Oltenia mai are o echipă în Liga I, dar nu e de la Craiova – Gaz Metan Severin a promovat

0
328

Formaţia care acum un an şi jumătate evolua în Bănie, la Depou, sub numele de Gaz Metan Craiova, a acces în primul eşalon, după ce a terminat pe locul al treilea în seria a II-a a ligii secunde. Severinenii au profitat de faptul că Poli Timişoara, liderul seriei, nu a depus actele pentru licenţă şi astfel Severinul are, pentru prima dată în istoria sa, echipă în Liga I, chiar dacă aceasta nu este legendara formaţie locală, FC Drobeta. Gaz Metan Severin are o istorie specială, clubul formându-se printr-o serie de dezlipiri din alte cluburi, colaborări şi fuziuni. Astfel, clubul Gaz Metan CFR Craiova a luat naştere în vara lui 2007 prin fuziunea grupărilor Gaz Metan Podari şi CFR Craiova Găzarii promovaseră cu un an în urmă în liga a treia, în vreme ce feroviari tocmai câştigaseră barajul de promovare în cel de-al treilea eşalon. Pentru fuziune, Gaz Metan a rupt acordul de colaborare cu Şcoala de Fotbal Gică Popescu, iar CFR Craiova a cedat locul abia câştigat în Liga a treia echipei Ştiinţa Malu Mare. La finalul sezonului 2008-2009, Gaz Metan CFR Craiova a promovat în Liga a II-a, avându-l ca antrenor principal pe Cristea Boldici, fratele fostului mare portar al Ştiinţei şi actual secund al selecţionerului Victor Piţurcă, Gabriel Boldici. Echipa a fost preluată apoi de Ionel Gane, iar la primul sezon în Liga a II-a a reuşit să ajungă în optimile de finală ale Cupei României, fiind eliminată de CFR Cluj după un meci disputat pe „Ion Oblemenco”, 1-0 pentru campioana României. În sezonul următor Gaz Metan CFR a atins „16-imile” Cupei, fiind eliminată cu acelaşi scor de Steaua, tot pe „Ion Oblemenco”.

Şi-au schimbat denumirea printr-o portiţă a regulamentului

Imadiat însă, la jumătatea sezonului 2010-2011, Gaz Metan CFR Craiova s-a mutat de la Depou din Craiova la Drobeta Turnu Severin, pentru ca acum un an să-şi schimbe denumirea în Gaz Metan Severin. Oficialii clubului au depus la FRF dovada că o parte a bazei sportive din Craiova, unde clubul îşi desfăşura activitatea, a fost revendicată, astfel încât Comitetul Executiv al FRF a asimilat situaţia de fapt cu o situaţie de forţă majoră şi a admis schimbarea sediului din Craiova în Drobeta Turnu Severin, precum şi, pe cale de consecinţă, schimbarea denumirii în Clubul Sportiv Gaz Metan Severin. Totuşi, în conformitate cu prevederile legale, clubul nu ar fi putut promova timp de 3 ani de la relocare şi schimbarea numelui.

Marian Bondrea, o nouă promovare

Gaz Metan Severin a reuşit să termine pe locul al treilea după ce s-a clasat pe primul loc într-un clasament al returului seriei a doua. Artizanul promovării a fost Marian Bondrea, cel care reuşea, la începutul anilor 90, două promovări consecutive, din Divizia C până în Divizia A, cu Electroputere Craiova, pe care a dus-o în cupele europene, după ce a terminat pe locul al treilea, chiar în faţa Unioversităţii Craiova. Bondrea este un specialist al promovărilor, el reuşind performanţe asemănătoare cu Inter Sibiu şi cu Extensiv Craiova. Cea mai mare realizare a sa în campionatul intern rămâne câştigarea Cupei României, în 1993, cu Ştiinţa, după finala cu Dacia Unirea Brăila, scor 2-0. Bondrea l-a înlocuit la finalul turului acestui sezon pe Cosmin Bodea, echipa fiind în jumătatea inferioară a clasamentului în momentul schimbării.  „Mă bucură enorm această promovare, fiindcă este una meritată, am fost cea mai bună echipă din  retur, după un parcurs fantastic. Am crezut în promovare de la început, chiar dacă echipa nu era pe o poziţie favorabilă. Am cunoscut pe parcurs echipa, am găsit aici un nucleu valoros de jucători, mulţi dintre ei cu experienţă chiar în prima ligă, precum Şteţca, Olah, Bălace, Bălău, Vancea, le-am dat încrederea necesară şi am realizat împreună un lucru deosebit. Este cea mai grea promovare din cariera mea, fiindcă atunci când am preluat echipa nu se mai gândea nimeni că se poate îndeplini acest obiectiv. Nu cred că ne trebuie mai mult de 3-4 jucători pentru a face faţă în Liga I, fiindcă eu merg pe principiul omogenităţii, iar aceşti jucători care au realizat promovarea merită să beneficieze de rodul muncii lor” a declarat Bondrea. Tehnicianul de 62 de ani a antrenat în ultimul deceniu la echipe din Turcia, Siria, dar a stat pentru câteva etape şi pe banca Universităţii Craiova, în anul primei retrogradări, în 2005. „Este o situaţie suprinzătoare, ca Oltenia să aibă 2 echipe în Liga I, iar Craiova să nu fie printre ele. Fotbalul este mult mai sărac fără Ştiinţa, însă nu este treaba mea ce s-a întâmplat acolo, de ce nu s-a avut grijă de Universitatea şi chiar de Gaz Metan” a făcut referire Bondrea la situaţia Craiovei. Dintre jucătorii cunoscuţi ai noii-promovate, cei mai cunoscuţi sunt „Nedved din Banat”  Silviu Bălace, fostul jucător al lui FC Naţional, Adrian Olah, cei din contingentul adus de Cosmin Bodea de la Târgu Mureş: Şteţca, Vancea, Bălău, Şaim, dar şi fostul stelist Bogdan Mustaţă. Străinii din lot sunt sârbii Cosici şi Mitici, portughezul Hugo Moutinho şi nigerianul cu nume de grup pop celebru, Paul Abba.

Stadionul „Muncipal” a fost gazdă pentru Ştiinţa şi Pandurii

Stadionul „Municipal” a fost construit în anul 1970, iar renovarea sa a început în 2008 şi s-a încheiat un an mai târziu. Costurile lucrărilor s-au ridicat la 4,5 milioane de euro, incluzând aici şi instalaţia de nocturnă de 1750 lucşi, sistemul de turnicheţi şi sistemul de supraveghere video. Capacitatea stadionului este de 18.878 locuri pe scaune, iar la tribuna oficială sunt 250 fotolii. Inaugurarea arenei renovate a avut loc pe 1 decembrie 2009 cu un amical între FC Drobeta şi Universitatea Craiova. Ştiinţa a jucat apoi tot returul de campionat pe „Municipal”, unde a evoluat apoi o altă grupare olteană, Pandurii, cât timp şi-a cosmetizat propriul stadion. Preşedinte al echipei a fost până de curând fostul şef al CCA, Gheorghe Constantin, iar finanţarea este asigurată de compania Romgaz şi de municipalitatea severineană.