Craiova s-a înscris în competiția pentru titlul de Capitală a Tineretului din România

0
262
Un număr de 37 de ONG-uri de tineret, cărora li s-a alăturat și Primăria Craiova, au depus, ieri, oficial, candidatura pentru competiția Capitala Tineretului din România. Într-un stil mult mai amplu, strategia cu care Bănia se va lansa în cursă va fi redactată în perioada imediat următoare.
Anunțul oficial a fost făcut, ieri, de către autorități și reprezentanții ONG-urilor candidate, în Parcul „Nicolae Romanescu”, un simbol pentru oraș și pentru tot ceea ce înseamnă mișcare și tinerețe. „Autoritățile publice din Craiova, alături de tinerii din Craiova reprezentați de 37 de ONG-uri, și-au dat mâna și astăzi depun candidatura pentru titlul de Capitala a Tineretului din România. ONG-urile din Craiova au pus piatra de temelie în sectorul de tineret și și-au dat mâna cu autoritatea locală în scopul de a dezvolta și de a spori oportunitățile care există în prezent”, a declarat Ovidiu Fudulache, reprezentantul comitetului de inițiativă.
Genoiu: „Plecăm cu ideea că vom câștiga acest titlu”
Primăria Craiova susține întrutotul această candidatură, primarul Mihail Genoiu exprimându-și convingerea că Bănia va fi și municipiul care va câștiga marele titlul al competiției. „Am dat startul unei competiții la care ne-am angajat noi, autoritățile locale, împreună cu tinerii care sunt prezenți aici și cu mulți alții din Craiova, o competiție pe care noi suntem siguri că o vom câștiga. Plecăm cu ideea că trebuie să o câștigăm. E un moment deosebit pentru că niciodată nu au fost reunite atâtea entități pentru o cauză nobilă, pentru a transmite ce înseamnă Craiova la această oră”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu. 
Consultări pe strategie, în fiecare lună
Potrivit edilului, comitetul consultativ al ONG-urilor candidate se va întâlni periodic, în fiecare lună, pentru a discuta toate eventualele problemele ce vor apărea. În ceea ce privește strategia pe baza căreia se va candida, aceasta va fi redactată în perioada următoare, când va trebui să fie și depusă efectiv. „Programele pe care le avem stabilite, punctele pe care trebuie să le străbatem în această perioadă, începând cu intership-ul și multe alte activități nu duc la altceva decât la aflarea vieții economice, culturale, adică la tot ce se întâmplă în Craiova”, a punctat primarul Craiovei.
Conceptul „up to youth”
Descriind-o în linii mari, reprezentanții ONG-urilor din Craiova au menționat că are în centru conceptul de „up to youth”, care „conduce la ideea că, indiferent cât am încerca noi, voluntari activi să îi urnim din loc pe restul tinerilor, până la urmă depinde de ei dacă aleg să se implice”, a mai spus Ovidiu Fudulache. „Noi vrem să-i ajutăm, să-i îndrumăm să conștientizeze câte oportunități sunt în Craiova și totodată de ce depinde de ei să se implice în viața comunității, astfel încât să reușim să ducem Craiova în topul orașelor în ceea ce privește implicarea tinerilor”, a completat acesta.
Un centru pentru tineret
Principalele elemente pe care Bănia își va sprijini candidatura sunt, totuși, în număr de trei. Primul constă în dezvoltarea unui centru de tineret care, în timp, să funcționeze la standarde europene. „Ne dorim să le oferim tinerilor creativi accesul la un spațiu în care să poată să-și desfășoare creativitatea – de a picta, a desena și chiar de a dezvolta aplicații de software. În alt treilea rând, ne dorim o strategie locală pentru tineret care este mai mult decât necesară în acest moment, astfel încât toți factorii să fie parte la redactarea acestei strategii”, a precizat reprezentantul comitetului de inițiativă.
Trei orașe, selectate în perioada următoare
Cea mai ambițioasă dorință pe care și-o propun candidații din Bănie este crearea unui program de intership pentru tineri, la nivelul administrației publice locale, a instituțiilor subordonate Primăriei, astfel încât tinerii să ia contact cu administrația locală și să vadă cum este să fii în slujba cetățeanului și ce înseamnă cu adevărat să fii partener. „Urmează o perioadă destul de încărcată. După depunerea candidaturii, va fi runda a doua: vor fi selectate doar trei orașe candidate. Bineînțeles sperăm să fim printre ele. Urmează să redactăm o candidatură mult mai amplă, cu evenimentele pe care ne dorim să le derulăm în anul următor și sperăm să ne vedem cu bine la Iași, în noiembrie, când vom primi titlul competiției”, a declarat Ovidiu Fudulache.