Criza de morfină de la Spitalul Judeţean a luat sfârşit

1
545

După câteva săptămâni chinuitoare, de luptă cu boala şi durerile insuportabile, bolnavii de cancer de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova au primit din nou morfină, pentru mulţi dintre ei, singura soluţie de alinare a suferinţelor fizice. O problemă rămâne, în schimb, pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice cea a citostaticelor, întrucât o parte din acestea încă lipsesc. 

Criza de morfină s-a declanşat după ce principalul producător de analgezice opioide şi morfină şi-a anunţat retragerea de pe piaţa din România. Prinşi în ofsaid de această decizie, oficialii de la Bucureşti s-au încurcat în scuze şi explicaţii. Între timp, câteva mii de bolnavi de cancer din toată ţara au rămas mai bine de o săptămână fără medicamentele care le alinau durerile. La Craiova, medicii oncologi s-au confruntat cu o situaţie la fel de dificilă, mai ales că la mijloc au fost şi sunt şi bolnavi de cancer în fază terminală.

Primele care s-au epuizat au fost tabletele de morfină, medicii fiind nevoiţi să administreze pacienţilor medicamente asociate, iar celor internaţi morfină injectabilă. În câteva zile însă şi fiolele s-au terminat mulţi dintre bolnavi fiind nevoiţi să suporte în tot acest interval dureri greu de imaginat.

Achiziţie în regim de urgenţă

Pentru a rezolva disfuncţionalităţile provocate de lipsa de morfină din farmacia unităţii sanitare, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova a demarat proceduri de achiziţie în regim de urgenţă a medicaţiei pentru bolnavii de cancer. Aşa se face că, joi, la Craiova a sosit un prim transport de medicamente pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice. Unitatea sanitară a primit fiole şi tablete de morfină care vor ajunge cel puţin până când se va încheia licitaţia, adică aproximativ două luni. Nerezolvată rămâne în continuare lipsa a două citostatice de bază, însă reprezentanţii Spitalului Judeţean din Craiova au precizat că şi această deficienţă va fi cât de curând remediată. „Problema s-a rezolvat pentru toată gama de morfină, atât fiole cât şi tablete. S-a apelat la o achiziţie în regim de urgenţă până la licitaţie. Mai sunt totuşi două tipuri de citostatice de bază care în acest moment ne lipsesc”, a explicat prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie.

Ministerul Sănătăţii, măsuri tardive

Tardiv, şi Ministerul Sănătăţii a reacţionat. Astfel, s-a luat hotărârea ca medicamentele care fac parte din protocoalele terapeutice, în special cele oncologice, dar care au un preţ foarte mic şi nu prezintă interes comercial din partea furnizorilor, motiv pentru care nu sunt aduse pe piaţa românească, să fie procurate prin compania de stat UNIFARM, aşa încât să nu mai existe disfuncţionalităţi în tratamentul bolnavilor.

Totodată, medicamentele care dau preţul de referinţă, dar care nu se găsesc pe piaţă în cantitate suficientă pentru a acoperi cererea, creând nemulţumiri în rândul pacienţilor ar urma să fie eliminate din listele de compensate şi gratuite, astfel încât alte medicamente care există pe piaţă să dea preţul de referinţă, iar pacienţii să beneficieze gratuit de medicaţia necesară. Pentru a asigura continuitatea tratamentului şi o cantitatea suficientă de medicamente există un plan prin care vor fi încheiate contracte cost-volum cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Acesta vizează în special medicamentele unice, cele cu un singur producător, care se încadrează în categoria esenţiale şi pentru care nu există alternativă terapeutică.

Ca o soluţie de avarie, gândită însă abia după ce mii de bolnavi au avut deja de suferit, Ministerul Sănătăţii a hotărât să achiziţioneze din fondurile alocate de  Guvern, o cantitate de medicamente care să constituie un stoc ce poate fi utilizat în cazuri de disfucţionalitate a programului de oncologie.

În România, în fiecare an aproximativ 90.000 de bolnavi au nevoie de tratament cu citostatice. Anul acesta, suma alocată pentru derularea Programului Naţional de Oncologie este de 836.631.000 lei.

1 COMENTARIU

  1. Acest medicament nu lipseste. Pacientii ar trebui sa beneficieze si de alte servicii medicale nu doar de morfina. a trata un pacient de cancer nu inseamna numai sa ii administrezi un comprimat de Morfina ci sa ii asiguri un habitat corect, steril si in care sa aiba siguranta zile de maine. Avem nevoie de cadre medicale, de oameni pregatiti si de medici si asistenti care sa nu mai primeasca bani. ei sunt platiti de catre noi sa ne asigure confortul necesar recuperarii tratarii si diagnosticarii corecte.
    se pune atata accent numai pe lipsa Morfinei.

Comments are closed.