De la Centrul spaţial european din Guyana Franceză / Patru sateliţi Galileo au fost lansaţi cu succes

0
180

Încă patru sateliţi Galileo au fost lansaţi cu succes zilele trecute, de la Centrul spaţial european din Guyana Franceză, purtaţi de lansatorul european Ariane-5. Cu o constelaţie care numără acum 26 de sateliţi, sistemul global de navigaţie prin satelit al UE va oferi un semnal de mai mare precizie pentru o serie de servicii importante.

Începând din decembrie 2016, Galileo furnizează servicii de poziţionare şi de datare pentru circa 400 de milioane de utilizatori. Lansarea de astăzi contribuie la îndeplinirea obiectivului de finalizare a constelaţiei în 2020, moment în care Galileo îşi va atinge capacitatea operaţională integrală. Cu o precizie de 20 cm, care la momentul respectiv va reprezenta un record, Galileo va fi cel mai precis sistem de navigaţie prin satelit din lume.

Spaţiul poate fi îndepărtat, însă tehnologia, datele şi serviciile aferente au devenit indispensabile în viaţa noastră de zi cu zi, indiferent dacă este vorba despre operaţiuni de căutare şi salvare, de automobile conectate, de ceasuri inteligente, de agricultură sau de navigaţia aeriană. Industria spaţială europeană este puternică şi competitivă, generând locuri de muncă şi oportunităţi de afaceri pentru antreprenori. Pentru următorul buget pe termen lung al UE, aferent perioadei 2021-2027, Comisia a propus alinierea tuturor activităţilor existente şi noi din domeniul spaţiului în cadrul unui singur „Program spaţial al UE”, cu un buget de 16 miliarde EUR.

Oricine are un dispozitiv compatibil cu Galileo poate folosi semnalele acestuia pentru poziţionare, navigaţie şi datare. Serviciile Galileo se bazează pe semnale de mare precizie, însă în faza iniţială actuală ele nu sunt disponibile tot timpul şi, prin urmare, sunt utilizate în combinaţie cu alte sisteme de navigaţie prin satelit, precum GPS. Fiecare satelit adăugat în constelaţie îmbunătăţeşte treptat disponibilitatea şi performanţa la nivel mondial a Galileo. Odată ce constelaţia va atinge 30 de sateliţi, în 2020, Galileo va fi complet operaţional şi independent, ceea ce înseamnă că o poziţie va putea fi determinată în mod autonom oriunde şi oricând doar cu ajutorul sateliţilor Galileo.

 

Vicepreşedintele Comisiei Maroš Šefčovič :

Încă o realizare în vederea atingerii capacităţii operaţionale integrale a Galileo în 2020! Spaţiul devine o nouă frontieră economică, deoarece este legat în mod vital de o serie de sectoare aflate în plină dezvoltare şi determină modernizarea profundă a acestora. În fapt, 10% din PIB-ul UE depinde de activităţi legate de spaţiu. Prin urmare, trebuie să depunem eforturi pentru ca Europa să deţină un loc fruntaş la nivel mondial şi să beneficieze de autonomie strategică.

 

 

 

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piaţa intern :

Putem fi foarte mândri de succesul activităţilor noastre spaţiale. Europa a devenit o adevărată putere spaţială. Încă de la începutul mandatului meu, am avut obiective clare: dezvoltarea infrastructurii la timp şi conform bugetului, livrarea primelor servicii şi asigurarea unei adoptări rapide de către piaţă. Astăzi putem spune că am reuşit. Activităţile şi investiţiile vor continua însă în cadrul noului Program spaţial al UE.