Certificatul de urbanism bate supraimpozitarea pe paragină / Ruinele Craiovei au 12 luni pentru schimbarea la faţă

0
463

Patru dintre clădirile aflate în ruină, din Craiova, au scăpat de supraimpozitarea de 500%. După ce proprietarii lor au obţinut certificatele de urbanism de la municipalitate, care echivalează cu hotărârea de a-şi reface faţadele, imobilele au fost excluse din lista clădirilor neîngrijite.

 La începutul anului trecut, autorităţile locale au luat la verificat casele cunoscute cu probleme din Craiova şi au ajuns la concluzia că unele dintre acestea se află în situaţia de a fi încadrate în lista clădirilor neîngrijite. Au fost notificaţi proprietarii lor, iar imobilele au fost propuse pentru supraimpozitare. Conform procedurii, propunerile municipalităţii au fost depuse pe ordinea de zi a unor şedinţe de consiliu şi votate de consilierii municipali. În baza acestor proiecte de hotărâre, proprietarii au plătit, anul trecut, un impozit pe clădire majorat la 500%.

Un an de suprataxare

După un an de plată cu vârf şi îndesat, patru din aceşti proprietari scapă acum de supraimpozitare. O comisie mixtă, întocmită prin dispoziţie de primar, din care au făcut parte arhitectul-şef al oraşului, Gabriela Miereanu, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite, Elena Bonescu şi şeful Poliţiei Locale, Octavian Mateescu, a propus Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova ca imobilele deţinute de aceştia să fie scoase din lista clădirilor impozitate. Propunerea a fost înainată către municipalitate, care la rândul ei a supus-o votului aleşilor locali.

Certificatele de urbanism au valabilitate 12 luni

În toate cazurile, motivul invocat a fost hotărârea proprietarilor de a începe să-şi refacă faţadele. La toate cele patru proiecte au fost ataşate, ca documentaţie, certificatele de urbanism pe care titularii de drept ai imobilelor le-au scos de la Primăria Craiova. Autorităţile spun că, pe baza acestor certificate de urbanism, proprietarii sunt îndreptăţiţi de lege să solicite excluderea de la supraimpozitare, existând prevederi legale care le dă acest drept. Certificatele de urbanism au o valabilitate de 12 luni, timp în care proprietarii trebuie să obţină autorizaţiile de construcţie şi să se apuce de lucru.

Casa Iancu Vasile Tăbăcaru, un pericol pentru trecători

Două dintre aceste imobile se află chiar în zona centrală a oraşului. Pe strada Matei Basarab, la nr. 6, vizavi de Hanul Puţureanu – şi acesta o ruină – se găseşte un imobil cu etaj care se află într-o stare avansată de degradare. Fiind situat chiar la stradă, s-a transformat într- un real pericol pentru persoanele care se deplasează pe trotuarul de acolo. Acestea pot fi lovite oricând de bucăţile de zidărie care se desprind de pe pereţi. În plus, imobilul are şi valoare de monument istoric, fiind încadrat drept Casa Iancu Vasile Tăbăcaru. Cu toate acestea, cei doi proprietari – Aurel Trandafir şi Ghiţă Trandafir – şi-au scos, în octombrie 2018, un certificat de urbanism pentru refacerea faţadei.

Ruina de pe strada „Alexandru Macedonski”

Pe strada Alexandru Macedonski, la nr. 8, există un imobil care contrastează puternic cu casele din jur, fiind puternic degradat. Stratul de tencuială de la suprafaţă a fost spălat de ploi încât nu i se mai ştie culoarea şi a început să cadă, scoţând la iveală cărămida veche a pereţilor. Dantelăria, şi ea altădată frumoasă, care încadra ferestrele înalte ale casei, s-a desprins de pe un corp al clădirii şi mai rezistă, ca printr-o minune, doar pe celălalt. Tocăria din lemn este şi ea aproape distrusă. Proprietarii săi – Cristian şi Ioana Motoi – şi-au scos însă certificat de urbanism în care spun că îşi vor reface faţada.

Primarul Craiovei: „Urmărim concret proprietarii”

Consilierii locali PNL şi-au pus problema, în plenul de luna trecută, dacă aceşti proprietari şi-au eliberat  certificatele de urbanism pentru a începe lucrările sau doar ca să scape de supraimpozitare? „Vom scoate o situaţie de la Urbanism şi Disciplina în Construcţii cu cei care au fost notificaţi, cei care au scos certificate, care au scos autorizaţii, care au renovat sau nu clădirile. Facem o statistică şi urmărim concret proprietarii care au dus sau nu la îndeplinire reabilitarea imobilului sau au solicitat doar un certificat de urbanism şi au rămas în pasivitate”, a declarat însă Mihail Genoiu, primarul Craiovei.