Peste 1.500 de sindicalişti din Sănătate protestează astăzi la Craiova

0
1786

Salariaţii din sistemul sanitar se vor alătura astăzi celorlalte federaţii sindicale şi vor protesta pe esplanada Teatrului Naţional din Craiova împotriva iniţiativei Guvernului Boc de a modifica actualul Cod al Muncii. Prezenţa acestora la miting se anunţă a fi una destul de numeroasă, în condiţiile în care, numai din partea Sanitas Dolj, sunt aşteptate să sosească peste 1.500 de persoane.

Protestul de la Craiova face parte dintr-o suită de manifestări sindicale organizate şi în alte judeţe ale ţării începând cu data de 28 februarie a.c. Conform calendarului de manifestări anunţat de cele cinci confederaţii – CNSLR Frăţia, CNS Cartel Alfa, CSDR, BNS şi Meridian – acestea vor continua până pe 18 martie a.c., în fiecare zi urmând să aibă loc acţiuni de protest în ţară cu participarea sindicaliştilor din mai multe ramuri. Nemulţumirea acestora a pornit de la o serie de prevederi ale proiectului pentru noul Cod al Muncii, dar şi din cauza faptului că reprezentanţii Guvernului ignoră un acord între sindicate şi patronate impunând propriul punct de vedere. „Atât timp cât marile confederaţii şi patronatele din România au ajuns la un acord privind Codul Muncii, încât acesta să fie flexibil pentru ambele părţi, ajungându-se până la urmă la un consens, nu văd de ce Guvernul intervine să impună propriul punct de vedere şi propriul Cod al Muncii. Mi se pare ilogic. Oamenii bineînţeles că sunt nemulţumiţi şi vor să participe la aceste manifestări”, a declarat Ion Cotojman, preşedinte al sindicatului Sanitas de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Salariaţii acuză pierderi la capitolul protecţie socială

În ceea ce priveşte angajaţii din sectorul sanitar, pe lângă dezavantajele pe care le vor resimţi asemenea salariaţilor din alte domenii de activitate, noul Cod al Muncii ar putea aduce o reducere sau chiar tăierea anumitor sporuri. Spre exemplu, sporul de tură de noapte care reprezintă 15% din salariul de încadrare. În plus, sindicaliştii se tem că ar putea să dispară o serie de prevederi referitoare la protecţia socială a salariaţilor concediaţi. În aceste condiţii, reprezentanţii Sanitas spun că deficitul de personal va fi tot mai accentuat, mai ales că numărul salariaţilor care şi-au manifestat deja intenţia de a pleca la muncă în străinătate a crescut considerabil. „Ar înseamna o pierdere la salariu destul de mare. În condiţiile acestea salariaţii nu vor mai dori să lucreze noaptea şi au dreptul să facă aceast lucru. Şi atunci vom ajunge la un deficit de personal, în condiţiile în care oricum avem probleme din cauza migraţiei mari a medicilor şi asistenţilor medicali către spitalele din străinătate. Există totodată prevederi care afectează regulamentul de ordine interioară şi programul de muncă. Acestea vor fi la discreţia angajatorului ceea ce nu convine salariaţilor. Sunt multe probleme”, a mai spus liderul Sanitas de la Spitalul Judeţean din Craiova.

Mitingul, supravegheat de 350 de jandarmi şi poliţişti

Pe de altă parte la mitingul de pe esplanada Teatrului, dar şi la marşul de protest, aproximativ 350 de cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, I.P.J. Dolj – Poliţia Municipiului Craiova, Poliţia Locală Craiova şi specialişti din cadrul I.S.U. Dolj vor asigura măsurile de ordine publică şi protecţia participanţilor. Mitingul va fi urmat de un marş de protest organizat pe traseul Teatrul Naţional Craiova – strada A.I. Cuza – strada Unirii – bulevardul Calea Bucureşti – strada Arieş – strada A.I. Cuza –  şi revenire pe esplanada Teatrului Naţional Craiova. „Jandarmii doljeni vor asigura măsurile de ordine publică şi protecţia participanţilor pe întreaga perioadă de desfăşurare a evenimentului, prin activităţi specifice. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj face apel către toţi participanţii, precum şi la toţi cetăţenii care se vor afla în zona manifestării, să adopte un comportament civilizat, să respecte prevederile legilor în vigoare şi indicaţiile forţelor de ordine pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice pe tot parcursul desfăşurării manifestării”, a precizat locotenent Ion Ţapu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj.