Marea campioană Ana – Maria Brânză şi-a lansat cartea la Craiova

0
66

Ana – Maria Brânză nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este campioană olimpică la scrimă,  spadă, crescută şi formată la Craiova, la Liceul cu Program Sportiv “Petrache Trişcu”. Aici şi-a început cariera şi, acum, vine cu drag în Cetatea Băniei. Astăzi, în sala  unde a parcurs primii paşi spre performanţă, şi-a lansat prima carte – “En garde! – Fetiţa cu masca tricoloră”, în care vorbeşte de primii ani de sport şi în care povesteşte emoţiile trăite de-a lungul anilor. A venit în faţa copiilor de la LPS “Petrache Trişcu”, în mijlocul cărora se simte foarte bine. Sala a fost plină , iar elevii şi părinţii au stat la coadă pentru un autograf de la marea campioană, pe cartea pe care tocmai a prezentat-o.

Ana – Maria Brânză este una dintre cele mai mari campioane pe care le-a dat sportul românesc. A crescut la Craiova, aici a început drumul spre marea performanţă, iar tot aici a vrut să-şi lanseze prima carte, în mijlocul copiilor şi cadrelor didactice de la LPS “Petrache Trişcu”, în curtea instituţiei o alee purtându-i şi numele. “Brânzica”, aşa cum a fost alinată de fetiţa unei alte mari campioane,  Laura Badea, a fost în elementul ei, dezinhibată şi volubilă. Dar, mai bine, să o ascultăm: “În mijlocul copiilor, mă simt cel mai bine, iar la Craiova este a doua mea casă. Povestea “Brânzicii” este una care vrea să-i îndrume pe cei mici spre sport. Am văzut copii minunaţi şi sunt convinsă că vor mai ieşi mari campioni de aici. Noi, adulţii, trebuie să avem grijă de ei. Fiecare capitol are specificul lui şi, ca la orice medalie obţinută, nu este una mai importantă decât alta. Am avut emoţii, vorbind de carte, ca la orice competiţie, chiar în aceste zile participând, la Craiova, la Trofeul Internaţional “Alfredo Bachelli”, unul care a devenit tradiţional” .

“Voi rămâne în sport”

“Brânzica” nu se sfieşte să vorbească şi de viitor. “Voi rămâne în domeniu, chiar şi după terminarea carierei de sportiv de performanţă. Sunt multe de făcut şi sper să rezolvăm toate problemele. Dacă voi merge la catedră, nu cred, deoarece şi eu i-am supărat pe profesori, de-a lungul anilor, şi ştiu ce înseamnă acest lucru. De scris alte cărţi pot spune doar că am prins gustul, dar nu o voi face decât dacă mesajul meu a prins la tineri şi, oricum, nu mă gândesc să-mi scriu memoriile prea curând”, a mai spus Ana – Maria Brânză. Lângă ea au fost prezenţi prieteni şi antrenori, Dan Podeanu cel care i-a fost antrenor ani de zile, care, din cauza unor probleme medicale, nu a putut vorbi, şi Dumitru Alecu, director, în anii 1990 la LPS “Petrache Trişcu”, atunci când Ana , alături de alte tinere, a început pregătirea la Craiova, la Centrul Olimpic de Scrimă. Acesta din urmă a afirmat: “În anul 1995, s-a realizat Centrul Olimpic, iar Ana era mezina lotului. În 1996, nu erau condiţiile de acum, dar, încet – încet, lucrurile au mers înainte. Ana avea şi are o ambiţie deosebită şi s-a comportat ca o adevărată campioană”.