Blocurile din centrul istoric, refăcute pe sponsorizări

0
118

Proprietarii din centrul vechi al Craiovei au primit notificări din partea Primăriei Craiova ca, în termen de patru luni, să înceapă refacerea fațadelor. Primarul Lia Olguța Vasilescu i-a asigurat pe consilieri că, dacă aceștia nu vor trece la treabă, municipalitatea va face lucrările pe bani publici, apoi îi va obliga să returneze toate costurile. Dacă nici atunci nu vor coopera, proprietățile vor fi puse sub sechestru.

 

Consilierul social-democrat, Bianca Predescu, a pus problema fațadelor din centrul istoric al Craiovei. Alesul local a solicitat, în plenul de săptămâna trecută, ca autoritățile locale să găsească o soluție astfel încât și clădirile să arate bine atunci când se va finaliza proiectul care se află acum în derulare și care presupune doar modernizarea infrastructurii. „Este în execuție centrul istoric al Craiovei. Toți cetățenii se așteaptă – și acest lucru se leagă de proiectul Craiova Capitală Culturală Europeană – ca să fie refăcute și fațadele clădirilor din această zonă. Cred că putem găsi și noi o soluție pentru refacerea fațadelor clădirilor, fie că sunt case, fie că sunt blocuri, știm că marea majoritate sunt proprietate particulară. Mai sunt foarte puține care aparțin RAADPFL și care nu au fost retrocedate pentru că nu au fost moștenitori care să solicite acest lucru”, a cerut consilierul Bianca Predescu.

Modelul Sibiu, cu părți bune și părți rele

Alesul local le-a mai spus colegilor, dar și autorităților, că această grijă pentru cum va arăta zona istorică a urbei, și îndeosebi cea legată de clădirile vechi, o au și cetățenii care locuiesc în această zonă, și nu numai. Consilierul Bianca Predescu a menționat că a discutat cu mai mulți oameni simpli și toți au fost de acord că o mare importanță în această modernizare o dețin fațadele care trebuiesc refăcute. Alesul local a amintit de modul în care Sibiul a reușit să rezolve această problemă, reușind apoi să devină și Capitala Culturală Europeană în 2007. „Până acum avem experiența clădirilor pe care ne-o pune la dispoziție Sibiul. Are părți bune, dar și mai puțin bune, din câte am discutat cu colegii de acolo, din mediul universitar”, a mai spus Bianca Predescu. Administrația de la Sibiu a reușit să reabiliteze clădirile cu bani publici după ce a declarat fațadele clădirilor de utilitate publică.

Primăria Craiova a notificat proprietarii

Primarul Lia Olguța Vasilescu i-a asigurat pe consilieri că fațadele din centrul vechi al Craiovei vor fi și ele refăcute, iar lucrărilor vor fi suportate de proprietarii cu care municipalitatea a căzut deja de comun acord. „Ne-am întâlnit cu cei din centrul vechi și nu au avut nici un fel de problemă ca să își refacă fațadele pe banii lor, așa cum este normal până la urmă. Au înțeles care va fi potențialul zonei și, din câte am înțeles, s-a dublat prețurile proprietăților din centrul vechi”, a declarat primarul Craiovei. Potrivit acestuia, proprietarii din centrul vechi au la dispoziție patru luni ca să depună documentația de autorizate pentru refacerea fațadelor. „În cazul în care nu își refac fațadele, o vom face pe cheltuiala noastră, apoi vom pune sub executare proprietatea, așa cum spune și legea până la urmă”, a menționat primarul Lia Olguța Vasilescu, precizând că Primăria Craiova a trimis notificări în acest sens.

Firmele de construcții vor lucra pentru municipalitate

Clădirile din centrul vechi care aparțin încă RAADPFL-ului vor fi refăcute cu bani de la bugetul local. Olguța Vasilescu a declarat, tot în plenul de săptămâna trecută, că fondurile necesare pentru refacerea acestor fațade au fost prinse deja în buget. „Mai mult decât atât am luat acceptul asociațiilor de proprietari pentru zona din intersecția cu Lipscaniul, unde sunt niște blocuri foarte urâte, și pentru tot ce înseamnă A.I.Cuza, ca să putem să le văruim noi pe sponsorizare. Practic, firmele care lucrează în Craiova au fost de acord să ia câte un bloc sau două să le văruiască și să le dea o față mai frumoasă”, a anunțat primarul. După ce le vor fi cosmetizate fațadele blocurilor, proprietarii din centru vor primi din partea regiei flori cu care să își decoreze ferestrele și balcoanele. „Vom asigura floricelele ca să fie exact ca în Occident, ca în marile orașe care arată foarte bine”.