În cadrul Concursului național pentru liceeni EUROSCOLA: Liceul “Voltaire”, campanie de informare și conștientizare a rolului educației

0
104
În perioada august-octombrie 2019, Liceul “Voltaire” din Craiova derulează o campanie de informare și conștientizare a rolului educației și al practicării unei profesii, pentru dezvoltarea personală și pentru dezvoltarea unei comunități durabile, în cadrul Concursului național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a XII-a (2019-2020), organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România (BLPE), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (MEN). Titlul generic al acestei ediții este “Educația schimbă vieți”. 
Astfel, o echipă alcătuită din 24 de elevi și 2 cadre didactice vor concepe și derula această campanie, pornind de la povestea de succes a lui Radu Szekely, cunoscut pentru activitatea sa de consilier în Ministerul Educației Naționale, de expert în educație la Comisia Europeană și, nu în ultimul rând, de fondator al Școlii finlandeze din Sibiu.
Numele proiectului de campanie demarat de echipa Liceului “Voltaire” este SUS (STEPPING UP SKILLS), iar el este justificat de faptul că elevii au căutat să identifice, din rândul competențelor -cheie recomandate de Consiliul Uniunii Europene, pe cele care au determinat parcursul existențial al personalității alese, competențe care, de altfel, ar trebuie să stea la baza formării oricărui individ. Așa cum este menționat și în documentul rezultat în urma ședinței comisiei de la Bruxelles din data de 22 mai 2018, “încurajarea dezvoltării competențelor este unul dintre obiectivele viziunii de realizare a unui spațiu european al educației care ar avea posibilitatea să valorifice întregul potențial al educației și culturii, ca factori motrici ai creării de locuri de muncă, ai echității sociale și ai cetățeniei active, precum și ca mod de a trăi identitatea europeană în deplina sa diversitate”.
Elevi pentru o zi, membri ai Parlamentului European
Concret, echipa Liceului “Voltaire” derulează o serie de activități specifice menite să promoveze importanța rolului educației și al formării profesionale în asigurarea prosperității societății. În acest sens, vor fi încheiate parteneriate de colaborare cu instituții și organizații care vor permite desfășurarea unor ateliere, expoziții, sesiuni de informare sau simulări de ședințe ale Parlamentului European. Campania se va concretiza în distribuirea de materiale informative, manifestări artistice cu ocazia începerii anului școlar și a Zilei Mondiale Mondiale a Educației, în conceperea unui afiș destinat poveștii de succes a lui Radu Szekely și într-o conferință la care vor fi invitați membri ai comunității locale și naționale. „Precizăm că echipajele din cele 28 de țări care se vor clasa pe primele locuri în cadrul acestui concurs vor participa la evenimentele “Ziua Euroscola”, organizate la Strasbourg în anul 2020, elevii având ocazia sa devină, pentru o zi, membri ai Parlamentului European”, a precizat prof. dr. Dorina Loredana Popi, directorul Liceului Voltaier.
 
Demersurile echipei Liceului “Voltaire” Craiova pot fi urmărite pe site-ul liceului (http://liceulvoltaire.ro/pagini/euroscoala.html), pe pagina de Facebook Liceul ”Voltaire” (https://www.facebook.com/635448663257606/posts/1583241818478281), dar și pe pagina de Facebook special creată pentru această campanie, Euroscola Voltaire (https://www.facebook.com/Liceul.Voltaire/ ), sub etichetele #EuroscolaRO2019, #EuroscolaVoltaire2019,  #educațiaschimbăvieți.