Primul club al pensionarilor, la Craiova

0
1609
Primul club al pensionarilor din Craiova a fost dat în folosință, ieri, chiar de Ziua Persoanelor Vârstnice. Pensionarii s-au bucurat de acest sediu, pe care și-l doreau demult, iar autoritățile și-au luat angajamentul că vor mai amenaja și alte astfel de locuri în cartierele orașului, pentru ca tot mai multe persoane vârstnice să aibă posibilitatea de a se întâlni, socializa și relaxa.
Pensionarii din Craiova au, în sfârșit, un club al lor, acolo unde își pot da întâlnire, socialiaza și relaxa. Clădirea în care funcționează acest spațiu se află pe bulevardul „Nicolae Titulescu”, lângă fostul sediu al CEZ de la pasajul suprateran, și a fost dată în folosință chiar ieri, de Ziua Persoanelor Vârstnice, de către primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
„Suntem oaspeții primul club al pensionarilor din Craiova, fiind, deci, prima dată când Primăria Craiova organizează și pune la dispoziție acest club al persoanelor vârstnice. Poate că trebuia făcut mai demult, dar niciodată nu e prea târziu. Nu ne vom opri aici și le promitem persoanelor vârstnice, celor care sunt acum cu noi și celor care vor fi la manifestările organizate de ziua lor, că acțiunile în spiritul lor și al iubirii pe care o avem față de tot ce înseamnă bătrânii din Craiova vor continua, vom face planuri în continuare pentru alte lucruri frumoase care se vor realiza”, le-a transmis primarul Mihail Genoiu pensionarilor care au participat la inaugurarea clubului.

Pensionarii spun că așteaptau acest sediu de 10 ani  
Pensionarii s-au bucurat de acest club, cu atât mai mult cu cât aceștia spun că au făcut multe diligențe pe lângă autorități pentru a se realiza. Marian Trifan, președintele Asociației Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul” le-a reamintit autorităților că a făcut numeroase interpelări în CL, pe acest subiect, iar pentru a convinge municipalitatea s-a documentat cum au procedat și alte orașe mari din țară.
„De 10 ani am încercat să fac acest lucru și am reușit. Am avut multe interpelări în CL și am cerut să avem și noi un club pentru pensionari. Am reușit să conving autoritățile să-l facă, aducând documentația de la Cluj, acolo unde sunt opt astfel de cluburi. Nu vorbesc de municipiul Constanța, care are 14 cluburi, sau de București, dar noi am început cu începutul”, a spus Marian Trifan.

Al doilea club ar trebui amenajat în Craiovița Nouă
Numai în asociația acestuia sunt înscriși 4.000 de pensionari, clubul fiind, prin urmare, prea mic, dar autoritățile au promis că vor mai amenaja alte sedii de acest gen și în cartierele orașului.  „Vă promit că nu ne vom opri aici, că este doar un început, primul pas. Mai sunt multe de făcut și la clădirea aceasta și în alte locuri, dar, așa cum am spart gheața și cu organizarea Zilei Persoanelor Vârstnice, pe care înainte și-o organizau dânșii, iar de doi ani o organizăm noi, așa este primul pas și cu cluburile pentru pensionari”, a promis edilul Craiovei.
Marian Trifan spune că al doilea club va trebui să fie amenajat în cartierul Craiovița Nouă, fiindcă acolo sunt majoritatea pensionarilor. „Cluburile acestea sunt o mană cerească pentru pensionari. Sofocle a spus că pensionarii nu sunt bătrâni, ci vârsta este plină de amintiri. Eu aș vrea ca, în acest club, să mai facem și alte lucruri, cursuri de calculatoare, mese rotunde și colocvii, întâlniri cu administrația publică locală, nu numai primăria, ci și prefectura și consiliul județean. Mulți cred că, dacă am ieșit la pensie, nu ne mai bagă nimeni în seamă, dar nu este adevărat!”, a spus Marian Trifan.
Amenajările au costat 20.000 de lei
Clubul Pensionarilor a fost amenajat și dotat de municipalitate, prin Direcția de Asistență Socială a Primăriei Craiova, cheltuielile ridicându-se, potrivit autorităților, la suma de 20.000 de lei. Noul sediu dispune de mobilier, o bibliotecă, o videotecă și un televizor, precum și multe jocuri pe care pensionarii să le folosească la petrecerea timpului liber.
„Să aveți grijă de acest club și să-mi faceți un raport cu campionatul de table, șah, remi. Trebuie să știți că, în acest club, ajung numai cei care au noroc, pentru că alții s-ar putea să nu ajungă!”, a glumit primarul Craiovei cu noii locatari. Pensionarii i-au urat și ei edilului Craiovei să aibă un mandat lung, care să-i asigure ieșirea la pensie și un loc în clubul lor. „Noi vă dorim să ieșiți la pensie de la primărie și să veniți la noi, în club!”.
Clubul Pensionarilor este deschis de luni și până vineri, între orele 10.00 și 14.00, capacitatea fiind de 20 de persoane pe oră.
Pensionarii, sărbătoriți cum se cuvine, la Craiova
De Ziua Persoanelor Vârstnice, pensionarii din Craiova au fost invitați, aseară, și la un concert de bijuterii muzicale, care a fost oferit în sala de spectacole a Filarmonicii Oltenia. În partea a doua a concertului, spectatorii au putut să asculte melodii populare dintre cele mai îndrăgite, oferite de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, alături de soliştii săi, Constantin Enceanu, Ciri Mayer, Lavinia Bîrsoghe. Conducerea muzicală este asigurată Cristi Pîrlea, iar coregrafia este semnată de Ionel Garoafă.
Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sunt așteptate, în zilele de 4, 5 și 6 octombrie, între orele 10.00 – 20.00, pentru a se putea bucura de bazinele cu apă și locurile de relaxare de la Water Park. Autoritățile precizează că intrarea va fi gratuită pentru seniori, pe baza cărții de identitate.
De un program special vor beneficia, în perioada 7-8 octombrie și seniorii care sunt găzduiți de Căminul pentru persoane vârstnice de pe strada „Tabaci”. Pentru 45 dintre aceștia, conducerea Căminului organizează o excursie la mânăstirile din județul Gorj.