Centrul Craiovei, hub pentru educație

0
548
Încă din luna august, 20 de tineri de la Liceul “Voltaire”, coordonați de două doamne profesoare, au căutat să demonstreze comunității din care fac parte că educația are puterea de a schimba vieți. Ei s-au înscris în  Concursului național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a XII-a (2019-2020), organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România (BLPE), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (MEN).
În acest sens, au demarat o campanie de informare și conștientizare a rolului educației în rândul publicului larg. Pentru ca lucrurile să capete contur, ei s-au raportat la povestea de succes a lui Radu Szekely, cunoscut pentru activitatea sa de consilier în Ministerul Educației Naționale, de expert în educație la Comisia Europeană și, nu în ultimul rând, de fondator al Școlii Finlandeze din Sibiu. Numele proiectului de campanie demarat de echipa Liceului “Voltaire” este SUS (STEPPING UP SKILLS), așa că întregul concept gravitează în jurul ideii de înălțare, de evoluție prin cunoaștere.

“Depinde de Tineri”
Până acum, echipa de proiect a derulat o serie de activități specifice, precum ateliere de teatru și marketing media cu experți facilitatori, expoziții de artă vizuală, sesiuni de informare sau participări la evenimente precum: “Puppets Occupy Street Festival Craiova” , “Street Delivery Craiova – poezia e în stradă” ori dezbaterea legată de alegerea Craiovei drept capitala tineretului în România ( “Depinde de Tineri” ). Nu trebuie neglijată nici implicarea civică a membrilor de proiect, dovedită în acțiuni precum  “Let’s do it, România”) sau programul  “Biblioteca mobilă”, care pune la dispoziția cetățenilor cărți cu mesaje din partea celor care fac gestul de a renunța la o operă care le-a modelat personalitatea.
“Hai #SUS prin învățătură!”
Dar poate că evenimentul care a înregistrat cel mai mare impact în rândul comunității a fost cel de ieri seară, când aproximativ 120 de persoane au participat la un flashmob desfășurat în centrul orașului, în Piața “Mihai Viteazul” , pentru a atrage astfel atenția trecătorilor asupra unei forme de educație ce suscită tot mai mult interesul: cea alternativă, prin mișcare și, ulterior, prin interacțiune directă cu posibilii beneficiari ai educației.  Mesajul a fost cât se poate de clar : “Hai #SUS prin învățătură!”. Timp de câteva minute, piața a fost ocupată de tineri dinamici, dornici să își facă auzită vocea, convinși fiind că doar educația are puterea de a modela destine. Trebuie precizat faptul că, la buna desfășurare a acestui eveniment, au contribuit atât colegii celor 20 de  elevi implicați în proiect, dar și cadrele didactice, care au fost în permanență un punct de sprijin pentru copii. De asemenea, Comitetul reprezentativ al părinților  de la Liceul “Voltaire” a făcut posibilă această activitate, prin implicarea necondiționată, mulți dintre părinți desăvârșind coregrafia acestui moment. Însă, acțiunea nu ar fi putut avea loc fără suportul oferit de Primăria Municipiului Craiova, instituție cunoscută deja pentru modul în care încurajează orice formă creativă de manifestare și de promovare a unor idei pro-educație.

Eveniment de amploare în Parcul „Nicolae Romanescu”
În desfășurătorul activităților acestei campanii, care va înceta în a doua jumătate a lunii octombrie, se află și un alt eveniment de amploare, care se va derula în Parcul “Nicolae Romanescu” din Craiova, în data de 9 octombrie. Acțiunile tinerilor din echipa Euroscola “Voltaire”, atrași fiind de modul inedit în care au gândit să promoveze, în comunitatea din care fac parte, beneficiile educației, pot fi urmărite pe site-ul liceului, pe pagina de Facebook Liceul ”Voltaire”, dar și pe pagina de Facebook și site-ul special create pentru această campanie, Euroscola Voltaire (https://www.facebook.com/Liceul.Voltaire/ ). Având în vedere că este singurul echipaj din județul Dolj înscris în acest concurs, urăm tinerilor de la “Voltaire” mult succes, astfel încât să se claseze pe primele locuri, pentru a participa la evenimentele “Ziua Euroscola”, organizate la Strasbourg în anul 2020, când elevii vor putea avea ocazia sa devină, pentru o zi, membri ai Parlamentului European.