Concert Elgar/Mozart/Respighi

0
582

Vineri, 5 februarie, ora 19, la Filarmonica Oltenia va avea loc Concertul Elgar/Mozart/Respighi, alături de orchestra simfonică sub bagheta maestrului BOGDAN VODĂ, dirijor, compozitor şi profesor. PETREA GÎSCĂ, unul dintre cei mai talentaţi cornişti ai României, va interpreta Concertul nr. 4 în Mi bemol major pentru corn de Mozart, o lucrare ce degajă seninătate, compusă de un maestru care explorează cu nonşalanţă virtuţile tehnice şi de sonoritate ale cornului.

Bogdan Vodă a absolvit specializările compoziție (cu Tiberiu Olah) și dirijat (cu Ludovic Bacs) la Universitatea Națională de Muzică din București. Actualmente, este conferențiar univ. dr. al Departamentului de Compoziție din aceeași instituție. Predă compoziție, armonie, forme și analize, orchestrație etc. Conduce Orchestra Concerto a UNMB. A scris lucrări simfonice, concertante și camerale, care au fost interpretate în festivaluri naționale și internaționale. Are și o activitate de dirijor, cu prezențe la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice din țară (a debutat, în 1994, la Filarmonica „Oltenia” Craiova), cu concerte, turnee și înregistrări în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia.

Instrumentistul și profesorul Petrea Gîscă s-a născut în anul 1962, în comuna Horodniceni (județul Suceava). A urmat cursurile Şcolii generale din localitatea natală, după care a studiat la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Octav Băncilă” Iaşi (1973-1981), la clasa de corn a prof. Neculai Musteaţă. Şi-a desăvârşit studiile superioare de specialitate la Conservatorul „G. Enescu” (1981 -1985), cu prof. Constantin Petrea (corn), facultate pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. În 1984 a obţinut o bursă de studii, urmând Cursurile de perfecţionare muzicală de la Lanciano – Italia, cu prof. Sigilfrido Covizzi, precum şi cursuri de orchestră şi muzică de cameră. În 1990 a participat la Cursurile de vară de la Bayreuth – Germania. A obţinut titlul de Doctor în muzică (2009), cu summa cum laude, elaborând şi susţinând public teza cu tema Cornul în creaţia lui Franz Strauss şi Richard Strauss. Contribuţia lor la emanciparea tehnicii şi expresivităţii instrumentului, coordonator ştiinţific prof. univ. dr. Nicolae Gîscă. În anul 2018 a obținut atestatul de abilitare în domeniul de studii universitare de doctorat – Muzică.

***

Fiind în mod deosebit ataşat de natură, ca şi de atmosfera specifică mediului rural, compozitorul Sir Edward Elgar a transmis, prin intermediul lucrărilor sale, încărcătura emoţională şi sentimentele de profundă reverie nostalgică sugerate de retrăirea clipelor petrecute în mijlocul naturii. Din această perspectivă, Serenada pentru orchestră de coarde, op. 20 reprezintă un exemplu elocvent.

Cele patru concerte pentru corn ale lui W. A. Mozart deţin un loc de seamă în cadrul marelui repertoriu internaţional dedicat acestui instrument de suflat. Cele trei părţi ale Concertului nr. 4 în Mi bemol major pentru corn şi orchestră, K. 495 se succed într-un cadru tradiţional: o parte lentă, de o cantabilitate înduioşătoare, este încadrată de un Allegro impozant, cu un pronunţat discurs festiv, şi un Rondo final impetuos, de o energie debordantă.

Reprezentant de frunte al simfonismului italian, Ottorino Respighi excelează în domeniul orchestrației. În „Dansuri și arii antice” compozitorul se dovedește un maestru al culorii, al nuanțelor discrete, păstrând „parfumul” de altădată al discursului muzical elegant, de un rafinament aparte.