Ambasadorul rus Valery Kuzmin a vizitat Craiova

0
104

Craiova a primit, ieri, vizita, lui Valery Kuzmin, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România. Excelenţa Sa a fost întâmpinat de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi de primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, şi a precizat că prezenţa sa are ca scop dezvoltarea unor relaţii pragmatice, mutual avantajoase, pe linie economică. În partea a doua a vizitei sale, Valey Kuzmin a ţinut o prelegere pe tema politicii externe a Rusiei, în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, la expunere participând studenţi ai Universităţii din Craiova.

ambasador (1)Discuţiile s-au desfăşurat în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, fiind însoţit de Natalia Muzhennikova, consilier în cadrul ambasadei şi director al Centrului Rus de Știinţă şi Cultură.

În deschidere, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a evidenţiat rolul major pe care accesarea programelor Uniunii Europene l-a avut în dezvoltarea comunităţilor locale, precizând faptul că finanţarea din fonduri nerambursabile rămâne soluţia optimă pentru realizarea obiectivelor majore ale judeţului şi în perioada următoare. Prezent la întâlnirea organizată la Palatul Administrativ, primarul interimar al municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a expus aspecte relevante din mediul cultural, educaţional şi economic al localităţii. „Am fost onoraţi astăzi (n.r. – ieri) de vizita ambasadorului extraordinar plenipotenţial al Federaţiei Ruse la Bucureşti, domnul Valery Kuzmin, un om cu un CV impresionant. Ne-a făcut mare plăcere să ne întâlnim cu reprezentantul unei ţări foarte mari şi puternice, căruia i-am prezentat judeţul Dolj şi regiunea Oltenia, punctele-forte din agricultură şi din industrie, deschiderea noastră pentru cei care vor să vină şi să investească, indiferent de unde vin. Cu această ocazie, am creat o punte prin care şi altădată ne putem întâlni şi stabili lucruri din mai multe domenii, pornind de la domeniile industriale, de la cultură. Pornind, de fapt, cu începutul, pentru că relaţiile se realizează şi se consolidează pas cu pas. Excelenţa Sa va avea, în continuare, întâlniri la Biblioteca Judeţeană şi sper să se simtă bine la Craiova şi să revină”, a declarat preşedintele Ion Prioteasa, în conferinţa de presă de după întâlnire.

Întâlnirea a fost găzduită de Consiliul Judeţean Dolj

ambasadorExcelenţa Sa Valery Kuzmin a declarat că a avut o discuţie „foarte bună” cu autorităţile locale pe marginea dezvoltării, pe viitor, a relaţiilor de cooperare, pe diverse domenii, între judeţul Dolj şi regiuni din Rusia. „Am avut o discuţie foarte bună despre perspectivele dezvoltării relaţiilor pe diferite domenii dintre judeţul Dolj şi posibile regiuni ale Rusiei. Am subliniat că o relaţie de cooperare dintre ţările noastre a existat şi în trecut. De aceea, poate şi trebuie să lucrăm noi pentru dezvoltarea relaţiilor în viitor. Am aflat, cu plăcere, foarte multe lucruri interesante despre judeţ şi municipiu, despre potenţialul economic existent la nivel de judeţ şi oraş. Am primit o amplă informare despre dezvoltarea Craiovei ca un centru cultural şi universitar şi, de aceea, a fost foarte binevenită incursiunea istorică în dezvoltarea regiunii, în general. Vă mulţumim pentru primire, suntem convinşi că acele întâlniri vor continua”, a spus ambasadorul Federaţiei Ruse. Înaltul diplomat a adresat apoi o invitaţie oamenilor de afaceri să dezvolte relaţiile cu Federaţia Rusă, „conform tuturor politicilor şi practicilor existente la nivelul Uniunii Europene, în prezent”.

„Suntem în căutarea soluţiilor pentru îmbunătăţirea comerţului bilateral”

ambasador (4)Excelenţa sa Valery Kuzmin a amintit şi de forumul economic ruso-român care se pregăteşte şi a menţionat că, în prezent, se lucrează, la nivelul Federaţiei Ruse, la înnoirea activităţii mixte interguvernamentale pe problemele economice. „Cu alte cuvinte, noi suntem într-o căutare a soluţiilor care pot să ducă la îmbunătăţirea comerţului nostru bilateral. Sunt sigur şi convins că dezvoltarea relaţiilor noastre este posibilă şi ea trebuie să fie dezvoltată pe baze pragmatice, pe un interes mutual avantajos, fără nici un amestec politic şi ideologic. Aceasta este convingerea mea”. Acesta a explicat că factorul ideologic, în speţă comunismul, nu trebuie implicat în relaţiile ruso-române. „De ce vorbesc despre punctul de vedre ideologic? Pentru că am întâlnit foarte multe persoane care au vorbit cu Federaţia Rusă şi o învinuiau de comunismul care a existat la voi. Trebuie să menţionăm şi să subliniem că URSS a dispărut de mai bine de 25 de ani, de mai mult de un sfert de secol”, a punctat acesta.

„Rusia nu prezintă nici o ameninţare pentru România”

ambasador (2)Întrebat despre plasarea forţelor NATO la Craiova, diplomatul rus a răspuns că acest lucru ţine de politica internă a României şi a accentuat faptul că Rusia nu are nici un plan de ameninţare pentru ţara noastră, dar că Federaţia Rusă considerată „necorectă” extinderea NATO aproape de frontierele ruseşti. „Este o chestiune internă şi de răspundere ca ţară. Este un lucru intern, iar eu pot doar să subliniez că Rusia nu reprezintă nici o ameninţare pentru voi şi nu are nici un plan de ameninţare. În ceea ce priveşte apropierea forţelor NATO de frontierele ruseşti, acest proces este de destul de lungă durată. Nu a început nici ieri şi nici alaltăieri, şi nu după ofensiva preşedintelui Georgiei, Saakaşvili în Osetia de Sud, ci cu mult timp în urmă. Rusia a considerat şi continuă să considere această lărgire NATO necorectă, care subminează condiţiile şi spiritul actului comun semnat în 1996, între Rusia şi NATO. Este bazată pe o viziune cu totul incorectă şi o apreciere a situaţiei incorectă”, a declarat, la Craiova, ambasadorul rus Valery Kuzmin.