Parcul Romanescu respiră primăvară

1
620

Odată cu încălzirea vremii, craiovenii își petrec tot mai mult timp în mijlocul naturii. Parcul Nicolae Romanescu este locul potrivit pentru un weekend perfect. Dacă pe timpul săptămânii oaza de verdeaţă este mai puţin frecventată, la finele săptămânii, Parcul Romanescu, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase din Europa, devine aglomerat şi gălăgios. Plimbări pe alei, plimbări cu bărcuţele pe lac, jocuri intelectuale, lectură sau sport sunt doar câteva dintre activitățile preferate de craioveni, vârstnici sau mai mai puţin vârstnici, copii sau tineri, care vin aici, pentru relaxare şi distracţie.

Trecuți de a treia vârstă, Alexandru, Emil și Florin vin zilnic în parc. Ei fac o plimbare dimineața, iar după amiază joacă table sau participă la diferite activități sportive. „Noi am muncit destul în viață. Şi când bate vântul şi când plouă, noi mergem la  covergile ( colibă n.r) alea și jucăm. Când vii şi iei o gură de aer aici, acasă când te duci și cazi în faţa televizorului, adormi buştean. Esti ca un copil când a dat de un masaj. Cel puţin aşa ne simţim noi….”, se destăinuie unul dintre cei bătrânei simpatici. Parcul, în viziunea lor,  pare pe zi ce trece, mai curat şi mai îngrijit. Pomii au înflorit, iar floricele multicolore colorează în pasteluri parcul şi îi dă o anume voioşie. Ei aleg să vină aici, pentru că locul acesta verde şi mirific. În plus, el este mult mai aproape de casă decât alte părculeţe din oraş.

Pe o bancă, cu un ziar în mână stă Anastasia, pensionară. Ea nu a mai ieșit în parc din cauza frigului iar acum se bucură de vremea frumoasă și curățenia din parc. „ Acum am venit  în parc să stau un pic. Mă uit pe ziar, stau privesc…ce să fac!? Ies singură, iar dacă am o cunoştinţă, vin cu ea. Noi acum suntem la pensie şi mai luăm câte o gură de aer când mai avem timp”, explică Anastasia, care se bucură de zilele însorite şi de aerul curat al dimineţii de martie.

Un loc unde tinerii îşi dau întâlnire

Paul Dănuț este antrenor de atletism şi pregătește tineri pentru  admiterea la Academia de Poliție. Antrenamentele în parc sunt benefice pentru sănătatea candidaţilor, dar şi pentru performanţa acestora. Au pe săptămână patru antrenamente care sunt destul de solicitante. „Antrenamentele sunt grele, avem anumite bareme, destul de exigente, dar așa și trebuie ca să putem să reuşim ceea ce ne dorim” ne spune Luminița Ionela, candidat la Academia de Poliție.

Ana, Andra și Petre sunt elevi de gimnaziu și vin în parc de 2-3 ori pe lună. Ar vrea să ajungă mai des în mijlocul naturii, dar şcoala, temele şi meditaţiile nu le permit. Acestora le place să se plimbe cu bicicleta, să priveasca animalele de la Grădina Zoologică, să deseneze pe asfalt și să facă poze. În vacanţă copiii au un program mai lejer şi devin nişte obişnuiţi ai parcurilor.  Cât despre atmosfera din parc aceștia consideră că e „super”. Totul e verde acum şi  soarele mângâie obrajii celor mici. O plimbare cu bicicleta înseamnă sănătate curată.

Andrada este studentă și îi place să vină în parc, în ciuda faptului că stă mai departe, nu ratează niciodată momentul. „Când am timp vin și îmi place că este foarte frumos. Acum nu e aglomerat, te poți plimba. Duminică seara nu aveai pe unde să mergi cu bicicleta, nu puteai să faci nimic. Mergeai mai mult pe lângă ea….Prefer plimbarea pe timpul săptămânii, ca să pot să profit şi de natură şi de linişte”. Pe lângă plimbatul cu bicicleta, Andrada vrea să învețe să meargă şi pe role. Parcul Nicolae Romanescu încurajează pe toţi cei dornici de mişcare şi nu numai.

CORINA MIHAILOV şi AURELIAN SOARE

( studenţi Jurnalism, Universitatea din Craiova)

1 COMENTARIU

Comments are closed.