Elevii craioveni, încurajați de europarlamentarul Marian Jean Marinescu să exploreze bogăția culturală a Europei

0
572

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu le-a prezentat în această dimineață, tinerilor de la Liceul Internațional Voltaire, inițiativa #DiscoverEU 2018, inițiativă lansată în urmă cu câteva zile și care le oferă tinerilor oportunitatea de a descoperi diversitatea Europei. Până la finele acestei luni, Comisia Europeană va selecta până la 15.000 de tineri, care vor beneficia de un permis de călătorie.

Anul 2018 este și Anul European al Patrimoniului, un motiv în plus ca tinerii să exploreze bogăția culturală a Europei, să viziteze situri europene, dar și să se bucure de diversitatea culinară europeană. “ Totul a plecat de la o idee lansată de doi elevi, din Germania, cam de vârsta voastră. Ideea a fost preluată de un coleg din Parlamentul European și transformată într-un proiect. Unii dintre voi vor avea posibilitatea să se bucure de libertatea de circulație, să cunoască Europa și oamenii ei, dar și să își facă noi prieteni. Este însă nevoie de multă curiozitate și câteva săptămâni libere”, le-a explicat deputatul european, elevilor interesați de această oportunitate.

Elevii s-au interesat de condițiile de participare. “ Trebuie să ai 18 ani la 1 iulie 2018; să ai naționalitatea unei țări din UE și poți să încerci această experiență unică circulând individual sau într-un grup de maximum 5 persoane. Călătoria  va începe într-unul dintre cele 28 de state membre ale UE; se poate desfășura între iulie și septembrie 2018; durează între 1 și 30 de zile și cuprinde vizitarea a cel mult 4 țari. Puteți de exemplu să faceți circuitul Ungaria – Austria Cehia – Germania sau orice alt circuit. Ceea ce vreau să vă spun este că principalul mijloc de transport pentru această călătorie va fi trenul, care îți va oferi posibilitatea unei călătorii fără frontiere în întreaga Europă”, le-a explicat Marinescu.

Europarlamentarul român le-a vorbit și despre avantajul de a circula cu trenul și a subliniat faptul că și el a  bătut Europa, inițial, cu trenul, circula foarte mult noaptea, iar ziua avea întâlniri oficiale. “Înscrierile se vor face online în perioada 12 – 26 iunie 2018. Tinerii care se înscriu trebuie să fie motivați să viziteze cel puțin un sit de patrimoniu cultural din Europa și să răspundă la un test despre patrimonial cultural, alegerile pentru Parlamentul European și despre tineret. De asemenea, trebuie să își prezinte experiența de călătorie pe canalele de social media și să folosească hashtag-urile #DiscoverEU și #Interrail.

Selecția participanților va fi efectuată de un juriu al Comisiei Europene, va începe în 27 iunie 2018, iar câștigătorii vor fi anunțați la începutul lunii iulie. Câteva sute de tineri vor fi din România, dar îmi doresc foarte mult să fiți și voi, elevi din Craiova, pentru că meritați. Nu mai cereți anul acesta bani părinților pentru telefon mobil, cereți-le o sumă mică pentru a vă acoperi celelalte costuri și vizitați Europa. Sunteți la cea mai frumoasă vârstă și această experiență o să vă rămână în minte și în suflet toată viața…”, le-a mai spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu.