Mediciniştii craioveni au început noul an universitar

0
403

Aula Magna a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova a fost ieri mai plină ca niciodată, la ceremonia de deschidere a noului an universitar. Sute de studenţi, medici şi profesori au participat la tradiţionalul eveniment festiv, în fapt un „bun venit!” adresat noii generaţii de boboci ce a păşit cu emoţie pragul UMF. Cu toţii au reuşit în vară să promoveze concursul de admitere, unul cu grad tot mai ridicat de dificultate de la an la an. Acest lucru a făcut ca tinerii din anul I să fie admişi dintre cei mai buni candidaţi din ţară, Universitatea de Medicină şi Farmacie fiind o instituţie de învăţământ superior ce se bucură de apreciere şi respect la nivel naţional.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova şi-a deschis, ieri, porţile pentru o nouă generaţie de studenţi care aspiră la profesia de doctor. Festivitatea a avut loc, conform tradiţiei, în corpul de clădire aflat în imediata apropiere a Spitalului Judeţean din Craiova. Sala a fost plină de studenţi şi profesori care au ţinut să fie prezenţi la emoţionantul moment al intonării imnului „Gaudeamus Igitur”, în timpul căruia toţi participanţii s-au ridicat în picioare. A urmat, apoi, momentul discursului susţinut de la prezidiu, de rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu.

«Una dintre bucuriile pe care mi le oferă funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, pe care o repet la fiecare 1 octombrie,  este aceea de a vă ura „bun venit!” în noul an universitar, deopotrivă cadrelor didactice, dar mai ales studenţilor. Iată-ne aşadar în faţa unui nou început. Astăzi este o zi importantă atât pentru noi, cadrele didactice, cât şi pentru studenţii de azi şi, cu siguranţă, colegii noştri de mâine. Sunt onorat să fiu cel care vă invită să păşiţi într-o nouă etapă a evoluţiei voastre cu încredere, optimism şi plini de entuziasm», a precizat în mesajul său prof. univ. dr. Ion Rogoveanu.

685 de studenţi sunt în anul I de facultate

Anul acesta, instituţia de învăţământ superior medical din Craiova are, în anul I de studiu, 685 de studenţi care au concurat, în vară, pentru locurile la buget şi taxă. Cei mai mulţi, 290 de boboci, sunt la Facultatea de Medicină (210 admişi la buget şi 80 admişi la învăţământul cu taxă), dar şi la alte specializări: 75 la Medicină Dentară (35 admişi la buget şi 40 admişi la învăţământul cu taxă), 44 la Tehnică Dentară (9 admişi la buget şi 35 admişi la învăţământul cu taxă), 99 la Farmacie (29 admişi la buget şi 70 admişi la învăţământul cu taxă), 124 la Asistenţă medicală (29 admişi la buget şi 95 admişi la învăţământul cu taxă), 24 de studenţi la specializarea Moaşe (14 admişi la buget şi 10 admişi la învăţământul cu taxă), 29 la Balneo-Fiziokinetoterapie (19 admişi la buget şi 10 admişi la învăţământul cu taxă).

Notele de admitere spun şi ele multe despre calitatea studenţilor care au păşit ieri în primul an de studiu. La cele 210 de locuri la buget de la Facultatea de Medicină, ultima medie de admitere a fost anul acesta 9,51, iar patru note au fost de 10.

90 la sută din absolvenţii UMF Craiova au intrat la rezidenţiat, anul trecut

În ultimii ani, datorită rigurozităţii la admitere şi a rezultatelor obţinute de studenţii săi, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi-a crescut prestigiul. La concursul de admitere la Rezidenţiat din sesiunea noiembrie 2014, spre exemplu, un procent de peste 90% din absolvenţii Facultăţii de Medicină au ocupat un loc sau un post de pregătire în Rezidenţiat. În plus, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a devenit tot mai atractivă pentru studenţii din afara graniţelor mai ales prin prisma faptului că diplomele care se eliberează aici sunt recunoscute la nivelul Uniunii Europene. Astfel, un absolvent al UMF poate să se angajeze în spitalele europene, în condiţiile în care îşi găseşte un loc de muncă. Are calificarea recunoscută direct, fără să mai dea ceva examene de diferenţă în oricare stat din spaţiul european. Un alt avantaj îl reprezintă taxa de şcolarizare. Pentru programul Medicină în limba engleză, spre exemplu, aceasta ajunge la 5.000 de euro, adică mai puţin de jumătate faţă de ce înseamnă taxă de şcolarizare pentru o universitate vestică. Tineri din Africa, Europa, Asia şi America de Nord, s-au înscris în anii trecuţi să studieze medicina la Craiova.

„De fiecare dintre noi depinde ca Universitatea de Medicină şi Farmacie să devină instituţia la care visăm cu toţii. Suntem o instituţie de învăţământ superior de renume datorită muncii în echipă pe care o depunem zilnic, cadre didactice şi studenţi deopotrivă. Primim feedback-uri pozitive din partea angajatorilor în legătură cu nivelul de pregătire al studenţilor şi al absolvenţilor noştri români şi străini”, a mai spus rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.