După noul Cod al Muncii – Salariaţii nu vor mai putea să facă greve

0
1886

Cele cinci confederaţii sindicale, CNSLR –Frăţia, CNS Cartel Alfa, CSDR, BNS şi nu în ultimul rând, Meridian  au respins noul Cod al Muncii şi au anunţat că timp de trei săptămâni vor organiza mai multe forme de protest la care vor antrena nu numai membrii de sindicat, ci pe toţi cetăţenii acestei ţări, indiferent de religie. În acest context, reprezentanţii zonali ai acestor confederaţii au organizat ieri, la Muzeul de Artă din Craiova, Sala Oglinzilor, o conferinţă de presă prin care au anunţat oficial, că în Bănie, astăzi, între orele 16.00 şi 19.00 se va organiza un miting, la care vor participa peste 5000 de manifestanţi. Evenimentul se va desfăşura pe esplana Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Protestatarii îşi vor arăta nemulţumirea faţă de faptul că Guvernul nu a ţinut cont de propunerile sindicaliştilor legate de Codul Muncii. “Vom protesta împotriva intenţiei de modificare a Codului Muncii care s-a făcut fără să se ţină cont de părerea partenerilor sociali, sindicate şi patronate”, a precizat Victor Peţa, preşedintele BNS Dolj.

Dispar regulile minimale privind timpul de lucru

Sindicaliştii mai afirmă că noul Cod al Muncii îi dezavantajează pe angajaţi, pentru ca dispar regulile minimale privind timpul de lucru, condiţiile de lucru, salariul minim şi trecerea la coeficienţii de ierarhizare. Victor Peţa, care este şi preşedinte a Sindicatului Liber de la Avioane Craiova consideră astfel, că toate modificările la Codul Muncii sunt o nouă formă de sclavagism, pentru că patronul poate concedia colectiv oricând doreşte. „Ne întoarcem cu 150 de ani în urmă. Conform noului Cod al Muncii, salariaţii nu vor mai putea să facă greve. Oamenii vor rămâne pe drumuri. Pe de altă parte, România nu are un contract la nivel naţional. Noi fiind singura ţară în care cei cu studii superioare au salarii mici. Apelul nostre ete către toţi salariaţii, dar şi către viitori angajaţi, pentru că şi ei vor simţi negativ aceste măsuri. Mulţi salariaţi de la Electroputere Craiova şi fabrica de Avioane sunt în şomaj tehnic, dar noi îi vom aştepta mâine ( n.r astăzi) şi pe aceştia pe esplada Teatrului Naţional” a mai spus liderul BNS.

Un blog de susţinere a actualului cod al muncii

Săptămâna trecută cele cinci confederaţii sindicale au lansat şi un blog de susţinere a actualului cod al muncii : sustinecodulmuncii.ro. Guvernul intenţionează să modifice Codul Muncii şi să reducă drastic drepturile lucrătorilor români. Iniţiativa guvernamentală a venit pe fondul presiunilor făcute de Consiliul Investitorilor Străini, o organizaţie nereprezentativă în România, aceeaşi care a încercat şi în anul 2004 să facă din România un cobai al liberalizării extreme a pieţei muncii. Protestele de stradă organizate la acea vreme, dublate de negocierile susţinute cu argumente pertinente, au reuşit să blocheze demersul CIS. Partenerii sociali au negociat un Cod al Muncii ce respectă directivele şi recomandările OIM, în ton cu legislaţia europeană în materie şi care oferă protecţie lucrătorilor în fata abuzurilor angajatorilor.

CIS a revenit

Acum CIS a revenit cu presiunile pentru modificarea Codului Muncii, găsind în Guvernul Boc partenerul perfect pentru dereglementarea pieţei muncii. „Urmează violarea democraţiei pe 8 martie. Dreptul la muncă va fi afectat, precum şi dreptul la asociere. Confederaţiile sindicale şi patronale (13 din 14 entităţi) au un punct de vedere comun pe marginea modificării Codului Muncii însă Guvernul Boc refuză să ţina cont de el. Contractul la muncă pe perioadă nedeterminată va dispărea, majoritatea salariaţilor angajaţi vor fi cu contract pe perioadă determinată. În acest fel  va dispărea complet siguranţa şi protecţia locului de muncăî, salariaţii nu vor mai primi plăţi compensatorii, nu vor mai putea face credite” a subliniat Ringo Dămureanu, preşedinte al Uniunii Sindicatelor Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual Forţa Legii.