Greva generală în Sănătate, suspendată temporar

0
351

sanitas (1)Sindicaliştii Sanitas au anunţat că suspendă temporar greva generală declanşată luni, având în vedere adoptarea amendamentelor privind legea salarizării în comisiile parlamentare. Un alt motiv pentru care momentan s-a renunţat la proteste a fost simularea intervenţiei în caz de cutremur, multe dintre spitale fiind prinse în acest exerciţiu.

Pentru a doua zi consecutiv, ieri-dimineaţă, sindicaliştii Federaţiei Sanitas s-au aflat în grevă generală. În unele spitalele din ţară au fost asigurate doar urgenţele. La prânz însă sindicaliştii au anunţat că suspendă temporar acţiunile de protest.

„Luând act de adoptarea amendamentelor la O.U.G. nr. 20/2016 în şedinţele comune ale Comisiilor de buget, finanţe, bănci şi muncă şi protecţie socială, de luni, 31 octombrie, şi marţi 1 noiembrie, ţinând cont de declanşarea codului roşu de intervenţie în caz de cutremur declarat marţi dimineaţă, care presupune implicarea tuturor unităţilor medico-sanitare din ţară, având în vedere faptul că unităţile sanitare publice de stat suferă şi aşa de o lipsă acută de personal care afectează în primul rând viteza de reacţie şi promptitudinea cu care pacienţii noştri pot fi trataţi, luând în considerare angajamentul ferm al majorităţii deputaţilor de a vota amendamentele la O.U.G. nr. 20/2016 propuse de organizaţia noastră în următoarea şedinţă de plen, Federaţia SANITAS din România suspendă temporar acţiunile de protest aflate în desfăşurare”, au transmis sindicaliştii.

Peste 75.000 de cadre medicale au protestat luni

Cadrele medicale au declanşat luni dimineaţă greva generală, solicitând, printre altele, introducerea personalului TESA, adică a 23.000 de angajaţi, în corpul ordonanţei 2/2016, privind salarizarea. De aceeaşi ordonanţă au cerut să se ţină cont şi în cazul a 1.500 de salariaţi din creşe şi grădiniţe. De asemenea, aceştia au solicitat ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 şi medicii şi asistentele din asistenţă socială să fie plătiţi pe grila spitalelor neclinice.

Sindicaliştii au precizat că sistemul sanitar are nevoie de o finanţare mai bună pentru a asigura condiţii decente pacienţilor internaţi în spitale. În egală măsură este necesară rezolvarea problemei deficitului de personal.

Peste 75.000 de cadre medicale au participat la protestul de luni, care a avut loc în spitale din toată ţara.sanitas

Ministerul Sănătăţii a contestat greva generală

Autorităţile au contestat însă greva generală din sistemul sanitar. Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, se va adresa instanţei de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei. De asemenea, Ministerul Muncii a atras atenţia că o grevă se poate declanşa, conform Legii 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii şi după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanşarea conflictului colectiv de muncă şi parcurgerea etapei de conciliere.

„Guvernul consideră că este nevoie de responsabilitate în promovarea politicilor salariale din sectorul bugetar, mai ales în contextul în care Parlamentul urmează să dezbată amendamentele privind modificarea OUG 20/2016, ce vizează creşteri salariale pentru mai multe sectoare de activitate, cu un impact bugetar anual de aproximativ 2 miliarde de lei. De asemenea, trebuie avut în vedere că adoptarea şi punerea în aplicare a acestor modificări ar duce la apariţia unor inechităţi noi şi la discriminarea altor categorii de personal. Reaşezarea grilei de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice poate fi făcută doar printr-o lege de salarizare unitară, asupra căreia Ministerul Muncii a început un amplu proces de consultare cu partenerii sociali”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Luni, Federaţia Sanitas a mers la discuţii cu Ministerul Sănătăţii, însă negocierile au eşuat. Comisiile reunite de Buget şi Muncă au aprobat, luni, plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.