Băsescu – baie de mulţime la Bucureşti, Boc – huiduit la Alba Iulia

1
86

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent, ieri, la parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală, la care au asistat aproximativ 7.000 de persoane, aproape de trei ori mai mult decât în anii trecuţi, transmite Mediafax. După încheierea paradei, şeful statului a plecat de la tribuna oficială către maşina prezidenţială, s-a urcat, însă după câţiva metri autoturismul a oprit, iar acesta a coborât şi s-a îndreptat spre mulţime. A dat mâna cu zeci de persoane, dar au fost şi oameni care i-au adresat reproşuri şi l-au huiduit. După câteva minute, Băsescu a urcat iar în maşină, însă doar pentru a traversa Piaţa Arcului de Triumf, după care a coborît din nou pentru a da mâna cu oamenii. La un moment dat, o femeie i-a urat preşedintelui „La mulţi ani şi sănătate!”, iar acesta i-a răspuns: „Doamnă, La mulţi ani, sănătate şi putere, că dumneavoastră vă e greu, nu mie”. Odată această a doua baie de mulţime încheiată, înainte de a pleca, Traian Băsescu a declarat că acum este un moment aproape la fel de greu ca în urmă cu 93 de ani: „De 1 Decembrie s-au întâmplat lucruri extraordinare în România acum 93 de ani, însă acum este un moment aproape la fel de greu, că aşa este situaţia peste tot în lume. Ar trebui să fim cel puţin la fel de tari”. La ceremoniile de la Arcul de Triumf au mai fost prezenţi miniştrii Gabriel Oprea, Daniel Funeriu, Cătălin Predoiu, Elena Udrea, şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga.

Premierul Emil Boc a fost la Alba Iulia, iar în momentul în care a depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul a fost huiduit de mai multe persoane din mulţime, care au strigat „Hoţii”. În paralel, câteva zeci de membri ai PDL au încercat să acopere huiduielile, strigând „România, România”, iar unii dintre aceştia s-au îndreptat spre cei care huiduiau, spunându-le să înceteze: „Terminaţi măi nesimţiţilor”. Şi reprezentanţii PDL au fost huiduiţi în momentul în care au depus o coroană de flori. La manifestările de la Alba Iulia au participat aproximativ 2.000 de persoane, între care ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, liderii USL, Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin, fostul premier Adrian Năstase, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, şi primarul din Chişinău, Dorin Chirtoacă. După ceremonialul militar-religios a urmat primirea soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii, moment în care delegaţia PSD, în frunte cu liderul Victor Ponta, a părăsit Sala Unirii, după ce edilul municipiului, Mircea Hava, a afirmat că „unii au venit la Alba Iulia doar ca să fie văzuţi”.

Liderii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, au preferat să-şi transmită mesajul de 1 Decembrie prin intermediul unui comunicat de presă, în care apreciază că românii „sunt oameni cu credinţă în Dumnezeu, obişnuiţi să ierte multe, chiar şi prostia sau ignoranţa, dar nu-i uită niciodată pe cei care le fac rău cu asprime şi brutalitate ()”.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a deplâns ieri faptul că maghiarii din România nu au autonomie şi universitate de stat în limba maternă, într-un mesaj transmis de 1 Decembrie: „Nu doresc, după scurgerea unui timp atât de îndelungat, să redeschid vechi dispute istorice, teritoriale, însă trebuie să-mi ridic cuvântul în apărarea drepturilor umane şi comunitare ale maghiarilor ajunşi în ţări străine împotriva voinţei lor.(…) Este inadmisibil şi intolerabil şi faptul că, în Transilvania aparţinând României, în ţara noastră natală, la universitatea noastră, odinioară maghiară, din Târgu Mureş, noi, maghiarii, azi, nu mai putem avea nici măcar secţie maghiară de sine stătătoare”.

 

1 COMENTARIU

  1. maghiarii trebuie sa inteleaga ca sint pe pamintul nostru si tre sa respecte limba noastra, daca vor universitati si scoli in limba lor, sa-si faca sau sa se duca la ei acasa, daca in Romania nu le convine…sa le fie rusine.

Comments are closed.