Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, pentru prima dată pe scena prestigiosului Festival „George Enescu”

0
330

Organizat pentru prima dată în urmă cu 53 de ani, la iniţiativa dirijorului George Georgescu, Festivalul şi Concursul Internaţional „George Enescu” au fost, de la bun început, un omagiu adus vieţii şi creaţiei celui al cărui nume îl poartă, precum şi o recunoaştere a geniului enescian. Cea de-a XX-a ediţie a evenimentului a debutat, ieri, în Capitală, anunţând peste 160 de evenimente artistice, dintre care 90 de concerte şi spectacole în cadrul a şase secţiuni, cu participarea a aproape 100 de solişti şi 65 de ansambluri.

Între acestea se numără, pentru prima dată, şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, care, sub bagheta dirijorului Alexandru Iosub, concertează astă-seară, de la ora 20.00, cu prilejul deschiderii stagiunii în Piaţa Festivalului din Capitală. Un alt eveniment muzical susţinut de artiştii craioveni cu prilejul prestigiosului eveniment va face parte din seria „Concerte în ţară” şi avea loc pe data de 16 septembrie, în sala Filarmonicii „Oltenia”. Şi atunci îşi va da concursul tot Orchestra Simfonică, avându-l dirijor pe Marius Hristescu, iar solist – pe reputatul violonist Liviu Prunaru.

Festivalul şi Concursul Internaţional „George Enescu” se desfăşoară între 1 şi 25 septembrie şi este organizat de Artexim (societate din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional), ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Bucureşti şi Fundaţia „Art Production”. Preşedinte şi director artistic al evenimentului este Ioan Holender, cel care, din 1992 şi până în vara anului 2010, a condus Opera din Viena.

Ioan Holender: 25 de zile de muzică pentru a uita de criză

Festivalul Internaţional „George Enescu” oferă, la Bucureşti, 25 de zile dense de muzică, în program figurând Daniel Barenboim, Zubin Mehta, mari orchestre şi formaţii camerale din lumea întreagă. Va fi o gură de oxigen pe vreme de criză, scrie AFP. „În această perioadă de criză financiară în Europa, mă bucur că festivalul aduce aminte oamenilor că îmbogăţirea spirituală este la fel de importantă ca îmbogăţirea materială”, a declarat pentru AFP directorul manifestării, Ioan Holender, care a fost în fruntea Operei de la Viena până în 2010. „Muzica are această dimensiune spirituală care-l face pe om mai uman, mai profund. Este important în viaţă şi în această perioadă”, a spus Holender.

Timp de aproape o lună, între 1 şi 25 septembrie, capitala României va trăi în fiecare zi în ritmul muzicii baroce, a simfoniilor compozitorilor Mozart, Bruckner şi Liszt, a concertelor de Ceaikovski sau Brahms, interpretate de formaţii prestigioase. Pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim va fi prezent prima oară la festival, alături de Staatskapelle din Berlin, pe 13 şi 14 septembrie. Zubin Mehta, dirijor şi director al Orchestrei Filarmonice din Israel de 40 de ani, va dirija, pe 19 şi 20 septembrie, un concert cu creaţii de Enescu, Ceaikovski şi Brahms. Mehta va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din România, ca de altfel şi Daniel Barenboim.

Printre alte formaţii care vor concerta în cadrul Festivalului se numără Orchestra naţională franceză, London Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonică din Viena sau Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia, dirijată de Antonio Pappano. În privinţa soliştilor, la Bucureşti vor veni, printre alţii, pianista franceză Helene Grimaud, rusul Boris Berezovski sau chinezul Yundi. Amatorii de muzică barocă vor putea asculta orchestrele din Veneţia şi Amsterdam. În afara spectacolelor de operă şi balet, printre care un emoţionant „Romeo şi Julieta” interpretat de Baletul din Biarritz, la Festival va putea fi ascultată, pentru prima dată, muzică tradiţională din diferite colţuri ale lumii. Yasmine Levy (Israel) va interpreta cântece ladino, iar pe scenă vor urca şi Orchestra chineză din Oraşul Interzis, precum şi cântăreaţa japoneză Missa Johnouchi.

Operele compozitorului şi violonistului român George Enescu (1881-1955), cunoscut, printre altele, pentru „Rapsodiile române” şi pentru că a fost profesorul lui Yehudi Menuhin, vor fi ascultate de public în 24 de interpretări.

Festivalul cuprinde secţiunile Mari orchestre ale lumii (20 de concerte), Recitaluri şi concerte camerale (15), Concertele de la miezul nopţii (11), Spectacole de operă şi balet (10), Enescu şi contemporanii săi, Muzica secolului XXI (24) şi World Music (10). Manifestările se vor desfăşura pe opt scene din Capitală: Sala Mare a Palatului, Ateneul Român, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, Aula Muzeului Naţional de Artă, Sala „Mihail Jora” a Societăţii Române de Radiodifuziune, Sala Mică a Ateneului Român şi în Piaţa „George Enescu” – Piaţa Festivalului. Totodată, vor fi organizate 17 concerte în ţară, la Arad, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu-Mureş şi Timişoara. Găsiţi programul complet pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Printre artiştii care vor evolua în cadrul Festivalului „Enescu” 2011 se numără 54 de solişti vocali (dintre care 22 străini), 44 de solişti instrumentişti (32 străini), 39 de dirijori (27 străini). În ceea ce priveşte ansamblurile, orchestrele simfonice, 18 la număr, acestea sunt în egală măsură din România şi din străinătate, orchestrele de cameră sunt în număr de 15 (10 din străinătate) şi formaţiile camerale – 23 (15 din străinătate). Acestora li se adaugă 6 coruri (5 româneşti) şi 3 corpuri de balet (unul românesc, două din străinătate).

 

Alexandru Iosub

Artiştii craioveni susţin concertul de deschidere în Piaţa Festivalului

În perioada 2-18 septembrie, melomanii sunt aşteptaţi în  Piaţa Festivalului „George Enescu” pentru a participa la o serie de concerte, recitaluri de pian şi vioară, concerte camerale. Astăzi, de la ora 18.30, Music Camp International urcă pe scenă pentru a pregăti deschiderea evenimentului, urmând ca apoi, începând cu 20.00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, sub bagheta dirijorului Alexandru Iosub, să susţină concertul de deschidere în Piaţa Festivalului, cu genericul „Pagini simfonice de mare popularitate”. În continuare publicul va putea urmări proiecţia filmului documentar „Dan Grigore”, având-o ca realizatoare pe Luminiţa Constantinescu.

Următorul concert prezentat de Filarmonica „Oltenia” în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” va face parte din seria „Concerte în ţară” şi avea loc vineri, 16 septembrie, de la ora 19.00, la sediul din Craiova. Îşi va da concursul tot Orchestra Simfonică, avându-l ca dirijor pe Marius Hristescu, iar ca solist – pe violonistul Liviu Prunaru. În program: „Anotimpurile”, op. 8, de A. Vivaldi, şi Simfonia a IV-a în Si bemol Major op. 60, de L. van Beethoven.

 

În programul de astă-seară al muzicienilor craioveni:

  • Mihail Ivanovici Glinka: Uvertura „Ruslan şi Ludmila”
  • W. A. Mozart: Simfonia nr. 40 în Sol minor, K. 550 (părţile I şi a IV-a)
  • George Enescu: Intermezzo pentru orchestră de coarde
  • Piotr Ilici Ceaikovski: Marş din Suita „Spărgătorul de nuci”
  • Arcangelo Corelli: Sarabandă, Gigă, Badinerie
  • Antonín Dvořák: Dans slav în Mi minor
  • Constantin Silvestri: Trei piese pentru orchestră de coarde (părţile I şi a III-a)
  • Edvard Grieg: „Dansul priculicilor” din Suita I „Peer Gynt”
  • Johannes Brahms: Simfonia a III-a în Fa major, op. 90 (partea a III-a)
  • Ludwig van Beethoven: Simfonia a VII-a în La major, op. 92 (partea a IV-a)

***

Festivalul „George Enescu”, ce are loc o dată la doi ani, a fost înfiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale ale vremii, printre care Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan. Festivalul a fost întrerupt de regimul comunist în 1971 şi s-a reluat după 1989.

***

Concurenţi din 37 de ţări şi 5 continente, premii în valoare de 47.000 euro

Înscrierile pentru Concursul Internaţional  „George Enescu” (3-11 septembrie a.c.) au depăşit, în acest an, cu mult cifrele preconizate de organizatori: 183 de concurenţi – 51 la Vioară, 55 la Pian şi 45 la Violoncel. De asemenea, au fost înregistrate 32 de lucrări pentru secţiunea Compoziţie. Cei mai mulţi concurenţi înscrişi sunt din România (26), urmată de Coreea de Nord (22), Japonia (17), Rusia (16) şi Germania (12). Cei 183 de concurenţi provin din 37 de ţări şi cinci continente. Muzicienii din ţara noastră, în număr de 26, vor concura la Pian – 13, Violoncel – 7 şi Vioară – 6. Ceremonia decernării premiilor, ca şi Concertul de Gală al laureaţilor, vor avea loc pe 11 septembrie. Valoarea totală a premiilor pentru fiecare secţiune de interpretare (Pian, Vioară şi Violoncel), dar şi pentru Compoziţie este de 47.000 euro. Astfel, Premiul I valorează 15.000 de euro, Premiul al II-lea – 10.000 de euro, Premiul al III-lea – 5.000 de euro. Pentru Compoziţie vor fi acordate Premiul pentru secţiunea de muzică simfonică – 10.000 de euro şi Premiul pentru secţiunea muzică de cameră – 7.000 de euro.

***

  • Ediţia a XX-a se bucură de prezenţa Israel Philharmonic Orchestra, cea mai mare orchestră prezentă vreodată la eveniment, ce numără 125 de persoane.
  • Israel Philharmonic Orchestra şi Filarmonica din Viena sunt ansamblurile care vor încasa cele mai mari onorarii, incluzând drepturile pentru difuzare radio şi TV.
  • Printre cererile mai deosebite ale artiştilor invitaţi se numără solicitarea pianistului şi dirijorului Daniel Barenboim de a fi cazat într-un apartament la hotel unde să poată fuma trabuc. Pe de altă parte, cântăreaţa Yasmin Levy, care a născut în urmă cu trei luni, a solicitat o limuzină cu scaun pentru copil.
  • Peste 20 de chartere internaţionale şi peste 1.500 de zboruri pe curse regulate îi aduc pe invitaţi la Festival. Transportul local va fi asigurat cu 12 autocare, 6 microbuze, 10 limuzine şi 4 camioane.
  • Peste 6.500 de nopţi de cazare au fost contractate pentru invitaţi.
  • Conform statisticilor, peste 16.000 de turişti străini vor participa la concertele din Bucureşti şi din ţară.
  • Peste 200 de jurnalişti români sunt acreditaţi la Festival.