Procent ridicat la gimnaziu, mai scăzut la liceu, pentru elevii prezenţi la cursurile complementare

0
506

De astăzi, a început pregătire complementară, în timpul ultimelor ore de curs, reglemenate prin lege şi cu respectarea normelor produse prin apariţia COVID – 19 , pentru absolvenţii claselor terminale, din învăţământul gimnazial, respectiv liceal, în vederea susţinerii Examenului de Evaluare naţională, respectiv Bacalaureat. În Dolj, s-a observat o prezenţă activă a elevilor, cu precădere la învăţământul gimnazial, dar procente semnificative sunt şi la ciclul liceal.

Instituţiile de învăţământ preuniversitar din Dolj s-au pregătit, aşa cum spun normele legale, pentru a-şi primi, începând de astăzi şi până pe 10 iunie, elevii din anii terminali, pentru o pregătire complementară, necesară admiterii în formele următoare de învăţământ – liceal, respectiv superior. Am discutat cu reprezentanţi ai unor instituţii de învăţământ, pe paliere diferite, astfel că putem prezenta o situaţie, sperăm,  aproape de realitate. La Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, situaţia este aproape de normalitate, vorbind de condiţiile din aceste zile: “Cred că putem vorbi în termeni reali, unii care sunt apropiaţi de normalitate. Din cei 161 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, 90% şi-au prezentat disponibilitatea, bineînţeles cu acordul părinţilor, pentru a participa la aceste ore de pregătire. De asemenea, din cei 242 de elevi care  sunt în clasa terminală a ciclului liceal, mai bine de 30% şi-au manifestat dorinţa de a participa la aceste ore de pregătire suplimentară. Sunt puse la punct toate detaliile, în ceea ce priveşte asigurarea măsurilor de siguranţă a sănătăţii, elevii participând, la ore, cu păstrarea distanţei fizice între ei şi cadrul didactic” – prof. Lucia Carmen Ştefănescu, director al instituţiei de învăţământ amintită. La Colegiul Naţional “Elena Cuza”, situaţia nu diferă : “Le-am pus la dipoziţie elevilor şi cadrelor didactice, toate condiţiile, aşa cum spune legea, pentru a fi pregătiţi pentru examenele naţionale. Din cei 80 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, 20 au venit, astăzi, la pregătire, conform programului, unul care este bine structurat pe zile şi ore. De asemenea, din cei 270 de absolvenţi ai liceului, 80 şi-au arătat disponibilitatea de a participa la aceste cursuri”, a menţionat prof.  Liviu Cotfasă, director al unităţii de învăţământ. La Liceul “Traian Vuia”, situaţia este prezentată de prof. Ileana Moculescu, manager al unităţii: “Din totalul de 135 de absolvenţi de clasa a XII-a, 96 vor participa la aceste cursuri, bineînţeles cu respectarea normelor de protecţie sanitară”. La Liceul Tehnilogic Auto din Craiova, situaţia se prezintă astfel, prezentată de prof.  Georgică Bercea – Florea , director al instituţiei: “Avem, la clasa a VIII-a, 27 de absolvenţi, 20 dintre ei primind acordul părinţilor de a participa la pregătire. La clasa a XII-a , peste o treime din numărul total al elevilor (100) vor fi prezenţi”. Şcoala Gimnazială “Sfântul Dumitru” din Craiova se înscrie pe acelaşi palier, explicat de prof.  Alina Ciucă,  manager: “Sunt, în total, 103 copii înscrişi, care sunt structuraţi, pentru pregătire, zilnic, pe cinci grupe a câte zece elevi, iar prezenţa depăşeşte 50%”.

Şi în judeţ, situaţie aflată sub control

În teritoriu, situaţia nu este foarte mult diferită de Craiova. Astfel, la Liceul Tehnologic “Ştefan Milcu” din Calafat, “avem, din cei 80 de absolvenţi, din seria curentă, mai bine de jumătate care vor veni să urmeze aceste ore de pregătire, pentru desfăşurarea cărora au fost puse la dispoziţie toate mijloacele reglementate de lege, de la distanţa fizică până la substanţele dezincfentate” – prof. Cristian Florea Ioneaţă, director al liceului. La Liceul Teoretic din Amărăştii de Jos, situaţia a fost prezentată de prof.  Mihaela Marcu, manager al instituţiei de învăţământ: “Cred că putem vorbi de o prezenţă foarte bună la aceste ore de curs. La clasa a VIII, au fost prezenţi, din 48 de absovenţi, 26, în timp ce, la a XII-a, 34 dintr-un total de 40 “.