Primăria Craiova a inaugurat Parcul Hanul Doctorului

0
1787

Parcul Hanul Doctorului a fost inaugurat, ieri, după mai bine de o jumătate de an în care s-au efectuat lucrări, unele extrem de minuțioase, de amenajare. Au fost decolmatate lacurile și decopertate aleile, au fost netezite malurile și plantată vegetație tânără și copaci, au fost scoase la lumină detalii nebănuite de proiectare. Frumusețea naturală a locului a fost completată cu mici amenajări, cum este o moară de apă ornamentală sau o barcă pe lac, care fac din acest parc o oază de liniște plăcută, aproape specială.

De o eleganță aparte, așa arată acum noul parc Hanul Doctorului, cel pe care autoritățile locale l-au scos la lumină din sălbăticia ce pusese stăpânire, de ani buni, pe zona dinspre aeroport. S-a lucrat mai multe luni pentru a îndrepta lucrurile și a înfrumuseța un loc care, odinioară, îi bucura pe craiovenii, oameni tineri pe atunci, trăiți în anii comunismului. După ce toate lucrările au fost duse la capăt, autoritățile au inaugurat, ieri, în prima zi de noiembrie, cele aproape 14 hectare de vegetație naturală. „Am inaugurat, azi (n.r. – ieri), lucrările de reabilitare a parcului Hanul Doctorului, lucrări începute în perioada anilor 1968. Atunci a fost creionat acest parc. Nu am făcut altceva decât să aducem la lumină ceea ce s-a făcut atunci, în perioada respectivă. Este o zonă care deservește în mare parte orașul din zona de est care, în alte condiții, era obligat să traverseze tot orașul ca să ajungă în parcurile care sunt grupate în sud. Vine și întregește salba de parcuri, după minunata Grădină Botanică, Parcul Romanescu, Parcul Crizantemelor și Parcul Pedagogic”, a explicat primarul Mihai Genoiu.

Zona de picnic a fost păstrată

Aleile acoperite de pământ au fost readuse la suprafață. Din loc în loc, au fost montați stâlpi de iluminat care fac parcul cu adevărat accesibil chiar și la ora înserării. „Au fost decolmatate și lacurile, refăcute rețelele de legătură între bălțile care erau acolo. Am venit apoi și cu unele îmbunătățiri care să aducă puțină viață parcului, în speță cele două pontoane. Unul este amenajat pentru pescarii care de-o viață și-au petrecut aici orele libere, cu hobby-ul de bază, pescuitul. Mai este un ponton care reprezintă o corabie”, a detaliat edilul-șef câteva dintre intervențiile care s-au făcut acolo. Totodată, în parc a fost păstrată și vechea zonă de picnic, pe care autoritățile o foloseau de doi ani încoace, la sărbătoarea de 1 Mai. „Făceam tot felul de compromisuri, apelam pe la instituții care aveau terenuri libere pentru așa ceva. De vreo doi ani găsisem această locație pe care am și aranjat-o acum, cu grătare zidite cu două cuptoare și o zonă cu bănci și mese. S-a adus și apă potabilă în zona respectivă”, a mai spus primarul Genoiu.

Un mini-parc de distracții și două restaurante

În amonte, a fost instalată și o moară ornamentală de apă, care poate fi admirată de cei care aleg să se plimbe pe aleile parcului. Însă autoritățile spun că amenajările la acest capitol nu se opresc aici, ci vor continua cu o zonă de distracții pentru copii. Atât cât permite parcul, în zona dinspre ștrand, vor fi instalate câteva obiective pentru petrecerea timpului liber de către cei mici. „Nu trebuie să aibă neapărat tiroliene, dar celelalte trasee să fie realizate. Vom face și o expertiză pentru a stabili copacii care corespund și au suficientă rezistență pentru a fi montate aceste lucruri de agrement”, a menționat edilul-șef al Craiovei. Reprezentanții municipalități nu au renunțat nici la ideea amenajării unor mici restaurante în interiorul acestui parc, între care unul cu specific pescăresc. „Au venit multe propuneri și chiar mai așteptăm de la cetățeni idei pentru a amenaja unul sau două restaurante pe lac, în zona de la strada de acces. Sunt lăsați deja suporții pentru un prim ponton. Sunt, deci, câteva lucruri care vor îmbunătăți imaginea parcului”.

Autoritățile reiau proiectul Dracula Park

Încă două parcuri noi au fost anunțate de autoritățile, la ambele preocedurile find destul de avansate. „Nu ne vom opri aici, avem în derulare încă două proiecte foarte mari, unul dintre ele este cel de Balta Cernele. Acolo este o suprafață foarte mare care este în lucru pentru a se depune pe fonduri europene, ca și zonă degradată”, a dezvăluit primarul Genoiu. Potrivit acestuia, după ce PUZ-ul a fost aprobat într-o ședință de CL anterioară,  acum se lucrează la studiul de fezabilitate (SF) pentru a fi depus până la sfârșitul anului. De asemenea, se află în procedură și elaborarea SF-ului pentru Parcul Cornițoiu, care va avea înfățirea unui parc de distracții pentru copii, cu tematica „Dracula Park”. „Proiectul Dracula Park a fost început în perioada anilor 2015, de către doamna primar Olguța Vasilescu, dar nu au fost duse până la capăt, SF-ul nu a fost realizat. Firma care a câștigat atunci licitația a renunțat și a trebuit să reluăm procedura pentru a duce și la finalizarea acelui parc. În perioada următoare, sperăm chiar de la anul, se va lucra la aceste parcuri”, a mai spus primarul Craiovei, Mihail Genoiu.