“Echipează-ţi copilul de şcoală. Chiar dacă nu e al tău.”

0
683

Organizația Salvați Copiii România şi Banca Transilvania lansează campania “Echipează-ţi copilul de şcoală. Chiar dacă nu e al tău.”, pentru a ajuta copiii din familii nevoiaşe să fie cât mai pregătiţi pentru şcoală, indiferent cum va începe aceasta, în contextual pandemiei.

Sărăcia educațională reprezintă un cerc vicios aproape imposibil de spart, o arată și rezultatele testelor PISA: doar 8,8% din copiii români din mediile socio-economice precare reușesc să depășească dezavantajul și să performeze printre primii.

Rezultatele PISA plasează România printre țările care înregistrează o puternică legătură între statutul socio-economic al elevilor și performanțele înregistrate de ei. De altfel, țara noastră se numără printre statele pentru care rapoartele PISA 2018 recomandă intervenții educaționale în favoarea elevilor dezavantajați.

La sfârșitul lunii mai, în cadrul Semestrului European, Comisia Europeană a atras atenția României asupra unor provocări ale sistemului de educație, cum ar fi echitatea, caracterul incluziv, nevoia de a stabili un mecanism care să abordeze părăsirea timpurie a școlii, subliniind că “nu se constată nicio îmbunătățire a rezultatelor școlare, în special în rândul copiilor din zonele rurale și din zonele defavorizate din punct de vedere economic. (…) Din cauza infrastructurii digitale inadecvate, a materialelor didactice necorespunzătoare și a competențelor digitale insuficiente, trecerea la învățământul la distanță, necesară în contextul epidemiei de COVID-19, creează probleme pentru instituțiile de învățământ și formare, pentru cadrele didactice și pentru elevi, în special pentru elevii defavorizați și pentru romi”.

Cum putem sparge cercul sărăciei, pentru ca toți copiii să aibă șansa la viitor? Primul pas a fost făcut de Banca Transilvania, prin donarea a peste 50.000 de euro pentru cumpărarea a 500 de ghiozdane dotate cu tot ce este necesar pentru şcoală. De asemenea, banca dublează toate donaţiile către Salvaţi Copiii pentru această cauză, făcute prin site-ul băncii sau prin aplicaţia BT Pay.

Aproximativ 19,7% dintre copii români trăiesc în deprivare materială severă cea mai ridicată rată din UE – și peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie. Acest procent include persoanele ale căror venituri sunt mai mici de 60% din media veniturilor la nivel național (adică sub 750 lei/persoană/lună în 2018), incluzând prestațiile sociale.