Concursul Internațional al Câinilor de Salvare „Winner Cup 2019”, la Craiova

0
106
Craiova va fi gazda Concursului Internațional al Câinilor de Salvare „Winner Cup 2019”, în perioada 11-13 octombrie. Consilierii municipali au aprobat participarea de la bugetul local cu o sumă de 9.000 de lei pentru organizarea acestui eveniment, accesul spectatorilor la demonstrațiile canine urmând să se facă gratuit. În competiție vor intra cinci țări, printre care și România, iar câștigătorii se vor califica la Campionatul Mondial de Salvare, organizat de Federația Internațională Chinologică.
Evenimentul este organizat de Centrul Naţional de Educare Canină (CNEC), care este Centrul-pilot naţional de selecţie şi formare al câinilor de căutare-salvare şi al voluntarilor care doresc să se implice în activităţile de emergenţă şi în situaţii de urgenţă. În activitatea sa de peste 20 de ani, CNEC a reprezentat România în numeroase acțiuni și activități naționale și internaţionale umanitare, de emergență și chinologice, a participat în 12 acțiuni UE, ONU-INSARAG, precum și la peste 60 de expoziții canine. De asemenea, CNEC este reprezentatul României la IRO (Organizația Mondială a Câinilor de Salvare) și partenerul celor mai importante organizații naționale și internaționale de profil.
25 de ani de activitate chinologică, sărbătoriți la Craiova
Potrivit organizatorilor, competiția are o dublă semnificație. Prin această manifestare, România va sărbători la Craiova 25 de ani de activitate chinologică de salvare. „Protocolul internațional al FCI – Federația Chinologică Internațională, prevede ca fiecare țară care sărbatorește asemenea evenimente speciale să organizeze, în acele zile, și un vernisaj cultural-chinologic, cu participare internațională. La acest eveniment și-au anunțat prezența peste 60 de persoane, din străinătate și din țară, în calitate de observatori, reprezentanți din mediul de afaceri, reprezentanți ai organizațiilor chinologice mondiale și de la UE, reprezentanți ai IGSU, autorități locale și județene, artiști plastici, ong-uri partenere, parteneri naționali și internaționali ai CNEC – Centrului Național de Educare Canină”, se specifică în proiectul de hotărâre care a fost aprobat în ședința de joia trecută.
Câinii – campioni se vor califica la Campionatul Mondial de Salvare
Concursul se va desfășura între 11 și 13 octombrie, când vor avea loc întâlniri, prezentări, seminarii, o expoziție fotografică și mai ales concursul internațional al câinilor de salvare ”WINNER CUP 2019”. „Craiovenii vor avea posibilitatea să ia contact cu modalităţile de protejare şi salvare a populaţiei civile în caz de calamităţi, dezastre şi alte situaţii de urgenţă şi cu rezultatele formării câinilor de salvare şi al personalului voluntar, chinotehnic de intervenţie în cazuri umanitare şi de emergenţă”, spun organizatorii acestui eveniment. Competiția are o semnificație foarte mare și pentru că reprezintă o calificare la Campionatul Mondial de Salvare al Federației Chinologice Internaționale, ediția 2020, pentru toți concurenții din estul Europei.
Și-au anunțat participarea concurenți din patru țări
Competiția propriu-zisă ia startul vineri, pe 11 octombrie, de la ora 8.00 dimineața și se încheie seara, la ora 18.00. În concurs sunt patru probe: de căutare pe urmă – care va avea loc în cona Aeroportului, căutare pe suprafață – în pădurea de la Hanul Doctorului, căutare în dărâmături – în zona fostului abator de la Podari și proba de dexteritate – care este organizată pe hipodrom. Sâmbătă, în a doua zi de concurs, se continuă aceste probe, ziua încheindu-se cu o masă festivă. Duminică, pe 13 octombrie, vor fi decernate distincțiile pentru câinii campioni. Va avea loc și un seminar chinologic, tot în această zi, precum și vernisaj cultural artistic de artă fotografică, pictură, prelucrări metalice și lemn, prezentări video etc. La eveniment și-au anunțat participarea concurenți din Bulgaria, Serbia, Turcia, Ungaria și România. Observatorul competiției este Jose Buggenhout, din Belgia, care este și președintele comisiei mondiale a câinilor de salvare a FCI.