care s-au stins prematur.

„Am reluat o tradiţie foarte veche, pe care o ştiu de când eram copil, după 15 ani de când nu s-a mai organizat nimic. Este a doua ediţie, după cea de anul trecut când a participat foarte multă lume şi a ieşit un eveniment foarte frumos. În acest an, îl vom repeta şi sperăm să fie la fel de atractiv pentru oameni, să participe în mumăr mare şi să se bucure de aceste tradiţii deosebite pe care le-am moştenit şi care au rolul de a ne apropia, de a ţine comunitatea noastră unită”, este de părere primarul Aurel Băjenaru.

Tradiţia a fost reluată după o pauză de 15 ani

Ca şi la prima ediţie, „Hora ca la Paşte” va fi organizată  în parcarea betonată de la Sala de Sport. În cazul în care va ploua, autorităţile au în vedere şi varianta de a găzdui evenimentul chiar în incinta sălii. Această tradiţie face parte, de fapt, dintr-o suită de obiceiuri pe care comunitatea le are, cumva, însemnate în calendar.

Odată cu venirea primăverii, de Florii, oamenii din Dăbuleni, dar şi de prin părţile locului, lasă treburile deoparte şi, în ultima duminică înainte de Paşte, merg la bâlciul de Florii. Aşa s-a întâmplat şi dumnica trecută, când, pe locul în care se organizează de obicei târgul, a fost aglomeraţie mare, oamenii ieşind să facă mici cumpărături, dar cei mai mulţi să se bucure din plin de atmosfera de bâlci, cu muzică, gustări şi tiribombe pentru copii. Pe 14 septembrie, are loc bâlciul de toamnă, pe care cei din Dăbuleni îl numesc „Bâlciul de Cârstov”, fiind legat direct de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.

Festivalul Lubeniţei, programat pentru sfârşitul lunii iunie

Însă una dintre cele mai iubite sărbători, chiar de la prima ediţie – care a avut loc anul trecut – este Festivalul Lubeniţei dedicat tuturor cultivatorilor de pepeni din zonă, Dăbuleniul fiind recunoscut în toată ţara drept patria lubeniţelor. Vremea rece şi ninsorile din luna martie au încurcat puţin planurile autorităţilor în ceea ce priveşte ediţia din acest an, în sensul că petrecerea va fi decalată cu aproximativ o săptămână, astfel încât bostanii să aibă timp să se şi coacă suficient, pentru a fi dulci şi zemoşi, aşa cum le stă bine.

„Cea de-a doua ediţie se va deschide, cel mai probabil, pe data de 29 iunie, într-o vineri, şi se va întinde pe întreg week-end-ul. Vor fi multe surprize pentru toţi locuitorii Dăbuleniului, de toate vârstele, şi un prilej să demonstrăm încă o dată că aici se coace cea mai bună lubeniţă din ţară”, afirmă primarul Aurel Băjenaru. Ca şi ediţie precedentă, vor fi multe concursuri, iar serile vor aduce pe scenă artişti cunoscuţi, care vor aduce bunadispoziţie în rândul locuitorilor de la malul Dunării.

60 de agricultori au fondat „Patria Lubeniţei”

O veste excelentă pentru cultivatorii de lubeniţe de aici este şi că, după foarte mulţi ani de tatonări, în sfârşit se pune pe roate o cooperativă care îşi asumă rolul de a coagula producătorii şi a le susţine interesele în comercializarea pepenilor. Cooperativa „Patria Lubeniţei” are deja 60 de membri fondatori, fiecare dintre ei devenind automat şi membru de drept.

Această formă de asociere a fost creată cu scopul de a valorifica producţia de pepeni verzi şi galbeni într-un mod cât mai eficient. În baza unor contracte ferme, încheiate anterior stabilirii planului de culturi, agricultorii ştiu însă că trebuie să asigure o marfă de calitate, lubeniţe de un anumit calibru, pe care să le livreze la un termen bine stabilit şi care să se întindă în timp, astfel încât să se asigure un flux continuu. Un mare avantaj pe care îl au producătorii de lubeniţă din Dăbuleni este faptul că deţin, încă din anul 2010, un brand de lubeniţă, înregistrat la OSIM, care le confirmă, practic, calitatea pepenilor cultivaţi în această zonă.

Peste 20 de străzi vor fi asfaltate

Primăvara aduce şi multe investiţii în oraşul Dăbuleni. În principal, sunt foarte multe lucrări pe infrastructura stradală. Nu mai puţin de 20 de străzi vor fi modernizate în acest an, pe cei 20 de kilometri turnându-se asfalt cu bani de la guvern, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I. Alte două străzi vor fi, de asemenea, reamenajate, de această dată cu bani de la bugetul local. Este şi cea mai avansată dintre lucrări, licitaţia fiind deja lansată pe SEAP. Primăria Dăbuleni mai ţinteşte asfaltarea a unui pachet de şase străzi, în total 7,5 kilometri, prin Planul de Mobilitate Urbană.

„Sperăm ca acest proiect pe care noi l-am depus în cadrul Planului de Mobilitate Urbană să fie eligibil. Prin intermediul acestuia, noi ne-am dori să amenajăm şi 17 staţii de autobuz şi să achiziţionăm şi trei microbuze cu alimentare electrică. În felul acesta, am introduce, practic, transportul în comun în localitate. Aceste trei autobuze se vor deplasa pe un anume circuit care va acoperi tot oraşul”, a declarat primarul oraşului Dăbuleni, Aurel Băjenaru.

Autorităţile au depus şi două proiecte pe bani europeni, unul de amenajare a trei zone verzi, aflate în jurul unor cişmele, dar şi a bazei sportive de caiac-canoe, care se găseşte lângă C0.

Reportaj realizat de LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU