Pentru anul şcolar în curs, 2016-2017, sunt puse la punct, legislativ, criteriile de acordare a burselor „Bani de liceu”. În judeţul Dolj sunt aprobate peste 2.400 de astfel de ajutoare, acordate pe baza unei evaluări cât se poate de stricte.
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a publicat, pe portalul desemnat acestui scop, lista cu toţi tinerii care pot beneficia de „Bani de liceu”. Este un tabel cuprinzător, dar ne interesează cel mai mult ce se întâmplă în Dolj. «Pentru anul şcolar în curs, s-au centralizat toate datele. Putem vorbi despre aprobarea, la nivel naţional, de aprobarea unui număr de 2.463 de dosare. Este prezentat şi calendarul întregii activităţi: între 28 octombrie – 2 noiembrie vor fi depuse dosarele, la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar-liceal, iar data de 6 noiembrie este cea limită de soluţionare a contestaţiilor depuse, care va avea loc la ISJ Dolj, la fel cum se întâmplă în toată ţara. Beneficiarii de „Bani de liceu” nu pot lua bani din „Burse sociale”. Putem spune că, în judeţul nostru, sunt 17.627 de elevi la cursuri liceale de zi, iar procentul dedicat celor care au „Bani de liceu” se vede. Tinerii care au acest ajutor pentru cursuri liceale trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să nu absenteze nejustificat mai mult de 20 de ore; să nu fi fost eliminat trei-cinci zile de la cursuri; să nu fi obţinut o notă sub şase la „purtare”; să nu fi fost exmatriculat. Crede că este importantă şi situaţia statistică pe anii anteriori: în 2013/2014 – 5.056 bursieri; 2014/2015 – 4.216; 2015/2016 – 3.172», a precizat prof. Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Elevul care se încadrează în legislaţie primeşte 180 de lei lunar, dar numai dacă venitul brut pe membru de familie nu depăşeşte 150 de lei în ultimele trei luni.
Conform datelor oficiale, cele mai multe solicitări – 153 – vin din partea Colegiului Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, iar din partea Liceului Tehnologic „Constantin Ianculescu” din Cârcea a venit o singură cerere. Colegiul Tehnic „Constantin Milcu” din Calafat are 111 solicitări, iar din partea Colegiului Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din Craiova au venit 75.
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice a anunţat, ieri, că 44.701 elevi vor beneficia în acest an şcolar de Programul naţional de protecţie socială “Bani de liceu”. «Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice derulează şi în anul şcolar 2016-2017 programul naţional “Bani de liceu”. Prin centralizarea listelor finale transmise de inspectoratele şcolare judeţene/inspectoratul şcolar al municipiului Bucureşti a rezultat un număr total de 44.701 solicitanţi eligibili cu un venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 150 lei. În anul şcolar 2016-2017, în funcţie de bugetul alocat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice pentru programul naţional de protecţie socială “Bani de liceu”, s-a stabilit că numărul beneficiarilor este de 44.701, egal cu numărul solicitanţilor eligibili», potrivit unei note publicate pe site-ul ministerului. Cei mai mulţi solicitanţi (4.370) sunt din judeţul Suceava, urmaţi de cei din judeţul Iaşi (3.580), iar cei mai puţini (195) sunt din Bucureşti şi Covasna (202). (Mediafax)