„Gaudeamus igitur!” pentru noul an universitar

0
334

Festivitate de deschidere de gală, ieri, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova, a noului an universitar. Zeci de studenţi, cadre didactice, invitaţi au ţinut să asiste la inaugurarea anului academic. Atât reprezentanţii autorităţilor publice locale şi judeţene, cât şi cei ai mediului de afaceri au apreciat calitatea învăţământului desfăşurat în Universitatea din Craiova, instituţie care a primit, de curând, „grad de încredere ridicat”, din partea Autorităţii Naţionale de Acreditare Universitară, cel mai mare calificativ care poate fi acordat, în acest moment, în România.

Manifestările de ieri au debutat cu audiţia imnului academic „Gaudeamus igitur!” („Să ne bucurăm, aşadar!”), după care au urmat alocuţiuni referitoare la ceea ce înseamnă pregătirea universitară. Anul 2015 a fost unul extrem de benefic pentru Universitatea din Craiova. Pe lângă obţinerea celui mai înalt grad de recunoaştere a calităţii procesului de învăţământ, instituţia a cunoscut şi alte succese.

„Începem un nou an universitar sub bune auspicii. Universitatea din Craiova este cea mai bună instituţie de acest fel din regiune, iar în ceea ce priveşte un clasament naţional suntem pe locul al IV-leaca număr de studenţi, pe locul al V-lea ca efectiv al cadrelor didactice şi în primele opt la cercetare ştiinţifică. În această toamnă am avut o creştere de 20 de procente, comparativ cu 2009, a numărului de studenţi admişi. De asemenea, în 2015 am avut proiecte europene care au depăşit 32 milioane de euro. Calitatea absolvenţilor noştri este dată şi de numărul mare a celor angajaţi în companii economice puternice, parteneri de-ai noştri strategici, unii dintre ei fiind prezenţi astăzi aici. Dragi studenţi, vă vom acorda tot sprijinul să vă pregătiţi cât mai bine, iar pentru toate programele de dezvoltare vom ţine cont şi de nevoile de dezvoltare economică a regiunii. Nu pot decât să vă urez un an nou de împliniri şi să vă bucuraţi de Craiova, fiindcă este un oraş în plină dezvoltare, iar autorităţile publice ne-au sprijinit tot timpul”, a spus, în cuvântul de deschidere, prof.univ.dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.

Autorităţile, alături de mediul academic

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a prezentat mesajul său, cu ocazia deschiderii noului an universitar: „Această zi de 1 octombrie marchează un nou început de an universitar, cu simbolistica sa specifică pentru studenţii din anul I, cu încărcătura de rigoare pentru cei din anii mai mari. De astăzi, Cetatea Băniei, devenită autentic centru universitar al ţării, resimte mult mai amplificat pulsul de tinereţe impus de efervescenţa academică. Cele trei mari Universităţi ale Craiovei conferă, indiscutabil, o aură distinctă marelui nostru municipiu, o pregnantă elevaţie intelectuală, dar şi convingerea pregătirii unor destoinici specialişti într-o multitudine de domenii, mediul academic irigând de-a dreptul întreaga viaţa economico-socială şi culturală a Doljului, inclusiv a Olteniei. Îmi exprim deplina certitudine că valoroasele cadre didactice universitare, prin vocaţia lor, acordată de cooperarea cu Universităţi din întreaga lume, programul de burse dezvoltat cu parteneri din spaţiul comunitar, vor stărui în ridicarea calităţii procesului de învăţământ la standardele atât de exigente cerute de lumea în care trăim. Vă urez succes deplin tuturor!”.

La rândul său, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a ţinut să aducă mesajul său şi al instituţiei pe care o conduce: «Îmi face o deosebită plăcere să particip la evenimentul care marchează începerea unui nou an de studii la Universitatea din Craiova, instituţie cu tradiţie, care, prin prestigiul construit de-a lungul timpului, s-a consacrat drept o onorantă carte de vizită pentru judeţul Dolj. Această bună reputaţie, clădită prin performanţă în educaţie, a primit, recent, o nouă confirmare din partea autorităţii care garantează calitatea învăţământului superior din România, prin acordarea calificativului maxim „grad de încredere ridicat”, reuşită pentru care vă felicit. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, reafirm întreaga disponibilitate pentru continuarea bunei relaţii de conlucrare instituţională, în sprijinul actului educaţional, şi îndrept cele mai bune gânduri ale mele către studenţi şi întregul corp profesoral, cărora le urez cât mai multe reuşite în noul an de învăţământ».

Dan Daşoveanu, viceprimar al Craiovei a precizat, aducând mesajul Primăriei: „Este un moment care ne invită a reflecta că învăţământul universitar înseamnă verticalitate, solidaritate şi, nu în ultimul rând, corectitudine. Viitorul nostru depinde de dumneavoastră, dragi studenţi. Trebuie să fiţi parte activă a schimbărilor şi vă îndemn să vă bucuraţi de Craiova”. Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj,prof.JaninaVaşcu, a menţionat, în discursul său că „sfârşitul unei vacanţe, înseamnă un început de an şcolar, astăzi universitar. Cei care păşesc în anul I sunt o punte între ce a fost şi ce va fi şi s-a dovedit că sunt bine pregătiţi, rezultatele obţinute la admiterea în învăţământul superior stând mărturie. Vă doresc să fiţi mereu în frunte şi să nu vă pierdeţi în pluton”.

Mulţumiri din partea partenerilor strategici

Parteneri strategici ai Universităţii din Craiova, reprezentanţi ai mediului de afaceri sau ai altor instituţii au fost şi ei prezenţi la deschiderea anului universitar. Unul dintre ei, care a rămas îndrăgostit de Craiova este FabienFlory, şeful Biroului pentru Europa Centrală şi de Est al Agenţiei Universitare a Francofoniei, care a declarat: „Sunt onorat să particip la această manifestare. Universitatea din Craiova este una dintre cele mai dinamice din România. Acum câţiva ani am fost uimit când am auzit de proiectele propuse, iar când le-am văzut şi puse în practică am fost plăcut surprins. Instituţia pe care i reprezint a devenit un factor important de finanţare a programelor de cercetare şi vom acorda sprijinul nostru ori de câte ori este nevoie. Puteţi conta pe noi în continuare”.

Reprezentanţii mediului de afaceri – AydinDidem (reprezentantul firmei „Pirelli”), Rob Ardley(de la „Ford”), Liviu Ungureanu (director „Cummins”), Nicolae Neagu  (director „Hella”) şi Constantin Popeci au ţinut să amintească faptul că parteneriatul cu Universitatea din Craiova este unul foarte bun, majoritatea angajaţilor care au studii superioare provenind din rândurile absolvenţilor Universităţii din Craiova.

Spectacol festiv

Ceremonia de deschidere s-a finalizat cu premierea a patru studenţi – Anca Maria Stănăşel (cea care a prezentat mesajul „bobocilor”),  Maria Popescu, Alexandru Chera şi  Florina Drăguţ– de către ING Bank. Imediat, în holul mare al Universităţii, invitaţii, studenţii şi cadrele didactice au asistat la un spectacol de balet –„Operissima – Let’s dance”, oferit de Opera Română din Craiova, care s-a bucurat de un real succes.