Filarmonica Oltenia găzduieşte primul târg de produse realizate manual

0
386

Creaţii vestimentare, genţi de piele, accesorii, decoraţii de Crăciun, costume de carnaval şi serbare pentru copii, obiecte decorative pictate manual, tarte şi prăjituri, toate după reţete unicat sunt expuse la primul târg de handmade & designer „Made in Craiova”, deschis, ieri, în foaierul Filarmonicii Oltenia.

Evenimentul este organizat de o tânără designer din oraş, Adina Costantinescu, care a studiat în Germania,  de unde s-a şi inspirat, fiind ţara unde se organizează în permanenţă târguri destinate producătorilor autentici. Ideea a prins şi în Cetatea Banilor. 13 producători locali au răspuns invitaţiei de a prezenta craiovenilor creaţiile proprii. Aceştia vor sta la dispoziţia publicului larg până duminică, 4 decembrie a.c. „Ideea târgului este de a pune în valoare creatorii locali care sunt fie meşteşugari, fie producători de bunuri de consum şi obiecte de artă. Este nevoie de ei pentru că, în prezent, sunt multe produse făcute aiurea, care se vând ca fiind lucrate manual. Arta şi tradiţia trebuie puse în valoare şi doresc ca această acţiune să devină periodică”, a precizat Adina Constantinescu, designer Concept A.

Creaţii din imaginaţie

Produsele, relativ puţine, sunt realizate din imaginaţia pasiunea fiecărui producător, care mereu încearcă să-şi diversifice oferta. Astfel, Miruna Căminescu, creator de bijuterii cu forme neconvenţionale, lucrate din sârmă, a realizat o nouă colecţie în care foloseşte, pentru prima dată şi piele.

„Am început o nouă colecţie în care să îmbin metalul cu pielea. Până acum am lucrat numai în metal şi m-am gândit să folosesc şi piele pentru a aduce ceva în plus bijuteriilor. Cred că cele două elemente spun mai multe împreună decât ar spune separat. În rest, sunt produsele pe care de le fac de trei ani şi jumătate. Cu bijuteriile petrec aproape tot timpul. Este o pasiune şi fac cu cea mai mare plăcere. Am ca sursa de inspiraţie natura, dar şi gesturile oamenilor. Şi acest lucru se poate vedea. Există tot fel de unduiri ale sârmei”, a spus producătorul. Şi Roxana Preoteasa creează bijuterii din sârmă pe care o înfăşoară, de aproximativ doi ani, în jurul cristalelor sau perlelor. Din acest an a adus încă un element de noutate în creaţiile sale: produce bijuterii şi pentru mirese.

Tehnici împrumutate din străinătate

Mariana Ţugui este un alt producător local, de obiecte textile pentru orice vârstă, realizate prin tehnica patchwork. „Am adus produse textile, perne, feţe de masă, coperte de caiet, făcute după o tehnică americană. Produsele sunt create sub formă de sandwich făcut dintr-o suprafaţă top, realizată din mai multe peticele, la mijloc vatelină peste care se pune al treilea strat, căptuşeala, toate fixate prin cusături. Un obiect poate fi lucrat, în funcţie de complexitatea modelului. Pentru un suport de pus paharul lucrez 20 de minute, dar am făcut şi o cuvertură de pat la care am lucrat două luni. O faţă de masă o fac în trei zile. Am descoperit pasiunea, în urmă cu patru ani, înainte de a ieşi pensie. M-a ajutat faptul că am făcut parte dintr-un grup internaţional „Pericelul românesc” format din 28 de femei românce din ţară şi din străinătate, care cunosc acest meşteşug şi ni l-au descoperit şi nouă. Metoda a ajuns la rang de artă. Se fac tablouri, peisaje din peticele de materiale”, a precizat Mariana Ţugui.

Printre producători sunt şi cofetari care îi întâmpină pe craioveni să deguste din diverse sortimente de reţete franţuzeşti, realizate cu produse naturale. Astăzi, la Filarmonica Oltenia are loc şi un show de modă destinat copiilor. Cei care vor trece pragul evenimentul vor avea şansa să participe şi la o tombolă cu premii pentru copii.