Insolvenţa SC Termo Craiova, pe rolul Tribunalului Mehedinţi

0
3906

Procedura de insolvenţă a SC Termo Craiova se află, din 2016, pe rolul Tribunalului Mehedinţi, fiind strămutată printr-o sentinţă a Curţii de Apel Craiova. La sfârşitul acestei luni, mai exact pe 30 martie, este ultimul termen în cazul planului de reorganizare a activităţii SC Termo Craiova. Administratorul judiciar, SC Siomax, spune că instanţa de judecată poate constata atunci încheierea procedurii de insolvenţă. 

SC Termo Craiova a intrat în procedură de insolvenţă în anul 2015. Complexul Energetic Oltenia (CEO) a solicitat, la vremea respectivă, recuperarea unei datorii de aproximativ 300 milioane de lei, echivalentul a 70 milioane de euro, pe care a avea de recuperat de la distribuitorul local, în speţă de la societatea de termoficare. Tribunalul Dolj a declarat insolvenţa şi a admis planul de reorganizare a activităţii SC Termo, pe trei ani, propus de administratorul judiciar, Siomax SPRL din Târgu-Jiu. În decursul celor trei ani, SC Termo trebuia să recupereze şi să plătească 51% din debitul creditorului CEO. 

 Planul de reorganizare, prelungit până în februarie 2020

Planul de reorganizare a activităţi SC Termo Craiova a fost început în februarie 2016. După expirarea duratei de 3 ani, datoriile nu fuseseră recuperate de la populaţie pentru a putea fi achitate, mai departe, furnizorului CEO. Cu toate acestea, administratorul judiciar, Siomax, a solicitat în instanţă prelungirea termenului cu încă un an, conform legii. Instanţa de judecată a admis această solicitare, procedura de faliment fiind, în felul acesta, evitată. La începutul acestui an, mai exact în februarie 2020, planul de reorganizare şi-a încheiat durata de funcţionare, potrivit legii.

Termen pe 30 martie, în dosarul insolvenţei

Administratorul judiciar, Maria Somnea, spune că acest lucru presupune încheierea procedurii de insolvenţă în cazul SC Termo Craiova. „Pe data de 30 martie, avem termen în dosarul insolvenţei la Tribunalul Mehedinţi. Vom vedea ce va stabili, la momentul respectiv, instanţa de judecată. Deocamdată, SC Termo se află tot în insolvenţă”, a precizat aceasta. Procesul insolvenţei SC Termo Craiova a fost strămutat pe rolul Tribunalului Mehedinţi, în aprilie 2016, printr-o sentinţă pronunţată de Curtea de Apel Craiova. Conform legii insolvenţei, administrarorul judiciar a prezentat în instanţă, periodic, etapele pe care le-a parcurs în derularea planului de reorganizare. 

 Falimentul, la solicitarea creditorilor

Potrivit administratorului judiciar, Maria Somnea, următorul pas în cazul SC Termo este declanşarea procedurii de faliment. „După expirarea planului de reorganizare şi a insolvenţei, urmează falimentul. Procedura de faliment se deschide la cererea unuia dintre creditori”, a menţionat Maria Somnea. În cazul SC Termo Craiova ar fi vorba de un număr de 18 creditori, care ar putea solicita falimentul operatorului de termoficare. Printre ei, se numără CEO, dar şi Primăria Craiova, precum şi Direcţia Generală a Finanţelor Dolj, către care există debite neachitate.

Datoriile SC Termo, din anul 2003

Cel mai mare debit, de 370 milioane de lei, a fost înregistrat, la deschiderea procedurii de insolvenţă, către CEO. Datoria nu a putut fi stinsă în cadrul planului de reorganizare. „Când am început planul de reorganizare la SC Termo, am pornit de la o sumă de 373 milioane de lei, datorată numai către CEO. Este o datorie istorică pe care n-am putut să o recuperăm”, a mai spus Maria Somnea. Potrivit acesteia, datoriile pe care le deţine SC Termo datează din anul 2003, cu mult înaintea reorganizării fostei regii de termoficare în societate comercială (anul 2012).

Lorena Nicolăiţă, administrator la SC Termo Urban

În cazul în care SC Termo Craiova va intra în faliment, activitatea de termoficare va fi preluată de SC Termo Urban Craiova. În octombrie 2015, odată cu declanşarea procedurii de insolvenţă, municipalitatea craioveană a înfiinţat şi această societate, care funcţionează în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termis Dolj. Cele 20 de părţi sociale au fost cesionate municipiului Craiova, prin Consiliul Local Municipal (18 părţi sociale), şi comunelor Işalniţa şi Vârvoru de Jos (câte o parte socială). În ultima şedinţă a CLM Craiova, Lorena Nicolăiţă, fost administrator al primei societăţi, a fost votată de consilierii municipali pentru a ocupa postul de administrator al SC Termo Urban SRL Craiova.