Paşi concreţi pentru reabilitarea Colegiului Naţional „Carol I”

0
622

Primăria Craiova predă către CNI corpul central al Colegiului Naţional „Carol I” pentru reabilitare. Consilierii municipali sunt convocaţi, joi, într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba predarea amplasamentului, în care funcţionează inclusiv Opera Română Craiova, alături de toată documentaţia care a fost întocmită până în prezent de autorităţile aflate în căutare de soluţii pentru consolidare şi modernizarea imobilului.

Proiectul de hotărâre propune predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), pe baza de protocol, a amplasamentului – construcţie şi teren aferent. În raport, se arată că este vorba de  o suprafaţă construită de 4.203 mp şi teren aferent în suprafaţă de 4.973 mp, care se află în proprietatea publică a oraşului şi care se predau, libere de sarcini, către CNI, pe toată durata realizării investiţiei. Lucrarea urmează să se realizeze, în întregime, cu bani de la bugetul de stat, acordaţi în cadrul Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social. Primăria Craiova se obligă, se precizează în proiect, să asigure finanţarea pentru cheltuielile cu racordurile la utilităţi. După ce va fi finalizate lucrările, imobilul va reveni municipiului, care are obligaţia să îl întreţină şi să îi menţină aceeaşi destinaţie pe o perioadă de 15 ani.

Imobilul face parte din lista monumentelor istorice

Autorităţile locale fac precizarea că este vorba de un imobil care face parte dintr-un ansamblu de arhitectură, nominalizat în lista monumentelor istorice, fiind datat între anii 1894-1895. Opera Română Craiova este, la rândul său, parte componentă a acestei clădiri, fiind supusă, prin urmare, aceloraşi servituţi. Se precizează că respectiva construcţie a fost afectată de cutremurele din anii 1908, 1940, 1977, 1986 şi 1990, cât şi de incendiul din anul 1957. „Până în prezent, s-au menţinut parametrii minimi de funcţionalitate prin efectuarea de lucrări de reparaţii curente, dar vechimea construcţiei şi problemele apărute în principal în anii `90 necesită o intervenţie mai amplă asupra clădirii, astfel încât cea mai veche unitate şcolară din Craiova şi a doua ca vechime din România să asigure condiţiile de funcţionare pentru cele două instituţii menţionate”, arată reprezentanţii Primăriei Craiova.