Semifinala Eurovision România de la Craiova, un show „cu casa închisă”!

0
140

 

După Focșani și Timișoara, a venit și rândul Craiovei să fie gazda celei de-a treia (din cele cinci) semifinale organizate pentru desemnarea interpretului care va reprezenta România la Eurovisionul de la Lisabona. Organizatorii, TVR, prin studioul regional – TVR Craiova, și autoritățile locale, s-au străduit ca show-ul – pe care îl vom putea urmări și în direct, duminică seara, de la ora 21.00 –  să fie cel puțin la fel de reușit ca și cel din finala națională a Eurovision 2015.  De la spectacolul de lumini și sunet, la muzica diversă, transmisiuni live din camera verde și multe alte surprize – nu lipsește nimic din recuzita unui spectacol cu atmosferă incendiară. Singurul inconvenient este, din păcate, sala Teatrului Național „Marin Sorescu”, care se dovedește a fi neîncăpătoare, cele 600 de locuri cu intrare gratuită fiind epuizate foarte repede, încă de joi.

Semifinala Eurovision România de la Craiova se bucură de o participare neașteptat de mare în rândul publicului, care aproape că a dat peste cap planurile organizatorilor. Ieri, în conferința de prezentare a evenimentului, reprezentanții TVR și TVR Craiova, principalii organizatori alături de Primărie, au recunoscut că sala Teatrului Național „Marin Sorescu”, cu cele 600 de locuri ale sale, s-a dovedit a fi prea mică în raport cu numărul mare de solicitări din partea craiovenilor. Din cauza capacității insuficiente a sălii, foarte mulți din cei care și-ar fi dorit urmărească show-ul chiar din sală nu au mai prins nici o invitație gratuită din cele care au puse la dispoziție de către organizatori. „Nu mă așteptam nici eu ca oamenii să dorescă să fie în sală, într-un număr atât de mare. M-a impresionat și faptul că foarte mulți sponsori au dorit să vină alături de noi și să ne ajute, ceea ce arată că foarte mulți oameni cred în acest spectacol care, după atâția ani, rămâne unul de referință”, a mărturisit Anca Dindirică, directorul TVR Craiova,  studioul regional fiind cel care ”duce greul” acestei ediții de semifinală.

Primarul Craiovei: „Participarea craiovenilor este de excepție”

De altfel, organizatorii au precizat că s-a ales această sală a teatrului, și nu Sala Polivalentă, mizându-se pe faptul că, fiind vorba de o semifinală, interesul publicului nu poate fi așa de mare. S-a dovedit însă că locuitorii din Craiova savurează acest gen de spectacole și chiar își doresc foarte mult să participe. „La această oră, Craiova este un exemplu de susținere, pe care o oferă fanii. Nu doar în ceea ce privește evenimentele de muzică ușoară, ci și la orice eveniment cultural și sportiv, care se desfășoară pe stadion.Tot ce înseamnă evenimente culturale și sportive reprezintă o atracție maximă pentru craioveni, participarea lor fiind de excepție”, a mărturisit, la rândul său, și primarul Craiovei, Mihail Genoiu, acesta mulțumindu-le apoi craiovenilor „pentru felul cum apreciază toate spectacolele de bună calitate, iar preselecția Eurovision face parte din această categorie”.

„Avem capacitatea de a găzdui și o finală internațională a Eurovision”

Dincolo de inconvenientul unei capacități mai reduse a sălii, scena Teatrului Național „Marin Sorescu” va asigura show-ului toată recuzita necesară pentru ca spectacolul să se ridice la așteptările publicului. Alexandru Boureanu, directorul TNC, a precizat, vineri, că semifinala de la Craiova este sprijinită inclusiv de Ministerul Culturii, prin Departamentul Centenar, iar organizarea de forțe din spatele evenimentului, deși nu se vede, este una foarte mare și intensă. „Instituțiile de cultură din Craiova se unesc pentru a arăta forța acestui oraș. Cultura este la ea acasă, în Craiova, și îmi doresc foarte mult ca, la Lisabona, să se întâmple minunea și anul viitor să putem noi găzdui această mare manifestare a rețelei de muzică europeană, intitulată Eurovision. Cred că autoritățile nu ar avea nimic împotrivă să fie organizată chiar aici, pentru că orașul Craiova are această capacitate”, a declarat directorul TNC.

De ce un Eurovision mai mic, în cinci orașe

Ediția din acest an a Eurovision România vine cu multe suprize. În primul rând, cu un format nou, melodia câștigătoare urmând să fie desemnată, pentru prima dată, în urma unei competiții naționale mai largi, cu semifinale desfășurate în cinci orașe. Doina Gradea, directorul general al TVR, prezentă la conferința de presă, a explicat că s-a mers pe ideea ”Eurovisionului care unește România” pentru a se marca faptul că ne aflăm în anul Centenarului. Strict pentru semifinala de la Craiova, organizatorii au promis un show incendiar, pe măsura energiei cu care craiovenii vin în întâmpinarea evenimentului. „Eurovisionul care unește România este dedicat Centenarului. Am ales cinci orașe, în funcție de studiourile teritoriale ale TVR și le mulțumesc autorităților pentru spirijin, este a nu știu câta oară când facem evenimente împreună. Dacă vom organiza o finală internațională, stadionul va fi plin la Craiova. Și cred că nu va fi de ajuns, va trebui să mai construiți un stadion mai mare, pentru că publicul de aici este spectaculos, senzațional”, a mărturisit Doina Gradea.

Diana Dumitrescu: ”Craiova este un oraș superb!”

Diana Dumitrescu și Cezar Ouatu vor fi gazdele semifinalei de la Craiova, tot ei prezentându-i și pe concurenții din celelalte semifinale și, apoi, din marea finală națională. În „camera verde”, va lua pulsul concurenților vedeta TVR Craiova, Alina Șerban. Cu toate că fiecare este familiarizat cu scenariul competiției, emoțiile sunt mari chiar și pentru aceștia. ”Noi ne-am învățat deja cu scenariul, dar tot avem emoții de fiecare dată când intrăm în direct cu semifinală. Sunt clipele cele mai pline de emoții și este greu, dar mă bucur foarte mult că mi s-a propus să vin și să prezin Eurovisionul, pentru mine este o experiență extraordinară. Duminică seară vom avea un super-show!”, a promis Diana Dumitrescu, care s-a arătat extrem de încântată de modul cum arată Craiova. „Deși îmi place să călătoresc foarte mult în țară, este prima oară când vin în Craiova. Am fost plăcut surprinsă de acest oraș superb, de toate locurile pe care le-am văzut până acum și de energia pe care am primit-o de la trecătorii cu m-am întâlnit pe stradă”, a mărturisit cunoscuta vedetă de televiziune.

Cezar Ouatu: ”Nu există o rețetă muzicală, trebuie mai multă susținere”

În semifinala de la Craiova vor evolua 12 concurenți, printre care și o craioveancă. Juriul, al cărui președinte este compozitorul Viorel Gavrilă, va fi cel care va decide care sunt cei trei care vor putea merge mai departe, în finala națională, programată pe 25 februarie, la București, apoi în marea finală de la Lisabona. Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013 (s-a clasat pe locul 13, cu 65 de puncte), a remarcat diversitatea de melodii și participanți a acestei ediții, ca un plus de valoare față de anii anteriori, și a mărturisit că a punctat o piesă pe care și-ar dorit-o câștigătoare. „Mi-aș dori să câștige o piesă în limba română”, a mărturisit acesta, fără a-i da însă numele. ”Nu știu care ar fi rețeta pentru a câștiga Eurovisionul, pentru că nu cred că există o rețetă muzicală, dar cel care va câștiga finala națională și va ajunge la Lisabona, trebuie să fie susținut în unanimitate de toți românii”, a recunoscut Cezar Ouatu, care a simțit și el, în 2013, că nu a primit o susținere puternică din partea românilor, așa cum ar fi trebuit.

Semifinala de la Craiova, în direct la TVR

Sâmbătă, în direct la TVR 1, de la ora 22.00, vor putea fi urmărite „Culisele Eurovision 2018”, o serie de emisiuni live despre ultimele pregătiri pentru show-ul din ziua următoare, cu impresii la cald, imagini de la repetiții. Show-ul propriu-zis va avea loc duminică, de la ora 21.00, și va fi difuzat, în direct, de TVR 1, TVR HD, TVR Internațional ,TVR Moldova și TVR+. În concurs vor intra 12 semifinaliști: Erminio Sinni& Titziana Camelin („All The Love Away”); Zavera („Come Back To Me”), Mareș Pană („Daydreamer”), Aurel Dincă („Fire In The Sky”), Tavi Clonda („King”), VYROS („La La La”), Diana Brătan („Paint It Rainbow”), Carolina Gorun („Reach Out For The Stars”), Elena Hasna („Revival”), Eliza Chifu („So Good Without You”), Ayona („The Story Goes On”) și Xandra („Try”).