Curaj: Pachetul legislativ care reglementează doctoratul şi plagiatul a fost aprobat

0
69

Pachetul legislativ privind clarificarea cadrului normativ în ceea ce priveşte doctoratele a fost aprobat, a anunţat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, care a spus că de la sesizarea unui prezumtiv plagiat şi până la retragerea titlului în cazul constatării acestuia vor trece maximum 60 de zile. Ministrul Educaţiei a făcut anunţul ieri, la finalul şedinţei Executivului, precizând că, în opinia sa, pachetul legislativ va rezolva problema “pe termen scurt”. “A fost o ordonanţă de urgenţă pentru legea eticii. Astăzi avem o hotărâre de guvern privind Codul studiilor doctorale şi o ordonanţă de urgenţă care modifică minimal Legea educaţiei naţionale”, a spus Curaj.

În urma discuţiilor din Guvern s-a decis amânarea acordării dreptului universităţilor să emită sau să retragă titlul de doctor până după ce şcolile doctorale vor fi evaluate internaţional. “În intervalul următor, ministrul va continua să acorde titlurile, ceea ce eu cred că nu este bine, iar universităţile, unele dintre ele, vor continua să nu aibă responsabilitate, să nu fie responsabilizate. Pe de altă parte, nu toate universităţile ar fi putut să-şi exercite autonomia în mod potrivit”, a spus ministrul.

Adrian Curaj a spus că în urma modificărilor aduse cadrului legislativ se vor înregistra multe cereri de analizare a unor lucrări suspectate de plagiat. “Procedura privind retragerea titlului de doctor a fost clarificată şi scurtată la maximum şi sper din suflet, CNATDCU-ul (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare – n.r.) să facă faţă ritmului, bănuim noi destul de mare, de lucrări care vor veni spre analiză. Voi da ca responsabilitate principală unui secretar de stat să se ocupe zi de zi, oră de oră de acest subiect”, a spus ministrul.

Autorul lucrării de doctorat care este considerat a fi plagiat are la dispoziţie o cale de apel care poate dura de maximum 10 zile. Totodată, universitatea care a emis titlul de doctor va fi înştiinţată de CNATDCU de plagiat, iar ea poate formula în scris un punct de vedere în 30 de zile. Analizarea unei lucrări de doctorat privind plagiatul o poate face orice persoană, iar procesul de analizare poate dura 45 de zile. În final, CNATDCU îi va propune ministrului Educaţiei retragerea titlului de doctor persoanei în cauză.

“Nu mă aştept să dureze mai mult de 60 de zile, maxim-maximorum, dacă ciclurile se întind la maxim. Poate fi optimizat. (…) E pus acolo explicit, sunt termene foarte compacte, am discutat foarte mult cu colegii mei tocmai pentru a face ca procesul să fie consistent, CNATDCU-ul să nu fie pus în situaţia să nu poată să dea răspuns în situaţia-mă rog, sper să nu fie foarte tristă – în care vor primi odată foarte multe solicitări”, a spus Curaj.