Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, sărbătorită la Craiova

0
116

Data de 2 aprilie marchează Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite, în urmă cu 5 ani. În toată lumea, în jurul acestei date, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii acestei afecţiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 88 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.

Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Craiova, în parteneriat cu Palatul Copiilor din Craiova, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, Clubul Soroptimist Internaţional Craiova organizează o serie de manifestaţii şi evenimente, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a publicului asupra autismului, dar şi de a atrage atenţia autorităţilor asupra nevoilor comunităţii persoanelor cu autism din România.

Astfel, astăzi, începând cu ora 10.00, la sediul Centrului de zi pentru recuperarea copiilor şi tinerilor cu autism „Dr. Innocenzo Fiore” din Craiova va avea loc o conferinţă de presă, în cadrul căreia va fi recompusă, în curtea centrului de zi, funda puzzle, simbol al luptei pentru cauza autismului. Acţiunea continuă la ora 18.00, în Piaţa „Mihai Viteazul”, când are loc un flashmob, urmat de o lansare de baloane albastre.

Activităţile vor continua şi miercuri, 3 aprilie, când, începând cu ora 12.30, sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” va găzdui piesa de teatru „Un pedagog de şcoală nouă”, de I.L. Caragiale, pusă în scenă de elevii liceului. De asemenea, în perioada 4-10 aprilie vor avea loc o serie de activităţi comune desfăşurate de copii şi tinerii cu autism împreună cu copii şi tineri tipici.

Tot astăzi, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, cu sprijinul Primăriei municipiului Craiova și al Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, organizează, de la ora 18.00, în sala Filarmonicii „Oltenia”, spectacolul umanitar „De la suflet pentru suflet”. Evenimentul se va desfăşura în beneficiul persoanelor bolnave de autism, iar fondurile obţinute din vânzarea biletelor vor fi donate Asociaţiei „Dincolo de autism”.